PYLOS NEWS MESSINIA

Πανεπιστημιακές Σχολές Καλαμάτας υπο κατάληψη

Υπό κατάληψη είναι από χθες το μεσημέρι οι Πανεπιστημιακές Σχολές Καλαμάτας και προστίθενται έτσι στις πάνω από 120 σχολές της χώρας που αυτή τη στιγμή είναι κλειστές, ενώ μέρα με τη μέρα ο αριθμός τους αυξάνεται.
Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή. Χθες, ημέρα Παρασκευή, είχε ανακοινωθεί πως θα γίνει συνέλευση των φοιτητών με θέμα το νέο νόμο – πλαίσιο, η οποία και ξεκίνησε γύρω στη μία και μισή με μεγάλη συμμετοχή.
Στην αρχή το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της ΠΚΣ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «θέλει να ρίξει το φοιτητικό κόσμο στη λογική της κρίσης». Επιπλέον, όπως ανέφερε, δημιουργούνται «σχολές – επιχειρήσεις», ενώ χαρακτήρισε το νόμο «έκτρωμα». Αφού ανέφερε τι διεκδικούν ως παράταξη, πρότεινε στους φοιτητές κατάληψη για μια βδομάδα και μετά γενική συνέλευση εκ νέου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανέφερε ότι το νέο σύστημα δημιουργεί προβλήματα, ενώ αναφέρθηκε στη διαγραφή των φοιτητών, στο χ+2 χρόνια και στις αλλαγές που φέρνει ο νόμος στη διοίκηση των σχολών. Δική του πρόταση ήταν να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος, να γίνει ανασύσταση της ΕΦΕΕ και πανσπουδαστικό συνέδριο, αλλά και να ενημερωθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κατά τον ίδιο, η αναβολή της εξεταστικής ή κατάληψη δε θα προσφέρουν κάτι, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατάληψη μετά την εξεταστική.
Τελευταίος πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ, που στην αρχή μίλησε για τους βουλευτές που «πέρασαν» το νομοσχέδιο. Αναφερθείς στην κατάργηση του ασύλου, είπε ότι οι φοιτητές βρίσκονται σε «έμμεση χούντα πλέον, αφού δε θα τους αφήνουν να μιλούν και τους καταργούν τα συνδικαλιστικά τους όργανα». Η δική του πρόταση ήταν κατάληψη για μια εβδομάδα και συνέλευση εκ νέου με το πέρας της. Επίσης, ο σύλλογος να αποφασίσει για τις κινήσεις των φοιτητών.
Κατά τη δευτερολογία, οπότε είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν διάλογο με τους φοιτητές, ακούστηκαν διάφορες απόψεις, όπως και ενστάσεις φοιτητών για την κατάληψη, αφού έτσι θα έχαναν την εξεταστική, όπως έλεγαν.
Κι ενώ η ώρα περνούσε και είχαμε φτάσει λίγο μετά τις 3.00, οι φοιτητές αποφάσισαν να ψηφίσουν τι θα κάνουν. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν ένα: κατάληψη και κινητοποιήσεις ή κανονικά εξεταστική;
Τελικά, ύστερα από ψηφοφορία, αποφάσισαν με 83 ψήφους υπέρ και 23 κατά να κλείσει η Σχολή για μια βδομάδα.
Βέβαια, όλοι γνωρίζουν - και το ανακοίνωσαν στους φοιτητές - ότι το κλείσιμο δε θα διαρκέσει τόσο λίγο και αναμένεται να συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.
Όσον αφορά στις σχολές του ΤΕΙ, η συνέλευση έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη, οπότε και οι σπουδαστές θα αποφασίσουν για τις δικές τους κινητοποιήσεις.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου