PYLOS NEWS MESSINIA

Απόρρητα έγγραφα WikiLeaks για Ελλάδα και πολιτικούς !

Απόρρητα τηλεγραφήματα του ιστότοπου Wikileaks, που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί και αφορούν Έλληνες πολιτικούς αλλά και εθνικές υποθέσεις της χώρας, δημοσιεύει για πρώτη φορά αποκλειστικά η «Καθημερινή της Κυριακής» και ο ΣΚΑΪ, σε συνεργασία με τη νορβηγική εφημερίδα Άφτενποστεν
Τα περισσότερα έγγραφα προέρχονται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αναφέρονται -μεταξύ άλλων- στη δράση της 17 Νοέμβρη, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα των Σκοπίων, το άνοιγμα της κυβέρνησης Καραμανλή προς τη Μόσχα, και τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη, φέρεται να χαρακτήρισε την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων «γελοία» και εξέφρασε την άποψη ότι «οι Μακεδόνες πρέπει να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».
Επίσης, περιγράφονται οι κυπριακές αντιδράσεις μετά το διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών. Το στέλεχος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης διευκρινίζει στον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία άτι δεν ανήσυχη για το διορισμό της κ. Μπακογιάννη γιατί «κανένας Έλληνας δεν μπορεί να τσακωθεί μαζί μας, αλλιώς θα το πληρώσει ακριβά στην Ελλάδα».
Τέλος, λεπτομερείς είναι οι αναφορές σε υπουργούς. Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζει τον Θεόδωρο Πάγκαλο «επηρεασμένο από το γαλλικό μαοϊκό κίνημα», τον Κώστα Καραμανλή «Βούδα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «έξυπνο, δεινό ρήτορα, που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
• Μέρος 1ο . Τα ελληνικά WikiLeaks - Εισαγωγή.
• Μέρος 2ο. Εκτιμήσεις Σπέκχαρντ για εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ: Στο τέλος Ιουνίου του 2008 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ στέλνει στο State Department την δική του εκτίμηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τα πιθανά οφέλη της κατάστασης για την ΝΔ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στον σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον αντίπαλό του στην μάχη της διαδοχής Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κα. Διαβάστε αναλυτικά.
• Μέρος 3ο. Σκόπια και Κόσοβο στη συνάντηση Σπεκχαρντ – Καραμανλή: Τον Ιανουάριο του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Σπέκχαρντ περνάει για πρώτη φορά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η συνάντησή τους περιλαμβάνει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κόσσοβο, τις σχέσεις με την Μόσχα. Ο πρώην πρωθυπουργός δίνει τέλος συμβουλές στον Σπέκχαρντ για το πόστο του. Διαβάστε αναλυτικά.
• Μέρος 4ο. Σχόλιο ΗΠΑ για πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης Παπανδρέου: Το Νοέμβριο του 2009, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στέλνει στο State Department το εμπιστευτικό τηλεγράφημα με κωδικό 09ATHENS1661, στο οποίο σχολιάζει τις πρώτες επτά εβδομάδες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Σχολιάζεται ο μηχανισμός του πρωθυπουργικού γραφείου, οι κυβερνητικές πολιτικές που δεν προχώρησαν αλλά και η διχοτόμηση ανάμεσα στην πολιτική κουλτούρα των στελεχών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Διαβάστε αναλυτικά.
• Μέρος 5ο. Πώς κρίνεται η κυβέρνηση Καραμανλή, μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στις 18 Δεκεμβρίου του 2008 ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αποστέλλει στο State Department τηλεγράφημα που περιγράφει τι συνέβη στην Αθήνα μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου, πώς κρίνεται η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή, ποιες οι προβλέψεις για το πολιτικό της μέλλον αλλά και πώς επηρεάζονται από τα γεγονότα τα αμερικανικά συμφέροντα στην Αθήνα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ορισμένοι χαρακτήρες του τηλεγραφήματος εμφανίζονται μη κανονικά, λόγω προβλήματος που υπάρχει στην βάση δεδομένων. Διαβάστε αναλυτικά.
• Μέρος 6ο. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: Στις 10 Σεπτεμβρίου ο τότε ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης συναντά τον αμερικανό πρέσβη στο περιθώριο της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αποστέλλει ακριβώς την επόμενη ημέρα τηλεγράφημα που περιγράφει λεπτομερώς την συνομιλία τους για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και τις περίπλοκες σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου