PYLOS NEWS MESSINIA

Σχέδιο προστασίας από την Κομισιόν για το λάδι...

ΝΕα κατηγοριοποΙηση για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και τη διευκόλυνση των καταναλωτών, αλλά και αυστηρότερους ελέγχους, προβλέπει το «πακέτο» του επιτρόπου Γεωργίας για το ελαιόλαδο.
Μια δέσμη προτάσεων που έχουν σκοπό να θωρακίσουν το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο από την κρίση την οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και να βοηθήσει τους παραγωγούς αν αντεπεξέλθουν στη συνεχή μείωση του εισοδήματός τους έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν. Το σχέδιο, που φέρει τη σφραγίδα του επιτρόπου Γεωργία της Ε.Ε. Ντάσιαν Τσιόλος, φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο της ελαιοκομίας και έχει ήδη γνωστοποιηθεί στους υπουργούς των ελαιοπαραγωγών χωρών, οι οποίοι τώρα καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, όταν οι τιμές του ελαιολάδου έκαναν «κύκλο» και μια σειρά από καλές χρονιές ακολουθούσε κατά κανόνα μία σειρά από κακές, τα τελευταία χρόνια οι ελαιοκαλλιεργητές βλέπουν το εισόδημά τους να διολισθαίνει ολοένα και χαμηλότερα. Έτσι, έπειτα από δυναμικές κινητοποιήσεις, κυρίως των Ισπανών, η Κομισιόν αποφάσισε να κινητοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας σεζόν με υψηλά αποθέματα. Οι υπάρχοντες μηχανισμοί δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους τελευταίους επτά μήνες τρεις φορές έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, χωρίς όμως να επηρεάσει τις τιμές. Με το νέο σχέδιο δράσης, ο επίτροπος κ. Τσιόλος ελπίζει να προσφέρει την απαραίτητη ενίσχυση στον κλάδο για τη διάθεση του προϊόντος του, καθώς διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση εντός και εκτός Ευρώπης έχει μεγάλα περιθώρια αύξησης. Το σχέδιο δράσης χωρίζεται σε έξι κεφάλαια: έλεγχος ποιότητας, αναδιάρθρωση του κλάδου, αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, προώθηση, λειτουργία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και ανταγωνισμός με τις τρίτες χώρες.
Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί είναι αλλαγές στο σύστημα της κατηγοριοποίησης, ώστε να «εκφράζονται καλύτερα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των διάφορων τύπων ελαιολάδου». Συζητείται, για παράδειγμα, να υπάρξει και μα νέα κατηγορία στο πλαίσιο των παρθένων ελαιολάδων, που θα χαρακτηρίζει την «top” ποιοτική κατηγορία. Στο σχέδιο δράσης αναφέρεται ακόμα η ανάγκη για καταπολέμηση της απόσμησης, δηλαδή των μεθόδων που χρησιμοποιούνται ώστε κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδα να πωλούνται ως εξαιρετικά παρθένα.
Οι αλλαγές
Η ομάδα των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που έκαναν την προεργασία για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης, ζητάει να υπάρξουν οι εξής αλλαγές:
gΜείωση της επιτρεπόμενης περιεκτικότητας σε στιγμασταδιένιο, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των προσμίξεων με άλλα φυτικά έλαια.
gΜείωση του επιτρεπόμενου ορίου αλκυλικών εστέρων, ώστε να αποκλειστούν περισσότερα αποσμωμένα έλαια.
gΟριστική έγκριση μιας «ολοκληρωμένης μεθόδου» για τον εντοπισμό εξωγενών ελαίων στα ελαιόλαδα
gΥιοθέτηση μιας μεθόδου για τον καθορισμό της ποσότητας διγλυκερίδιων και τριγλυκεριδίων στα ελαιόλαδα, την καταπολέμηση της νοθείας και την εκτίμηση της φρεσκότητας του προϊόντος.
Ανάμεσα στις αλλαγές που έχουν προταθεί είναι και η διενέργεια συχνότερων ελέγχων, καθώς και η επιβολή κυρώσεων, η αναφορά εκ μέρους των κρατών - μελών όλων των παραβάσεων που εντοπίζουν και των κυρώσεων που επιβάλλουν στα εστιατόρια και η ενθάρρυνση της χρήσης φιαλών που δεν αναπληρώνονται.
Διεθνής αγορά
Στις προτάσεις Τσιόλος γίνεται ακόμα αναφορά στο όλο και πιο ανταγωνιστικό κλίμα της διεθνούς αγοράς, αφού χώρες όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, που ως σήμερα εισήγαν το ελαιόλαδο που καταναλώνουν, αυξάνουν την παραγωγή τους και χρησιμοποιούν μη αναγνωρισμένες μεθόδους ελέγχου «αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας», θέτοντας εμπόδια στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.
Ορισμένοι παράγοντες της ευρωπαϊκής ελαιοκομίας ζητάνε από την Κομισιόν να γίνουν πιο αυστηρές οι παράμετροι ποιότητας και να βελτιωθούν οι μέθοδοι ελέγχου, όμως αυτό το θέμα θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο ώστε να υποβληθεί στο Διεθνή Οργανισμό Ελαιολάδου (ΔΟΕ) μια πειστική πρόταση για την αναθεώρηση των προδιαγραφών εμπορίας.
Όσον αφορά τη χρήση ημερομηνίας λήξεως, η έκθεση των ειδικών αναφέρει ότι το ζήτημα αυτό χρήζει διερεύνησης και θα πρέπει να προηγηθεί μια τεχνική μελέτη για τις χημικές και μηχανικές αλλοιώσεις του ελαιολάδου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις της Κομισιόν για τον Διεθνή Οργανισμό Ελαιολάδου (ΔΟΕ). Η συμφωνία για τη λειτουργία του οργανισμού, που τέθηκε σε ισχύ το 2005, εκπνέει το 2014.
Προτείνεται η επόμενη συμφωνία να διευρύνει το αντικείμενο του οργανισμού, ώστε εκτός από τις ελαιοπαραγωγούς χώρες, να καλύπτει και τις καταναλώτριες χώρες, έτσι ώστε να «ενισχυθεί η ηγετική θέση του».
«Για την Ε.Ε., οι προδιαγραφές του ΔΟΕ αποτελούν το σημείο αναφοράς για το διεθνές εμπόριο. Είναι προτιμότερο να στηρίξουμε τον οργανισμό και να ενθαρρύνουμε τη βελτίωση της ποιότητας εντός αυτού του φόρουμ», καταλήγουν οι ειδικοί.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου