PYLOS NEWS MESSINIA

«Μας κλείνουν με το 23%» λένε οι επαγγελματίες εστίασης

Την πλήρη αντίθεσή τους με την κυβερνητική επιβολή ΦΠΑ 23% στα καταστήματα μαζικής εστίασης εκφράζουν με δηλώσεις τους στο «Θ» επαγγελματίες –και- της Τριφυλίας, τονίζοντας με αγανάκτηση και απόγνωση πως «μας κλείνουν με το 23%»! Επισκεφθήκαμε δύο από τους πλέον γνωστούς και τουριστικούς προορισμούς της Τριφυλίας, τη Μαραθόπολη και το Καλό Νερό, ενώ μιλήσαμε και με επαγγελματίες στην Κυπαρισσία, οι οποίοι θεωρούν αδιανόητη την επιβολή του 23% σε μια οικονομική συγκυρία που, ήδη, είναι πολύ δύσκολη και ο κόσμος και, κατά συνέπεια, οι επαγγελματίες είναι πολύ στριμωγμένοι.
Αναρωτιούνται, δε, πώς να αποδώσουν ΦΠΑ 23%, όταν, λόγω της κρίσης και της εποχής που έρχεται, μετά το καλοκαίρι, ο κόσμος δε θα βγει και δε θα εισπράττουν. Αν τυχόν αυξήσουν τις τιμές και δεν τις απορροφήσουν, όπως έκαναν με την προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ, τότε είναι που δε θα βρίσκουν πελάτη, αφού δε θα αντέχει η τσέπη του να πληρώσει.
Τους θερινούς μήνες, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, είχε «κίνηση» στο κατάστημά του, με αυξομειώσεις βέβαια. Ενώ ήλπιζαν η κίνηση να «τραβηχτεί» κάπως και το φθινόπωρο, με την αύξηση του ΦΠΑ σε 23%, δυστυχώς, θα κοπεί απότομα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, επειδή ο κόσμος θα είναι φοβισμένος και δε θα κυκλοφορεί όπως θα επιθυμούσε.
Ο Γιώργος Βασιλόπουλος, από την ψαροταβέρνα «Μαϊστράλι» στη Μαραθόπολη, σημείωσε: «Η κίνηση το καλοκαίρι ήταν σχετικά μέτρια έως καλή. Δεν είχε, όμως, μεγάλες παραγγελίες, μεγάλες καταναλώσεις, γιατί ο κόσμος δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα. Ήταν λίγο σφιγμένα τα πράγματα. Ωστόσο, το καλό εδώ είναι η λειτουργία του Costa Navarino. Μας επισκέπτονταν κάποιες παρέες για φαγητό και, έτσι, κάναμε μια διαφορά! Τώρα, όμως, με το 23% που μπαίνει, έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις τιμές, γιατί δε θα έχουμε κατανάλωση. Αναγκαστικά θα παραμείνουν οι τιμές στα ίδια επίπεδα και το δικό μας το κέρδος, που είναι ήδη μειωμένο, θα μειωθεί κατά πολύ ακόμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Όμως, θα φτάσουμε σε σημείο να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Πιστεύω, όμως, ότι σε ένα με δύο χρόνια θα έχουμε μια ανάκαμψη των πραγμάτων και ειδικά για τη Μεσσηνία που, πλέον, με το Costa Navarino έχει γίνει τουριστικός προορισμός!».
Ο Σπύρος Ανδρινόπουλος, με το cafe – bar «Αίθριο» στη Μαραθόπολη, σχολίασε: «Σε γενικές γραμμές, η κίνηση το καλοκαίρι ήταν καλή και ειδικά τον Αύγουστο. Σε σχέση με προηγούμενες χρονιές υπήρχε περισσότερος κόσμος, αλλά λιγότερη κατανάλωση. Επέλεγαν να καταναλώσουν πιο φθηνά προϊόντα ή λιγότερα. Η αύξηση του ΦΠΑ είναι τεράστιο πρόβλημα, αλλά δεν μπορώ να κάνω αύξηση στις τιμές, με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό. Θα την απορροφήσω, δεν μπορώ να κάνω την παραμικρή αύξηση».
Ο Γιώργος Μίγγας, με εστιατόριο στη Μαραθόπολη, δήλωσε πως «η κίνηση το καλοκαίρι γενικά ήταν καλή. Ιδιαίτερα τον Αύγουστο πολύ καλή και έβγαλε τα “σπασμένα” του Ιουλίου, που ήταν σχετικά μειωμένη. Ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι, αλλά δεν είμαστε και αισιόδοξοι, γιατί με την αύξηση στο ΦΠΑ η κατάσταση δυσκολεύει πολύ. Φαίνεται πως μας “κυνηγάει” το ίδιο το κράτος. Με το 23% μας οδηγούν σε κλείσιμο των καταστημάτων. Ήδη, αν δείτε, πολλά καταστήματα που πρώτα λειτουργούσαν εδώ, έχουν κλείσει. Έχει στεγνώσει η αγορά…».
Ο Στάθης Τασσιόπουλος, από το εστιατόριο «Ζέφυρος» στο Καλό Νερό, ανέφερε πως «η κίνηση ήταν σχετικά καλή, αλλά πεσμένη. Τον Αύγουστο, βέβαια, έχει περισσότερο κόσμο από πέρυσι, αλλά ήταν μαζεμένος. Επέλεγε λίγα φαγητά και οικονομικά. Με το 23% στο ΦΠΑ χειροτερεύει η κατάσταση. Να αυξήσουμε τις τιμές δεν μπορούμε, γιατί δεν μπορεί ο κόσμος να ανταπεξέλθει, όμως δε θα μπορούμε και εμείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας. Θα είναι δύσκολη η κατάσταση…».
Με τη σειρά του ο Μενέλαος Καραχάλιος, από το εστιατόριο «Ακρογιάλι», σημείωσε πως «η κίνηση ήταν καλή. Υπήρχε κόσμος αρκετός, Έλληνες κυρίως, αφού παρά την κρίση και τα προβλήματα, ο Έλληνας βγαίνει έξω. Ωστόσο, φέτος έκαναν οικονομικές παραγγελίες και δεν άφηναν τίποτα στο πιάτο. Με το 23% θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε άμεσα να ανεβάσουμε τις τιμές, για τη χειμερινή περίοδο τουλάχιστον. Θα δούμε στην πορεία, ανάλογα με τις υποχρεώσεις μας, και θα πράξουμε. Αλλά δεν μπορούμε και να επιβαρύνουμε τον κόσμο, που ήδη τα έσοδά του είναι μειωμένα…».
Ο Σάκης Διονυσόπουλος, από το εστιατόριο «Πέτρινο Μπαλκόνι», είπε πως «το καλοκαίρι η κίνηση ήταν ικανοποιητική. Με αυξομειώσεις τους δύο πρώτους μήνες και περισσότερο κόσμο δύο εβδομάδες τον Αύγουστο. Περιοριζόταν, όμως, στα απαραίτητα. Πλέον, με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, και ο Έλληνας έγινε Ευρωπαίος στο φαγητό, μία σαλάτα ή ένα ορεκτικό και το κυρίως πιάτο. Όχι όπως προηγούμενες χρονιές με μεγάλες παραγγελίες. Με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% μας συρρικνώνουν. Αυξήσεις των τιμών δεν μπορούμε να κάνουμε, δεν τις αντέχει ο κόσμος και θα τις απορροφήσουμε…».
Ο Δημήτρης Καρυτινός, από «Το Στέκι του Τζίμη» στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας, επισήμανε πως «το καλοκαίρι είχε πολύ κίνηση. Πήγε πολύ καλά και δεν το περιμέναμε σε τέτοιο βαθμό. Η αύξηση του ΦΠΑ μας δημιουργεί πρόβλημα, επειδή ήδη έχουμε απορροφήσει την προηγούμενη χωρίς να ανεβάσουμε τις τιμές, αλλά τώρα δεν ξέρω πώς θα μπορέσουμε, και να μπορούμε, υπάρχει προβληματισμός. Και ο κόσμος δεν έχει οικονομικές δυνατότητες, αλλά και οι δικές μας υποχρεώσεις αυξάνονται».
Ο Δαμιανός Ροϊλός, από την ψαροταβέρνα «Ρεμέντζο» στην Αποβάθρα Κυπαρισσίας, δήλωσε ικανοποιημένος με την κίνηση του καλοκαιριού και σημείωσε πως «μεσούσης της οικονομικής κρίσης, καλή ήταν η κίνηση. Κόσμος στην Κυπαρισσία υπήρχε περισσότερος από άλλες χρονιές, αλλά δεν έβγαιναν έξω για φαγητό, κι όταν έβγαιναν, ήταν σφιχτοί και συγκρατημένοι. Θεωρώ πως αν αυξήσουμε τις τιμές, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, χειρότερα θα είναι, γιατί ο κόσμος θα αναγκαστεί να βγαίνει για φαγητό έξω σπάνια ή και καθόλου».
Από το 'Θάρρος
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου