PYLOS NEWS MESSINIA

Η ανεργία καλπάζει στην Μεσσηνία...

Δεν είμαστε του θανατά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής και εν μέσω κρίσης, στη Μεσσηνία, σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Μπορεί, λοιπόν, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι να έφτασαν το Νοέμβριο του 2010 σε 8.062 άτομα (αύξηση κατά 8,5%), αλλά αυξήθηκε και κατά 208, την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των επιχειρήσεων που άνοιξαν σε σχέση με αυτές που έβαλαν λουκέτο. Βέβαια, δεν άνοιξαν εργοστάσια, αφού οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι παροχής υπηρεσιών, αλλά ένας σφυγμός υπάρχει. Στα συν μας είναι ότι κατά την περίοδο 2006-2009 (προ κρίσης) ο Νομός Μεσσηνίας παρουσίασε μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις από το σύνολο της χώρας σε φορολογούμενους, δηλωθέντα εισοδήματα και φόρους εισοδημάτων.
Καθοριστική θα είναι, ωστόσο, η εφετινή χρονιά.
Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Νομό Μεσσηνίας αυξήθηκαν κατά 8,5% (ή 635 άτομα) το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010. Έτσι, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Νοέμβριο ανήλθε στα 8.062 άτομα, από τα οποία οι 7.288 (90,4%) αναζητούν ενεργά εργασία, ενώ οι 774 (9,6%) έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να βρουν εργασία μέσω των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο 2010), οι εγγεγραμμένοι αναζητούντες εργασία αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 5,8% (ή 400 άτομα) και οι εγγεγραμμένοι μη αναζητούντες εργασία κατά 43,6% (ή 235 άτομα). Η μηνιαία αύξηση των μη αναζητούντων εργασία το Νοέμβριο κατά 43,6%, ακολούθησε αντίστοιχη αύξηση κατά 55,8%, η οποία σημειώθηκε τον Οκτώβριο (σε σχέση με το Σεπτέμβριο). Συνολικά, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου σημειώθηκε αύξηση των ανέργων μη αναζητούντων εργασία κατά 428 άτομα. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη λήξη της τουριστικής περιόδου.
Η εξέλιξη του αριθμού των ανέργων στο Νομό Μεσσηνίας (γράφημα 1), στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2010, εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις και έντονη εποχικότητα. Σε γενικές γραμμές, η κατεύθυνση των μεταβολών στο νομό είναι ίδια με αυτή σε επίπεδο χώρας, με τη διαφορά ότι στο Νομό Μεσσηνίας εμφανίζεται μεγαλύτερη μείωση των ανέργων τους εαρινούς και θερινούς μήνες και μεγαλύτερη αύξηση το φθινόπωρο και το χειμώνα (εντονότερη εποχικότητα). Στο διάστημα των δέκα μηνών, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σημειώθηκε τον Οκτώβριο, τόσο σε επίπεδο χώρας (3,8%), όσο και σε επίπεδο νομού (7,1%). Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση παρουσιάσθηκε το Μάιο, τόσο σε επίπεδο χώρας (-4,5%), όσο και σε επίπεδο νομού (-5,9%).
Το ποσοστό των επιδοτούμενων ανέργων, στο σύνολο των ανέργων αναζητούντων εργασία στο Νομό Μεσσηνίας, είναι 31,3%. Το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο χώρας είναι 33%.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου