PYLOS NEWS MESSINIA

Κατεδαφιστέα όλα τα αυθαίρετα λέει το ΣτΕ

Οριστικό τέλος στην υπόθεση των αυθαιρέτων βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματική και ανίσχυρη κάθε διάταξη νόμου που επιχειρεί να εμποδίσει την κατεδάφισή τους.
Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση - βόμβα, βρίσκονται «στον αέρα» όλα τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα «νέας γενιάς» που κτίστηκαν την τελευταία εικοσιπενταετία, καθώς η φυσική προοπτική τους είναι η κατεδάφιση, από την οποία και δεν επιτρέπεται, κατά το Σύνταγμα, να εξαιρεθούν, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη και η προώθηση οποιασδήποτε ρύθμισης για τακτοποίηση ή νομιμοποίηση αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά τις 31-1-83, γεγονός που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε ιδέα αναζήτησης εσόδων από αυτή την πηγή.
Η δικαστική απόφαση θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια σε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, εντάξεις σε σχέδια πόλεως, ηλεκτροδοτήσεις κ.λπ., παρέχοντας τη νομική δυνατότητα ακόμα και διεκδίκησης αποζημίωσης μελλοντικά από τους θιγόμενους νόμιμους ιδιοκτήτες σε βάρος του κράτους που αδρανεί απέναντι στην παρανομία.
Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου: Τα αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά τις 31-1-83 δεν επιτρέπεται να εξαιρεθούν της κατεδάφισης και κάθε νομοθετική ρύθμιση που την εμποδίζει παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν:
-Τον ορθολογικό χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας. Η εξαίρεση από την κατεδάφιση νοθεύει και ανατρέπει το σχεδιασμό, όχι μόνο για τα κτήρια, αλλά και για τη χρήση τους, επιβαρύνοντας την περιοχή και χειροτερεύοντας τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, κάτι που απαγορεύει το Σύνταγμα.
-Το κράτος δικαίου και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξία, αφού καταστρατηγείται η θεμελιώδης επιδίωξη της Πολιτείας για πραγμάτωση του δικαίου, με τη διαφύλαξη του κύρους των νόμων. -Την ισότητα, αφού θέτει σε μειονεκτική μοίρα τους νομοταγείς πολίτες έναντι των ιδιοκτητών αυθαιρέτων.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου