PYLOS NEWS MESSINIA

Μεσσηνιακό ελαιόλαδο σε καταναλωτές μέσω Δήμων ανά την Ελλάδα

Ελαιόλαδο σε διάφορους Δήμους της Ελλάδας, που το παραγγέλνουν για λογαριασμό των δημοτών τους, διαθέτουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεοχωρίου Λεύκτρου Δυτικής Μάνης και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας του Δήμου Μεσσήνης. Όπως σημειώνουν στο «Θ» οι πρόεδροι των δύο συνεταιρισμών, από τη συγκεκριμένη κίνηση το κέρδος είναι ελάχιστο (δηλαδή μόλις μερικά λεπτά) σε σχέση με τη γενικότερη τιμή του ελαιολάδου στην αγορά, ωστόσο αποφάσισαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε από το «κίνημα της πατάτας», με σκοπό να προβάλλουν το προϊόν τους.
Παρασκευάς Τζανετέας
Νεοχώρι
«Εμείς είπαμε, προκειμένου να το πάρει η Ιταλία με 1,90, ας το πάρει η Αθήνα με κάτι παραπάνω και να τα πάνε τα λεφτά στους παραγωγούς» μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου, Παρασκευάς Τζανετέας. Βέβαια, το 1,90 αφορά στο χύμα. Εμείς το δίνουμε τυποποιημένο σε 5κιλα, με 3,05 ευρώ το κιλό».
Όλα αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στον παραγωγό, καθώς μέσα σε αυτή την τιμή είναι η μεταφορά, ο ΦΠΑ, τα υλικά συσκευασίας. «Αυτό που θα περισσέψει, θα πάει στον παραγωγό. Μπορεί να μην είναι πολλά τα χρήματα, αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερα από το 1,90. Εμείς δε θα έχουμε κάποιο κέρδος, κάνουμε εξυπηρέτηση στους παραγωγούς μας».
Αυτές τις μέρες, ο Συνεταιρισμός Νεοχωρίου πρόκειται να στείλει ποσότητες ελαιολάδου στο Δήμο Κορυδαλλού και θα ακολουθήσει αποστολή σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Σπάτα, ενώ είναι σε συνεννόηση και με το Ελληνικό. «Ο Δήμος έχει αναρτήσει στο ίντερνετ ότι δέχεται παραγγελίες, αλλά μπορεί να πάει κάποιος και εκεί να το δηλώσει προφορικά. Να παραγγείλει δύο ή ακόμη και ένα πεντόλιτρο. Από την άλλη, κινητοποιηθήκαμε και εμείς, πήγαμε στην Αθήνα, στείλαμε εκπροσώπους, τους πήγαν δείγμα από ελαιόλαδο να το δοκιμάσουν, το έδωσαν στο χημείο, έγιναν αναλύσεις. Τους είπαμε, ορίστε, αυτό είναι το λάδι μας, δοκιμάστε το και, αν σας αρέσει, μπορούμε να συνεργαστούμε. Και έχουμε κλείσει το κιλό με 3,05 ευρώ. Εμείς θέλουμε να προβληθεί το προϊόν μας. Μας ενδιαφέρει η εσωτερική αγορά. Ειδικά, η Αθήνα, που είναι μια μεγάλη αγορά και είναι ξεχασμένη, την έχουμε αφήσει όλη στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει παραγγείλει. Επίσης, με έχει σταματήσει και πολύς κόσμος στο δρόμο και μου λέει “μπράβο γι’ αυτό που κάνετε”».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου