Σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται και τυπικά πλέον η χώρα, θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου. Η Βουλή θα συγκροτηθεί ξανά σε Σώμα στις 28 Ιουνίου.
Μετά τη διαδικασία της 6ης Μαΐου και τις άκαρπες διαβουλεύσεις που ακολούθησαν για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, οι επαναληπτικές εκλογές χαρακτηρίζονται ως οι κρισιμότερες μετά τη Μεταπολίτευση.Οι πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η χώρα έχουν ενταθεί, και όχι μόνο, σε πολιτικό επίπεδο. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Αθήνα και στο αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της 17ης Ιουνίου.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σε τοπικό επίπεδο, τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε διάστημα 40 ημερών περίπου και το πρώτο πράγμα που τρέχουν να ξεκαθαρίσουν είναι τι θα γίνει με τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Όπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο θέμα θα έχει ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες.Από τα πρώτα στοιχεία του ρεπορτάζ, πάντως, αλλαγές δε φαίνεται να υπάρχουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εκτός και αν ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα σε άλλες περιοχές, κάτι που είναι μάλλον απίθανο. Διάθεση να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του κόμματός τους για περαιτέρω ενίσχυση των ποσοστών του στο νομό έχουν δείξει όλοι οι υποψήφιοι των προηγούμενων εκλογών.Αντίθετα, πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν αλλαγές στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, μια και ο υποψήφιος της 6ης Μαΐου, δημοτικός σύμβουλος Κ. Ανδρεάκος, φαίνεται να αντιμετωπίζει επαγγελματικά προβλήματα, σε περίπτωση και δεύτερης καθόδου του στις εκλογές. Βεβαίως, η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο ανήκει στην ήδη εκλεγείσα Νάντια Γιαννακοπούλου.Σε διαδικασία αναζητήσεων νέων προσώπων για να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο για τις 17 Ιουνίου είναι το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όπως λέγεται, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν και σχετικές ανακοινώσεις.Το θέμα της σύνθεσης του ψηφοδελτίου δεν έχει απασχολήσει ακόμα τα όργανα του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα γίνει, όπως μας είπαν, τις προσεχείς ημέρες. Πάντως, η πρώτη θέση είναι «καπαρωμένη» από τον Θανάση Πετράκο, που εξελέγη και βουλευτής στις 6 Μαΐου.Χωρίς σοβαρές αλλαγές αναμένεται να είναι τα ψηφοδέλτια των υπόλοιπων κομμάτων.
ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Μπορεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να πέτυχε στη Μεσσηνία ένα από τα υψηλότερα ποσοστά (33,60%), σε πανελλήνιο επίπεδο, στις εκλογές που έγιναν πριν από δύο εβδομάδες, αλλά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα υπολείπεται κατά πολύ από το μέσο όρο που συγκέντρωνε στις αναμετρήσεις μετά τη Μεταπολίτευση στο νομό. Έτσι, στόχος της Νομαρχιακής Επιτροπής, αλλά και των υπόλοιπων στελεχών, είναι στις 17 Ιουνίου το ποσοστό αυτό να φτάσει κοντά ή και να ξεπεράσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το 40%. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται οι τελικές συσκέψεις και από την ερχόμενη εβδομάδα ο κομματικός μηχανισμός βγαίνει στους δρόμους. Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει κεντρική κομματική εκδήλωση στη Μεσσηνία ούτε αν θα υπάρξει προεκλογική κάθοδος του Αντώνη Σαμαρά, εν είδει περιοδείας. Για το ΠΑΣΟΚ, οι εκλογές που έρχονται είναι ίσως οι κρισιμότερες στην ιστορία του. Αν κατορθώσει να ανεβάσει τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε πριν από δύο Κυριακές, θα έχει χρόνο για ανασυγκρότηση. Αν, όμως, κατρακυλήσει ακόμη πιο χαμηλά, θα οδηγηθεί στα πρόθυρα της διάλυσης, ενώ είναι προφανές ότι θα εξεταστούν τα πάντα: από τη δημιουργία νέου κόμματος μέχρι την αλλαγή ηγεσίας. Στη Μεσσηνία, για πρώτη φορά κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού η διαφορά τους είναι μόλις 0,42% (13,74% έναντι 13,32%!). Σε περίπτωση, μάλιστα, που το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα δει τα ποσοστά του να πέφτουν ακόμα περισσότερο, κινδυνεύει σοβαρά να χάσει και την έδρα που με πολύ κόπο κέρδισε.Για το ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά. Αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στις εκλογές της 6ης Μαΐου, τοπικά είδε τα ποσοστά του σχεδόν να τετραπλασιάζονται, ενώ μετά από δύο δεκαετίες περίπου κόμμα της Αριστεράς κατάφερε να εκλέξει βουλευτή σ’ ένα συντηρητικό κατά τ’ άλλα νομό. Έτσι, ο στόχος για τις 17 Ιουνίου δε θα μπορούσε να είναι άλλος από την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών του.Τα υπόλοιπα κόμματα, ΚΚΕ, «Ανεξάρτητοι Έλληνες», «Δημοκρατική Αριστερά» και «Χρυσή Αυγή», θα πρέπει να είναι ικανοποιημένα αν καταφέρουν να κρατήσουν τα ποσοστά τους στο επίπεδο των προηγούμενων εκλογών, αν και για δύο από αυτά, το κόμμα του κ. Καμμένου και το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σημειώσουν στη Μεσσηνία τα υψηλά νούμερα που πέτυχαν πριν από 15 ημέρες.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Θαρρος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου