PYLOS NEWS MESSINIA

Πατάτες από την Αίγυπτο με χώμα… πελοποννησιακό

Παρά τις εξαγγελίες για… πάταξη των ελληνοποιήσεων, μεγάλες ποσότητες αιγυπτιακής πατάτας προωθούνται στην αγορά ως προερχόμενες από τη Μεσσηνία, την Ηλεία ή την Αχαΐα. Αυτό αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στις εφημερίδες "Το Βήμα" και "Εθνος", στο δεύτερο από τα οποία περιγράφεται και η… διαδρομή της τιμής και της απάτης. Η μέθοδος είναι απλή: Πατάτα Αιγύπτου, ανακάτεμα με χώμα κάπου στην Πελοπόννησο, συσκευασία σε διχτάκι για να μοιάζει ντόπια, και η τιμή σε ανάλογο ύψος.
Σύμφωνα με το "Εθνος", η διαδρομή ξεκινά από την Αλεξάνδρεια με τιμές παραγωγού που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 0,38 ευρώ, αλλά φεύγουν με 0,53 ευρώ το κιλό. Πάνε Θεσσαλονίκη όπου η φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι είναι πιο χαλαροί, και η πατάτα αισίως φτάνει τα 0,58 ευρώ το κιλό. Οδικώς φτάνει σε συσκευαστήρια της Θήβας ή της Πελοποννήσου, πλένεται για να απομακρυνθεί η τύρφη και πασπαλίζεται με… ελληνικό χώμα. Οι τιμές πώλησης από τους εμπόρους φτάνουν τα 0,67 με 0,70 ευρώ το κιλό, όπου με διάφορες κομπίνες και ένα τιμολόγιο ως "μπαλαντέρ" για κάθε χρήση βαφτίζονται ελληνικές.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ανάλογα παιχνίδια παίζονται και με τις γαλλικές πατάτες, την ώρα που οι τιμές στην αγορά διαμορφώνονται στα 0,85 ευρώ και το 1 ευρώ για τις κυπριακές πατάτες και τραβούν για άλμα πάνω από το 1 ευρώ. Κατά τα άλλα, στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου έχει σημάνει… συναγερμός, αλλά η πατάτα "ελληνοποιείται" και σαλτάρει μαζί με τον πληθωρισμό.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου