PYLOS NEWS MESSINIA

Για υπεκφυγή στο θέμα το Λιγνιτωρυχείου κατηγορεί τον Τατούλη ο Πετράκος

Με επιστολή του ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Πετράκος καλεί τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη να πραγματοποιήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με το θέμα του Λιγνιτωρυχείου στην Πυλία ενώ παράλληλα τον κατηγορεί για υπεκφυγή.
Αναλυτικά η επιστολή :

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη
Θέμα: «Να προσδιοριστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συνεδρίαση του Π.Σ. για την απόρριψη της ΜΠΕ των λιγνιτωρυχείων Φαλάνθης και Χωματερού της Δ.Ε. Κορώνης»

Κύριε Περιφερειάρχη,
Διαπιστώνουμε ότι, παρ’ ότι η προθεσμία της τρίτης κατά σειρά δίμηνης παράτασης που έχετε ζητήσει λήγει την προσεχή Πέμπτη, δεν προσδιορίσατε Π.Σ., όπως είχατε υποχρέωση για να συζητηθεί επιτέλους η ΜΠΕ των λιγνιτωρυχείων Φαλάνθης και Χωματερού της Δ.Ε. Κορώνης.
Η υπεκφυγή σας αυτή να προσδιορίσετε τη συνεδρίαση του Π.Σ. στην καθορισμένη προθεσμία σας εκθέτει και επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η προηγούμενη αναβολή ήταν δήθεν για λόγους καύσωνα και στην ουσία έγινε γιατί δεν είχατε εξασφαλισμένη τη συναίνεση του σώματος να ψηφίσει θετικά υπέρ της καταστροφικής αυτής επένδυσης, όπως επιθυμείτε κατά την εκτίμησή μας.
Όμως δεν έχετε κανένα δικαίωμα επειδή δεν έχετε εξασφαλίσει την επιθυμητή για σας συναίνεση να μη συνεδριάζει το Π.Σ. Πελοποννήσου. Δείχνετε για μια ακόμη φορά πόσο σέβεστε το θεσμό του Π.Σ. Καλό για σας είναι το Π.Σ. όταν οι αποφάσεις του συμφωνούν με την άποψή σας.
Επειδή το θέμα για την περιοχή της Κορώνης, αλλά και για όλη τη Μεσσηνία είναι μείζον και πρέπει το Π.Σ. να συνεδριάσει και να απορρίψει την ΜΠΕ για τη δημιουργία των λιγνιτωρυχείων Φαλάνθης και Χωματερού της Δ.Ε. Κορώνης, απαιτούμε να σταματήσετε επιτέλους το κρυφτούλι και να συνεδριάσει άμεσα το Π.Σ. Πελοποννήσου.

30/7/2012
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ



Eπίσης για το ίδιο θέμα ο κ. Πετράκος έστειλε επιστολή και στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Δ/σης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Αγγελάκα που ανέλαβε καθήκοντα πριν λίγες ημέρες.

Αναλυτικά η επιστολή του προς τον κ. Αγγελάκα:

Προς
τον Γενικό Γραμματέα
της Αποκεντρωμένης Δ/σης
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας
και Ιονίων Νήσων
«Θέμα: «Απόρριψη ΜΠΕ για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και στο Χωματερό της Δ.Ε. Κορώνης του Νομού Μεσσηνίας»
Κύριε Γενικέ,
Σας ενημερώνω ότι, παρ’ ότι λήγει η τρίτη κατά σειρά δίμηνη παράταση που έχει ζητήσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για τη συζήτηση της ΜΠΕ για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και στο Χωματερό της Δ.Ε. Κορώνης Ν. Κορώνης από την εταιρεία Couvra Holding Limited δεν έχει μέχρι σήμερα προσδιορίσει Π.Σ., ώστε πριν τη λήξη της προθεσμίας παράτασης που έχει λάβει να συζητήσει το Π.Σ. το θέμα αυτό.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι η εκπνοή της προθεσμίας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση θετική γνωμοδότηση. Αντίθετα όπως ασφαλώς γνωρίζετε, σας επισημαίνω ότι υπάρχει ήδη αρνητική γνωμοδότηση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, τη γνωμοδότηση της οποίας θεώρησε απολύτως σωστή ο προηγούμενος Υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στις 12 Μαρτίου 2012, του τότε βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημητρίου Κουσελά.
Επίσης, όπως γνωρίζετε, όλοι οι Δήμοι της Μεσσηνίας και όλοι οι φορείς της Δ.Ε. Κορώνης έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή. Διότι:
Η δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή θα καταστρέψει την περιοχή και τους κατοίκους περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και οικονομικά. Θα ξεσπιτώσει τους κατοίκους των δύο χωριών, θα καταστραφούν οι μικρές τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή. Συνεπώς θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και θα απομειωθούν αξίες γης (για να μπορεί μετά να τις αγοράσει φτηνά κάποιος καπιταλιστής). Ο καπιταλιστής επενδυτής θα κερδίσει 200 εκατ. ευρώ και 15.000 πολίτες θα χάσουν πολύ περισσότερα. Ούτε προσφέρει τίποτα θετικό στην εθνική οικονομία, αφού η Μεγαλόπολη δεν το έχει ανάγκη. Επιπλέον μια τέτοια επένδυση είναι σε αντίθεση με την κατεύθυνση και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, που είναι ο τουρισμός και η γεωργία και θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στην ύδρευση των πρώην δήμων Κορώνης και Αίπειας. Επιπλέον είναι απαράδεκτο, διότι η περιοχή έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO η πρέσβειρα της στον τομέα της Μεσογειακής διατροφής.
Επιπλέον σας τονίζω ότι στις 12 Μαρτίου ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης απαντώντας στην επερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κουσελά, τοποθετήθηκε αρνητικά στη δημιουργία των λιγνιτωρυχείων για τους εξής λόγους:
1. Θεώρησε ότι η αρνητική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας είναι απολύτως σωστή.
2. Τόνισε ότι δεν είναι σωστό να γίνει η επένδυση αφού διαφωνεί σύσσωμη η τοπική κοινωνία.
3. Αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ ούτε έχει ανάγκη από επιπλέον λιγνίτη ούτε ο λιγνίτης αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις μονάδες της Μεγαλόπολης ούτε κανένας επενδυτής έχει έρθει σε επικοινωνία με τη ΔΕΗ για να της προμηθεύσει επιπλέον λιγνίτη από την Κορώνη.
Κύριε Γενικέ,
Επιπλέον σας ενημερώνω ότι η συγκεκριμένη Μ.Π.Ε. έπρεπε να είχε απορριφθεί από την πρώτη στιγμή και για λόγους νομιμότητας, για τους παρακάτω λόγους:
α) Στη λιγνιτική περιοχή είναι μέσα και το Χωματερό και η Φαλάνθη.
β) Στα υπό εκμετάλλευση ορυχεία της Μ.Π.Ε.:
Η απόσταση από τα όρια του οικισμού όπως προσδιορίζονται από το υπό έγκριση ΣΧΟΟΑΠ είναι από το μεν Χωματερό 160 μ. από τη δε Φαλάνθη 354 μ.
Ο Μεταλλευτικός και Λατομικός Κανονισμός προβλέπει ότι ανάπτυξη ορυχείου δεν μπορεί να γίνει σε απόσταση μικρότερη των 250 μ. από τα όρια του οικισμού. Συνεπώς η υπό εκμετάλλευση περιοχή, η οποία απέχει από το Χωματερό 160 μ. και νομικά απορρίπτεται. Σημειώνουμε ότι σ’ αυτή την απόσταση είναι το μεγάλο ορυχείο των 430 στρ.
Απορρίπτεται όμως και η δεύτερη υπό εκμετάλλευση περιοχή των 44 στρ., η οποία απέχει από τη Φαλάνθη 354 μ., διότι υπάρχει νομολογία για τους οικισμούς τους υφιστάμενους προ του 1923, όπου για τα μεταλλεία εφαρμόζεται το Π.Δ. 2/13-3-1981. Έχει κριθεί με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας την 3189/2009 και 3218/2010 ότι απαγορεύεται εντός των ορίων και σε απόσταση μικρότερη των 500 μ. να λειτουργούν οχλούσες επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Συνεπώς, αφού προβλέπεται τριβείο στην περιοχή, δεν μπορεί να εγκατασταθεί. Άρα και ο συγκεκριμένος υπό εκμετάλλευση χώρος προσκρούει και αυτός στο νόμο.
Συνεπώς, πέραν των όσων έχουμε πει μέχρι τώρα, δεν μπορεί να δοθεί άδεια ούτε μπορεί να εγκριθεί η Μ.Π.Ε., αφού παραβιάζεται η νομοθεσία.
γ) Υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, η μονή της Τριβίτσανης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 800 μ., ενώ η υπεύθυνη δήλωση που έχει καταθέσει η εταιρεία αναφέρει ότι σε απόσταση 1000 μ. δεν υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Συνεπώς ψεύδονται οι επενδυτές και πρέπει να υποστούν κυρώσεις.
δ) Ο χάρτης δεν έχει τα όρια των οικισμών, είναι ένας χάρτης του 1960. Δεν υπάρχουν χρήσεις γης, εντοπισμένοι αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ. Άρα το υπόβαθρο του χάρτη δεν έχει πληρότητα πληροφοριών και συνεπώς μπορεί σκοπίμως η εταιρεία να επιδιώκει την παραπλάνηση των μελών του Π.Σ. για να υφαρπάξει θετική απόφαση.
Κύριε Γενικέ,
Σας ενημερώνω επίσης ότι έχω ζητήσει από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να συνεδριάσει εκτάκτως το Π.Σ. με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πριν τη λήξη της τρίτης κατά σειρά δίμηνης παράτασης που έχει ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Σας επισημαίνω συνεπώς ότι η μη συζήτηση του θέματος πριν τη λήξη της προθεσμίας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το Π.Σ. τοποθετείται θετικά. Αντίθετα πρέπει να απορρίψετε τη ΜΠΕ για όλους τους λόγους που αναφέρω παραπάνω και πρέπει επίσης να κλείσετε με πολιτική απόφαση οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στην περιοχή και για κάθε μελλοντική προσπάθεια και τα εν λόγω αποθέματα να χαρακτηριστούν «στρατηγικά αποθέματα και να τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας».
Με εκτίμηση
Θανάσης Πετράκος
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου