PYLOS NEWS MESSINIA

Χωρίς γιατρό 19 χωριά του Δήμου Μεσσήνης!

Πιο εύκολα βρίσκει κανείς καρφίτσα στα άχυρα παρά …γιατρό σε πολλά χωριά του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης, γεγονός που γεμίζει με ανασφάλεια τους κατοίκους, που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται. Το θέμα απασχολεί τη δημοτική αρχή, γι’ αυτό και προχθές ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος κάλεσε το διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργο Μπέζο να φροντίσει ώστε τα συγκεκριμένα χωριά να έχουν την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα που δικαιούνται.
Από τα 14 Περιφερειακά Ιατρεία που λειτουργούν στο Δήμο Μεσσήνης, πέντε από αυτά και συγκεκριμένα στο Αβραμιού, στη Μηλίτσα, στην Πλατανόβρυση, στο Τρικόρφο και στην Εύα δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός, με αποτέλεσμα 19 χωριά που ανήκουν στα παραπάνω περιφερειακά ιατρεία να μην τα επισκέπτεται καθόλου γιατρός. Πρόκειται για τα χωριά Αβραμιού, Νεοχώρι, Δρακονέρι, Μηλίτσα, Κόκκινου, Λυκίσσα, Αγνάντι, Αδριανή, Βούταινα, Καεφαλόβρυσο, Μάκραινα, Κλήμα, Μαγγανιακό, Κορομηλία, Παλαιόκαστρο, Κηνυγού, Αριστοδήμειο, Βουρνάζι, Καλαμαρά, Αμφιθέα, Τρίοδος, Αγριλιά.
Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε στον κ. Μπέζο ότι η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένους με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι υποχρεούνται να μετακινούνται για να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες και να λάβουν τη στοιχειώδη πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα.
Στη συνάντηση με το διοικητή του Νοσοκομείου το δήμαρχο συνόδευσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Στραβόλαιμος. Συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις όσον αφορά τη βελτίωση των υποδομών της δημόσιας υγείας στο Δήμο Μεσσήνης.
Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής, είναι πλέον ώριμο για ένταξη στο ΕΣΠΑ το έργο της βελτίωσης των υποδομών και της αναβάθμισης του εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Για το Περιφερειακό Ιατρείο Πεταλιδίου, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης του φακέλου, έχει συνταχθεί η κατασκευαστική μελέτη προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, εκκρεμεί η τροποποίηση του συμβολαίου της παραχώρησης του οικοπέδου από το Δήμο, λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο τοπογραφικό που είχε συνταχθεί κατά το παρελθόν και στο αμέσως επόμενο διάστημα τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες κα το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ανάλογο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί με τη σύνταξη του τοπογραφικού διαγράμματος και κατά τη μελετητική ωρίμανση του Κέντρου Υγείας Αίπειας στον Άγιο Ανδρέα. Επρόκειτο για ένα έργο πολύ σημαντικό που όμως έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να παραμένει στάσιμο. Για την επίλυση του θέματος αυτού ζητήθηκε εγγράφως συνάντηση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, παρουσία του διοικητή του Νοσοκομείου και του μελετητή, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να βρεθούν λύσεις για την ένταξη του έργου. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν οι απαραίτητες ενέργειες για την ωρίμανση της κατασκευής νέου Περιφερειακού Ιατρείου στη Βαλύρα, σε οικόπεδο που διαθέτει ο Δήμος και που προτίθεται να παραχωρήσει άμεσα για την έναρξη της μελέτης του έργου.
Όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχουν χωριά που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο, οπότε δεν είναι εφικτή η σχετική διαδικασία. Σχετικά ο κ. Μπέζος ενημέρωσε ότι το υπουργείο δεν έχει κατασταλάξει στο πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα χωριά που δεν είναι έδρες περιφερειακών ιατρείων. Επίσης ο διοικητής ανέφερε ότι θα εξασφαλίσει την προμήθεια υλικών για τα περιφερειακά ιατρεία όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, αναλώσιμα για τα 14 περιφερειακά ιατρεία. Επ΄ αυτού ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον διοικητή νοσοκομείου προκειμένου να βοηθήσει ο Δήμος στην προμήθεια εξοπλισμού υλικών και για τα υπόλοιπα ιατρεία
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου