PYLOS NEWS MESSINIA

Το ΙΚΑ και οι παράνομες συνταγογραφήσεις...

Φάρμακα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το μήνα συνταγογραφούσαν δεκάδες γιατροί του ΙΚΑ σε Καλαμάτα, Ηράκλειο, Λευκάδα, Έδεσσα, Βόλο κ.α. Η διοίκηση του Ιδρύματος ετοιμάζεται να τους βγάλει σε διαθεσιμότητα και, κυρίως, να τους αφαιρέσει το δικαίωμα συνταγογράφησης. Το υπουργείο Εργασίας προωθεί την ηλεκτρονική συνταγή που, μαζί με τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων και τη λίστα, θα επιφέρει οικονομίες 2 δισ. ευρώ το χρόνο στη συνολική υγειονομική δαπάνη.
Σε οφέλη 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 από τη μείωση της τιμής στα φάρμακα, την ηλεκτρονική συνταγή και τη λίστα συνταγογραφούμενων σκευασμάτων στοχεύει το υπουργείο Εργασίας.
Από τις 15 Οκτωβρίου όλες οι συνταγές του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) θα εκδίδονται ηλεκτρονικά, ο ασφαλισμένος με τυπωμένη τη συνταγή θα προσέρχεται στο φαρμακείο και μέσω του κωδικού που θα είναι χαραγμένος (γραμμωτός κώδικας-barcode) θα γίνεται η συναλλαγή.
Έτσι, online (απευθείας και σε πραγματικό χρόνο) θα ενημερώνεται το Ταμείο για το κόστος και τον αριθμό επισκέψεων, ενώ θα προστατεύεται και ο ασφαλισμένος (μείωση λαθών, ληγμένα φάρμακα, αποτροπή κατευθυνόμενης συνταγογραφίας κ.ά.).
Το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγής θα επεκταθεί στη συνέχεια στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τα άλλα Ταμεία. «Μόνο με τον έλεγχο της σπατάλης, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τις αδικίες στους συνταξιούχους και να χορηγήσουμε ικανοποιητικές συντάξεις», σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Την ίδια στιγμή, κατά τον κ. Κουτρουμάνη, «μπορεί δύο φαρμακεία να είναι δίπλα δίπλα και το ένα να έχει τζίρο 1,5 εκατ. το χρόνο και το άλλο 200.000», υπαινισσόμενος υπόγειες διεργασίες γιατρών με συγκεκριμένα φαρμακεία. Για το θέμα αναζητήσαμε χθες το διευθυντή των ιατρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Καλαμάτας κ. Στάθη Λευθεριώτη, με τον οποίο όμως δεν κατέστη δυνατό να μιλήσουμε.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου