PYLOS NEWS MESSINIA

Πνίγεται στα σκουπίδια η Καλαμάτα και οι κάτοικοι λένε Μολών ΛΑΒΈ

Τις τελευταίες ημέρες φτάνουν στο Δήμο Καλαμάτας η μία μετά την άλλη οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις για να ξεκινήσει η τρίμηνη πειραματική λειτουργία της μονάδας της εταιρείας Ram στη Μαραθόλακκα. Μετά τη χιλιοτροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έφτασε χθες και ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τη γνωμάτευση ότι η προς υπογραφή σύμβαση θεωρείται νόμιμη. Ο δήμαρχος Παν. Νίκας γνωρίζει, όμως, πολύ καλά ότι όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται από μόνα τους να ανοίξουν το δρόμο για τη λειτουργία του μηχανήματος στη «νέα Μαραθόλακκα», αν δεν καταφέρει να αποκτήσει και τη συγκατάθεση των κατοίκων του Ταϋγέτου, οι οποίοι μέχρι σήμερα αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Χθες, στο Δημαρχείο, είχε επανειλημμένες συσκέψεις με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ι. Καμβυσίδη, την αρμόδια για το θέμα από την Υπηρεσία Καθαριότητα Κ. Γιαννοπούλου, αλλά και με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους του προβλήματος.
Όπως μάθαμε, αυτό που εύχεται είναι η Καλαμάτα να μη γίνει… Κερατέα, ούτε να έχουμε μεταφορά δυνάμεων καταστολής στην πόλη μας. Εν ολίγοις, δεν επιθυμεί καμιά νομική επιθετική ενέργεια, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Βέβαια, παραμένει και αμετακίνητος στην άποψή του περί Μαραθόλακκας αλλά και μη ανοίγματος της ΜΟΛΑΚ, ως εναλλακτική λύση, αφού, εκτός των άλλων, θεωρεί ότι, ακόμα και να υποχωρήσει για το εργοστάσιο κομποστοποίησης, θα υπάρχουν και πάλι αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.
Αυτό το πλαίσιο προσπάθησε να περιγράψει και στις δηλώσεις του που ακολούθησαν αμέσως μετά τη σύσκεψη προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Νίκας έκανε δεκάδες φορές επίκληση για ενότητα και συνεννόηση μεταξύ κατοίκων και Δημοτικής Αρχής. «Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας σ’ αυτή την ιστορία, χωρίς συγκρούσεις και προστριβές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, όμως, οι κάτοικοι της περιοχής (και στην προχθεσινή τους σύσκεψη) έχουν εντελώς διαφορετική άποψη. Άλλωστε, δεν είναι και λίγες οι φορές που οι μέχρι σήμερα εγγυητές της συνεννόησης και του διαλόγου άλλα τους έλεγαν και άλλα έκαναν. Αυτό φαίνεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Για το Δήμο Καλαμάτας: όταν στην 3μηνη πιλοτική λειτουργία προσθέσουμε μερικά 3μηνα παράτασης, καμιά 10ριά δικαστικές συνεδριάσεις, 10-15 μηνύσεις, 20 περίπου μέρες καταλήψεων, 3-4.000 χαμένες εργατοώρες, τότε φθάνουμε στην 7ετία λειτουργίας νέας σκουπιδοεργολαβίας στον Ταΰγετο. Τυχαίο; Δε νομίζουμε.
Αμφισβητείται η αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής. Τρεις μήνες ή παραπάνω; Μπορεί κάποιος υπεύθυνος να πει κάτι υπεύθυνο και να είναι ακριβής;
Αυτό, λοιπόν, βγήκε ως συμπέρασμα από την ανοικτή συζήτηση που έγινε προχθές και στην οποία παραβρέθηκαν κάτοικοι του Καρβελίου, εκπρόσωποι δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, σωματείων, του ΤΕΕ, και αντιπροσωπεία από το Δήμο Καλαμάτας.
Όταν ο Ταΰγετος αναδασώνεται από εκατοντάδες εθελοντές που θα συνεχίσουν να τον φροντίζουν, όταν τα σκουπίδια φτάνουν ήδη τον “1ο όροφο των πολυκατοικιών”, όταν η Πολιτεία επιδιώκει να κάνει τους πολίτες τεμπέληδες προσφέροντάς τους ρομπότ για να διαχωρίζει τα σκουπίδια τους, όταν οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους με τις χρυσές δουλειές που πρόκειται να κάνουν, όταν οι περισσότεροι πολιτικοί σιωπούν και κάποιοι άλλοι κάνουν τις Πυθίες, τίθεται το ερώτημα: Θέλετε να γίνει στον Ταΰγετο μόνιμο εργοστάσιο σκουπιδιών;
Η Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο, οι Κάτοικοι των Χωριών και οι ενεργοί πολίτες της Καλαμάτας απαντούν και λένε όχι σκουπίδια στον Ταΰγετο. Θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η ξαναχρησιμοποίησή του. Εάν, όπως δηλώθηκε επίσημα, υπάρχει έτοιμη εναλλακτική λύση σε περίπτωση “αστοχίας” της μεθόδου RAM, χρησιμοποιήστε τη τώρα.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου