PYLOS NEWS MESSINIA

Στην Στοκχόλμη υποκλίνονται στον Τσικλητήρα

Ηταν ο άνθρωπος με τα ασύλληπτα για την εποχή ρεκόρ . Ενας μεγάλος Ελληνας, που πέρασε στην παγκόσμια αθλητική και πολιτιστική ιστορία. Ο Κωστής Τσικλητήρας έχει , δημιουργήσει ένα μύθο. Η Πύλος, η γενετειρά του, μπορεί περηφανη να ατενίζει το παρελθόν γιατί ακόμη και σήμερα ο Ολυμπιονίκης Τσικλητήρας, την οδηγεί στα μελλοντικά της βήματα.
Χθες και σήμερα οι Σουηδοί τιμούν τον Ελληνα Ολυμπιονίκη μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων που κάνουν για τα εκατόχρονα των Ολυμπιακών Αγώνων στην πρωτευουσα τους. Εκδηλώσεις με έντονο το Μεσσηνιακό στοιχείο καθώς τιμώντας την καταγωγή του Τσικλητήρα, η Κυβέρνηση της Σουηδίας , προσκάλεσε τον Δήμαρχο Πύλου στις εορταστικές εκδηλώσεις.
“Είναι πολύ μεγάλη ητιμή που γίνεται και στην Πύλο και στην πατρίδα μας” λέει ο Δημήτρης Καφαντάρης, Δήμαρχος.
“Οι Σουηδοί μας έχουν μια καταπληκτική φιλοξενία και μπορώ να πώ διακρίνω ακόμη και τώρα μέσα από την αθλητική ιστορία τους τον θαυμασμό τους για τον Τσικλητήρα. Τον θεωρούν αναπόσταστο κομμάτι της ιστορίας της Στοκχόλμης και οι αναφορές σε αυτόν είναι με σεβασμό και θαυμασμό”.
Ενα θαυμασμό και μεγαλείο που περιεγραψε δίκην πινδαρικής ωδής, στα 1912, ο ποιητής Γεώργιος Σουρής που έγραψε στην εφηµερίδα «Ρωµηός» προς τιµήν του Τσικλητήρα: «Μέσα στην πλήξη της ζωής και µες στην αηδία / τρις χαιρετώ τους αθλητάς / όπου µας ήλθαν κατ’ αυτάς από τη Σουηδία. Τι χαρά που την επήρα για τον Τσικλητήρα»
Ο Δημήτρης Καφαντάρης βρ’ίσκεται από χθες στην Στοκχόλμη και συμμετεχει στις εκδηλώσεις. Είναι βέβαιο ότι ο συνδετικός αυτός κρίκος ανάμεσα στην μικρή μαςΠύλο και την μεγάλη Στοκχόλμη είναι άρρηκτος και οι εκδηλώσεις θαείναι συνεχείς, αφού οι Σουηδοί δεν κρύβουν την επιθυμία τους να επισκεφθούν την Μεσσηνία και την γενετειρα του Ολυμπιονίκη πόλη.
Εγραψε ιστορία στους Ολυµπιακούς Αγώνες της Στοκχόλµης ο Τσικλητήρας κατακτώντας το χρυσό στο µήκος µε επίδοση 3,37 µ. και το χάλκινο στο ύψος µε 1,55 µ.. Οι σουηδοί αθλητές σήκωσαν στα χέρια και πέταξαν τρεις φορές ψηλά φωνάζοντας στα σουηδικά «Ζήτω, ζήτω, ζήτω στην Ελλάδα!» αμέσως μετά την απονομή των μεταλλίων.
Ηταν 24 Ιουλίου 1912 όταν ο Τσικλητήρας επέστρεψε από τη Στοκχόλµη µε τα δύο ολυµπιακά µετάλλια κρεµασµένα στο στήθος και οι Αθηναίοι τον αποθέωσαν. Η επιστροφή έγινε τέσσερις εβδοµάδες µετά τον αγώνα, λόγω συµµετοχής του Τσικλητήρα και σε µίτινγκ στη Γερµανία και στη Γαλλία. Η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης και ο κόσµος που περίµενε στον σιδηροδροµικό σταθµό τον ολυµπιονίκη-σύµβολο της αθλητικής λεβεντιάς τον σήκωσε στα χέρια και τον µετέφερε στην πρώτη άµαξα της µεγάλης ποµπής που εν µέσω της Οµονοίας κατέληξε στο γυµναστήριο του συλλόγου του, του Πανελληνίου ΓΣ. Εκεί ο Τσικλητήρας δέχθηκε τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης µε το δώρο της (αγαλµατίδιο της Νίκης), τα συγχαρητήρια του δήµου µε το δώρο του (αγαλµατίδιο της Αθηνάς) και την ευαρέσκεια του ΣΕΓΑΣ, που τότε λεγόταν ΣΕΑΓΣ.
Ο Πανελλήνιος ΓΣ τού έκανε δώρο χρυσούν ωρολόγιον στο οποίο αναγραφόταν η ηµεροµηνία της νίκης του στο µήκος (25 Ιουνίου). Οσο για τα περίφηµα ολυµπιακά πριµ της εποχής; Πολλές ήταν οι προσφορές εργασίας για τον Τσικλητήρα, εντός και εκτός της χώρας. Τελικά αποδέχθηκε τη θέση που του πρόσφερε η Τράπεζα Αθηνών και εντάχθηκε στο προσωπικό της, καθώς είχε σπουδάσει στην Εµπορική Ακαδηµία της εποχής. Στα πρακτικά της συνέλευσης του Πανελληνίου ΓΣ αναφέρεται για τον αντίκτυπο της µεγάλης νίκης στους Ολυµπιακούς της Στοκχόλµης: «Πανταχόθεν από πάντα τον πεπολιτισµένον κόσµον ο σύλλογος εδέχθη συγχαρητήρια διά την νίκην ταύτην, ήτις απέδειξεν ότι η µικρά Ελλάς δεν υστέρησε της πάλαι προγονικής δόξης, αλλά αναδείξασα τον Τσικλητήρα αθλητή εφάµιλλον των αρχαίων, εκέρδισε την δόξαν της ισχύος και εξησφάλισε την τιµήν και την αθανασίαν».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου