PYLOS NEWS MESSINIA

Τα εχωσαν οι Μεσσήνιοι αγρότες....

Κλείσιμο της «ψαλίδας» στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, δημιουργία αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών, διασφάλιση της ποιότητας και πάταξη των ελληνοποιήσεων ήταν μεταξύ των προτάσεων που παρέθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη οι αγρότες της Πελοποννήσου, προχθές στην Τρίπολη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα το «Καλάθι των πελοποννησιακών προϊόντων», απ’ όπου δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες για τα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, το λόγο πήραν και αρκετοί Μεσσήνιοι παραγωγοί.
Λάδι «σούπερ έξτρα»
Τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μπορεί ο αγρότης να ζήσει αξιοπρεπώς ζήτησε ο παραγωγός Βασίλης Σπυρόπουλος από τα Φιλιατρά, μέλος της ΠΑΣΥ. Εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι το υπουργείο μιλά μόνο με τους συνδικαλιστές των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων, ενώ έκανε λόγο για σπατάλη υδάτινων πόρων που δεν αξιοποιούνται.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λευκοχώρας Τάσος Αποστολόπουλος πρότεινε να δοθεί κατεύθυνση στην παραγωγή ελαιολάδου της κατηγορίας «σούπερ έξτρα παρθένο» (extrissimo) με οξύτητα μέχρι 0,5%, πέρα από το 0,8% που είναι το όριο για το «έξτρα παρθένο», ώστε η Μεσσηνία να γίνει πιο ανταγωνιστική με πιο ποιοτικό προϊόν. Σχετικά με την επέκταση στο νομό της ονομασίας «ΠΟΠ Καλαμάτα», σημείωσε ότι, όταν αυτή γίνει, θα πρέπει η τυποποίηση να πραγματοποιείται μόνο εντός Μεσσηνίας, για να μη φεύγει «χύμα» το λάδι έξω.
Βιολογική κτηνοτροφία
Μείωση στις ακριβές τιμές των ζωοτροφών, αλλά και το ΦΠΑ, ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μεσσηνίας Κώστας Γυφτάκης, καθώς και πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, με οργανισμούς πιστοποίησης.
Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ηλίας Μπουντουβάς έκανε λόγο για διακλαδικές οργανώσεις που θα ασχολούνται με το κάθε προϊόν ξεχωριστά, σύνδεση των αγροτικών προϊόντων με τον τουρισμό, δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων και πωλήσεις online, εργαστήρια πιστοποίησης, διαφύλαξη του ντόπιου γενετικού υλικού (τοπικές ποικιλίες), ένωση της Τριφυλίας, μέσω του λιμανιού της Κυπαρισσίας, με τα νησιά του Ιονίου για μεταφορά προϊόντων. Αναφερόμενος στις εκλογές των συνεταιριστικών οργάνων, ζήτησε να μείνουν στην άκρη τα κόμματα.
Στήριξη του σύκου
Εκ μέρους της ΣΥΚΙΚΗΣ ο Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε ότι στο καλάθι με τα πελοποννησιακά προϊόντα πρέπει να μπει οπωσδήποτε το ξηρό σύκο, καθώς πρόκειται για εξαιρετικό προϊόν, με προοπτική στον τομέα των εξαγωγών (το 95% της παραγωγής φεύγει στο εξωτερικό), γι’ αυτό, όπως σημείωσε, χρειάζεται στήριξη των παραγωγών, προκειμένου να ασχοληθούν σοβαρά με την καλλιέργεια και δη, του βιολογικού σύκου.
Όχι στη διάσπαση των αγροτών από τα δύο μεγάλα κόμματα που ελέγχουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ, είπε ο παραγωγός από τους Χριστιάνους Μπάμπης Καλογερόπουλος, ενώ ο Τέλης Καναβός από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών ζήτησε ελέγχους στο θέμα των ελληνοποιήσεων, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, ενημέρωση των καταναλωτών για τα προϊόντα που πρέπει να επιλέγουν (πιστοποίηση, σήματα).
Στο δικό του τομέα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης, ενώ ο Στάθης Πουλακίδας από τον Αγροτικό Σύλλογο Χώρας διαμαρτυρήθηκε για το άνοιγμα της «ψαλίδας» των αγροτικών προϊόντων.

Διεθνές κύρος στο ελαιόλαδο
Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης έχει δρομολογήσει το θέμα των ελέγχων, δράση που χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και το κλείσιμο της «ψαλίδας» των τιμών.

Έθεσε ως στόχο το να πειστούν οι καταναλωτές να επιλέγουν τα προϊόντα τους, προτιμώντας π.χ. τα ντόπια πορτοκάλια από τις παγοκολώνες χυμού Αργεντινής. Είπε ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθεί η κατασκευή θερμοκηπίων στην Τριφυλία (να διπλασιαστούν) για την παραγωγή κηπευτικών και να φτιαχτεί δημοπρατήριο. Τέλος, πρόσθεσε ότι το ελαιόλαδο πρέπει να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά, καθώς πρόκειται για προϊόν διεθνούς κύρους.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου