PYLOS NEWS MESSINIA

"Ταφόπλακα" το νέο χρόνο στην τοπική οικονομία

Τα πάνω – κάτω πρόκειται να φέρουν στις τοπικές κοινωνίες και σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Μεταξύ άλλων, στα προτεινόμενα μέτρα είναι η δημιουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων χωρίς οικονομική μελέτη για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα, η διείσδυση κολοσσών στο εμπόριο, ακόμη και το υπαίθριο, αλλά και στον τουρισμό, στην παιδεία, στις μεταφορές.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα των πολυκαταστημάτων το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει ξεκάθαρες θέσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα εκφράσει δημοσίως. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι στο γενικότερο κλίμα οικονομικής δυσπραγίας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, η λειτουργία των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων απειλείται καταλυτικά και από τη συνεχώς αυξανόμενη λειτουργία νέων μεγάλων σούπερ μάρκετ-εμπορικών κέντρων στο κέντρο της Καλαμάτας και των μεσσηνιακών πόλεων.
Όπως αναφέρεται σε χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», για το χώρο του εμπορίου ασκούνται πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να καταργηθεί η υποχρέωση έκδοσης άδειας βάσει μελέτης οικονομικών επιπτώσεων από τις Νομαρχίες για εμπορικά καταστήματα μεγάλου μεγέθους, τα οποία θα εγκαθίστανται κοντά ή μέσα σε πόλεις.
Ουσιαστικά, προωθείται χαλάρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και των κανονισμών που αφορούν στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και outlet, οι οποίες σήμερα υπάρχουν για να προστατεύουν τις μικρότερες επιχειρήσεις (αριθμός εμπορικών κέντρων, λειτουργία με πληθυσμιακά κριτήρια κ.ά.).
Πρακτικά, οι αλλαγές θα ευνοήσουν οργανωμένες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και θα λειτουργήσουν σε βάρος χιλιάδων μικροκαταστημάτων, τα οποία θα αντιμετωπίσουν σκληρό ανταγωνισμό.
Επίσης, για τους πωλητές λαϊκών αγορών προωθείται το δικαίωμα έκδοσης άδειας και σε ξενόφωνους υποψήφιους επαγγελματίες, αλλά και το δικαίωμα να έρθουν στον κλάδο νομικά πρόσωπα, δηλαδή επιχειρήσεις, που μπορεί να ασκούν και άλλο επάγγελμα, χωρίς περιορισμό αριθμού αδειών. Παράλληλα, προωθείται η άρση της υποχρέωσης μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα και γίνεται δεκτή η συμμετοχή ανταγωνιστικών κλάδων στη διαδικασία αδειοδότησης.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου