PYLOS NEWS MESSINIA

"Άπλετο φως" στα "τυφλά" οικόπεδα

Για να μη μείνει ούτε μια… σκιά στα τυφλά οικόπεδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις για την κύρωση δικτύου κοινοχρήστων χώρων οικισμών (εγκύκλιος 12, 21.6.2012).
Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, με το νόμο 4030
για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης, ακυρώθηκε η απαγόρευση η οποία είχε τεθεί για τα τυφλά οικόπεδα με το ν. 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα. Δηλαδή, πλέον για να δομηθεί ένα τυφλό οικόπεδο δεν είναι απαραίτητο να έχει μεταγραφεί η δωρεάν παραχώρηση τμήματός του στο Δήμο πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, αλλά απλά να έχει τεθεί σε κοινή χρήση, για να περιληφθεί στα δίκτυα κοινόχρηστων χώρων.
Έτσι, όπως διευκρινίζεται στη νέα εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, βάσει της προσθήκης στο νόμο 4030, στο προς κύρωση δίκτυο κοινοχρήστων χώρων μπορεί να συμπεριληφθούν και τα τμήματα των κοινοχρήστων οδών που έχουν τεθεί σε κοινή χρήση έως τη δημοσίευση του Ν.4030/2011 (δηλαδή έως τις 25.11.2011). Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον οι σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις με τις οποίες αυτά τίθενται σε κοινή χρήση έχουν συνταχθεί πριν από την 29η.1.2010 και με την προϋπόθεση ότι αυτές θα μεταγραφούν πριν από την έκδοση της Απόφασης του γενικού γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την κύρωση του κοινοχρήστου δικτύου.
Μάλιστα, για τις περιπτώσεις οικισμών για τους οποίους έχει γίνει κτηματογράφηση και συντάσσεται πολεοδομική μελέτη, είναι δυνατή η κατά προτεραιότητα κύρωση του δικτύου των κοινοχρήστων χώρων, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο σχέδιο της κτηματογράφησης.
Το απαιτούμενο μήκος προσώπου για την κατάτμηση γηπέδων είναι: 10,00 μ. για εμβαδόν γηπέδου έως 500 τ.μ. και 15,00 μ. για εμβαδόν γηπέδου άνω των 500 τ.μ.. Τα μεγέθη αυτά δεν ισχύουν για προγενέστερες της 4ης.11.2011 κατατμήσεις, καθώς και τους παραδοσιακούς οικισμούς στους οποίους εφαρμόζονται οι ανάλογες σχετικές διατάξεις.
Να σημειωθεί ότι το 2008 το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε «παγώσει» τη δόμηση των τυφλών οικοπέδων, καθώς είχε κρίνει ως ανίσχυρες διατάξεις Προεδρικού Διατάγματος του 1985, με βάση τις οποίες οικόπεδο το οποίο δεν είχε πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο μπορούσε να οικοδομηθεί, αν παραχωρούνταν με συμβολαιογραφική πράξη σε κοινή χρήση «εδαφική λωρίδα» του οικοπέδου εντός ορίων οικισμών μικρότερων των 2.000 κατοίκων.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου