PYLOS NEWS MESSINIA

Στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου οι 40 παραγωγοί

Την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου στη Μαδρίτη επισκέφθηκαν προχθές οι 40 ελαιοπαραγωγοί της ΕΑΣ Μεσσηνίας, που αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Ισπανία στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού.
Τη μεσσηνιακή αποστολή υποδέχθηκαν στελέχη του οργανισμού, με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή Ζαν - Λουί Μπαγιόλ, ενώ παρών ήταν και ο εκπρόσωπος της συνομοσπονδίας των αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας Χαβιέ Λάρα δε Μιγέλ.
Ο γεωπόνος Κώστας Λύρης, υπεύθυνος στον τομέα ποιότητας της ΕΑΣ, ευχαρίστησε για την υποδοχή, ενώ ανέφερε πως η Ένωση της Μεσσηνίας είναι μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις της Ελλάδας, κάτοχος επίσης του σημαντικού ονόματος «ΠΟΠ Καλαμάτα».
Σημείωσε ακόμη ότι το εκπαιδευτικό ταξίδι των παραγωγών στην Ισπανία (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, Κανονισμός 867/2008) γίνεται για την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών, ενώ ζήτησε ενημέρωση από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, όσον αφορά στους νέους κανονισμούς που σχεδιάζονται για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, αφού η ποιότητα θα παίξει πλέον καθοριστικό ρόλο στα αγροτικά προϊόντα.
Η ημερομηνία λήξης στο λάδι
Όπως σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΣΕ κ. Μπαγιόλ, ένα από τα θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν το Δεκέμβριο τον οργανισμό, θα είναι η ημερομηνία λήξης που μπαίνει στην ετικέτα του τυποποιημένου ελαιολάδου. Δηλαδή, πρέπει να υπολογίζεται από τη στιγμή που γίνεται η έκθλιψη ή από την ώρα που θα γίνει η εμφιάλωση;
Ο κ. Λύρης παρατήρησε ότι ο υπολογισμός της ημερομηνίας λήξεως από τη στιγμή της παραγωγής θα ήταν το καλύτερο, ωστόσο πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το εμπόριο, αφού η αγορά ζητάει κάθε τόσο και μεγαλύτερους χρόνους διατήρησης του προϊόντος για να μένει περισσότερο στο ράφι. «Όμως, αυτό υποβαθμίζει άμεσα την ποιότητα του ελαιολάδου, γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι μετά από κάποιους μήνες δεν είναι πια έξτρα παρθένο. Πρέπει να καταλάβουν οι καταναλωτές ότι το λάδι είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα» τόνισε.
Στην προχθεσινή συνάντηση, τα στελέχη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ενημέρωσαν τους Μεσσήνιους παραγωγούς και για το φημισμένο διαγωνισμό «Mario Solinas», που δίνει τις μεγαλύτερες διακρίσεις παγκοσμίως, οι οποίες, όπως πρόσθεσαν, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση και τις πωλήσεις του προϊόντος.
Τιμή παραγωγού 1,87
Εκ μέρους της συνομοσπονδίας των συνεταιριστικών οργανώσεων της Ισπανίας, ο Χαβιέ Λάρα δε Μιγέλ σημείωσε ότι οι 946 ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί που υπάρχουν στη χώρα παράγουν περίπου το 70% του ελαιολάδου της. Δηλαδή, από τους 1.387.774 συνολικά τόνους που παράγονται το χρόνο, οι συνεταιρισμοί δίνουν τους 943.000. Επίσης, η βασική περιοχή παραγωγής είναι αυτή της Ανδαλουσίας, όπου παράγεται το 70% του ελαιολάδου της χώρας.
Όσο για την τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο, πέρυσι ήταν 1,97 ευρώ το κιλό, ενώ για φέτος υπολογίζουν ότι θα έχει πτώση και θα κυμανθεί από 1,87 έως 1,92, όπως αναφέρθηκε στην προχθεσινή συνάντηση. Απο το 'Θάρρος'
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου