PYLOS NEWS MESSINIA

Νέα μέθοδος για την διαχείριση αποβλήτων ελαιουργείων

Μια σφαιρική εικόνα για τις μεθόδους επεξεργασίας των αποβλήτων ελαιουργείων στις χώρες της Μεσογείου, αλλά και τους τρόπους που εφαρμόζονται ή έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, έλαβαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας. Την ημερίδα με θέμα «Παρουσίαση Τεχνολογιών Διαχείρισης Αποβλήτων Ελαιουργείων» διοργάνωσαν το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση όλων των μεθόδων, φιλικών προς το περιβάλλον, που βρίσκουν εφαρμογή στη μεσογειακή λεκάνη, με έμφαση όμως στη διάθεση του κατσίγαρου απευθείας στις καλλιέργειες μέσω του συστήματος της φερτάρδευσης, της άρδευσης δηλαδή και λίπανσης ταυτοχρόνως των καλλιεργειών με το υγρό απόβλητο των ελαιοτριβείων. Επίσης, η όσο το δυνατό πιο εκτενής ενημέρωση των ελαιοτριβέων, πολλοί από τους οποίους ήταν παρόντες στην ημερίδα, όπως και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας, Αντώνης Κορακάκης.

Για τα προβλήματα, τις προοπτικές και τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος «oleico+» όσον αφορά στη διάθεση των απόβλητων ελαιοτριβείων, μίλησαν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης Νικόλαος Καλογεράκης και για το πρόγραμμα Life Oleico+ ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος. Τοποθετήθηκαν, επίσης, ο Άγγελος Αβέρης για τη μέθοδό του «Eco Olive Cleaner», ο Μάρκος Νινολάκης για τη «Water Safe» και οι καθηγητές Παρασκευάς Χριστάκης (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Στα ενδιαφέροντα σημεία, υπογραμμίζουμε αυτά που αφορούν στα κόστη των διαφόρων μεθοδολογιών. Το σύνολο των μεθόδων που παρουσιάστηκαν είναι κοστοβόρες και απαιτούν επενδύσεις έως και 250.000 ευρώ, με εξαίρεση τη μεθοδολογία της φερτάρδευσης, που απαιτεί εφάπαξ επένδυση 30.000 ευρώ, με γρήγορη απόσβεση από τα λιπάσματα. «Δεν υπάρχει μεθοδολογία που να είναι δωρεάν, υπάρχουν όμως τρόποι να βρεθεί μια οικονομική λύση φιλική προς το περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Καλογεράκης.

Στην Ιταλία και την Πορτογαλία η μέθοδος της άρδευσης με λιόζουμα είναι ήδη κατοχυρωμένη από τη νομοθεσία, νομικό πλαίσιο που δεν υφίσταται στη χώρα μας. Εισηγήσεις για τη νομική κατοχύρωση της μεθόδου έχουν γίνει επανειλημμένως από πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής βούληση από την Πολιτεία για νομοθετική ρύθμιση.

Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου