PYLOS NEWS MESSINIA

Μειωμένη παραγωγή, άριστη ποιότητα, απαισιοδοξία για τιμές

Συγκρατημένοι έως και απαισιόδοξοι είναι για τις τιμές της καινούργιας σοδειάς ελαιολάδου οι παραγωγοί της Μεσσηνίας. Υπολογίζουν ότι η ποσότητα φέτος θα είναι μειωμένη, κυρίως λόγω της ξηρασίας που επικράτησε, ενώ χαρακτηρίζουν άριστη την ποιότητα. Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα είχαμε με τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, τον Θανάση Κατσά, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας Πυλίας, αντιπρόσωπο στην ΕΑΣ και μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση) και τον Μπάμπη Καλογερόπουλο, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χριστιανούπολης Φιλιατρών και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας.
Μιχάλης Αντωνόπουλος «Οι Ισπανοί δεν είναι ανταγωνιστές μας, τα δικά μας λάδια είναι ποιοτική
«Ετοιμαζόμαστε για τη φετινή παραγωγή, έχουμε ξεκινήσει εργασίες συντήρησης και γενικότερα βλέπω ότι υπάρχει μια κινητικότητα στους συνεταιρισμούς. Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά φέτος και στον τρόπο συγκομιδής. Κάποιοι θα επιστρέψουν στα χωράφια τους, θα δώσουν πιο μεγάλη σημασία, λόγω οικονομικής κρίσης. Δεν μπορούν να βασιστούν πια πολύ σε ξένα μεροκάματα, αλλά ούτε μπορούν να αφήσουν και τις ελιές έτσι. Όσον αφορά στην ποσότητα, οι δικές μας ελιές υποφέρουν πολύ από ξηρασία. Σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως μειωμένη παραγωγή φέτος, θα έχουμε μικρότερη ποσότητα».
Ποιότητα
«Επειδή στην περιοχή της Καλαμάτας δεν είχαμε προβλήματα με το δάκο, θεωρώ ότι είναι μια από τις καλύτερες χρονιές. Η ξηρασία σε αυτό το θέμα βοήθησε».
«Αυτή τη στιγμή είναι μέχρι 2,35 το πολύ. Θεωρώ ότι φέτος θα κυμανθούν στο 2,50 με 2,55 για τη νέα σοδειά. Επίσης, η κρίση μπορεί να έχει και κάποιες θετικές πλευρές. Για παράδειγμα, ο καταναλωτής, όταν αγοράζει ένα προϊόν, θα είναι πιο προσεκτικός, θα θέλει αυτό που θα πάρει, να αξίζει τα λεφτά του. Δε θα πληρώσει για να πάρει ό,τι κι ό,τι. Και όταν ο αγοραστής είναι πιο προσεκτικός, επιλέγει και καλύτερη ποιότητα, για την οποία φημίζεται το μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Εκείνο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά με την οικονομική κρίση, θα είναι η αύξηση στο ΦΠΑ που αναμένεται στα τρόφιμα, όπως έχουν πει, κατά 2 ή 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτόματα, αυτό θα ανεβάσει τις τιμές για τον καταναλωτή. Όμως, η τιμή του ελαιολάδου, έως τώρα, έχει ανέβει πολύ λιγότερο από τις τιμές των σπορελαίων που κυκλοφορούν στην αγορά. Έτσι το ελαιόλαδο συνεχίζει να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα ως προς αυτό το θέμα».
«Οι Ισπανοί πάντα έχουν μειωμένες τιμές, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι είναι ανταγωνιστές μας. Τα δικά μας λάδια είναι ποιοτικά σε σχέση με τα ισπανικά. Εμείς δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε ούτε τις τιμές ούτε την ποσότητα των Ισπανών. Το δικό μας λάδι απευθύνεται σε μιαν άλλη αγορά. Και πρέπει να το δούμε έτσι, διαφορετικά πάντα θα μειονεκτούμε. Αφού έχουμε καλύτερη ποιότητα, θα πρέπει να έχουμε και μεγαλύτερη τιμή. Οι Ισπανοί ποιοτικά ανταγωνίζονται άλλα λάδια, όπως της Τυνησίας».
Θανάσης Κατσάς -«Πρέπει να μάθουμε πρώτα την Ελλάδα να τρώει λάδι»
Παραγωγή
«Φέτος θα είναι λίγο μειωμένη. Υπάρχει μια ξηρασία που έχει επηρεάσει αρκετά την Πυλία, στην οποία βρισκόμαστε εμείς, αλλά και γενικότερα». «Είναι άριστη, φέτος δεν υπήρξαν ασθένειες. Βέβαια, πρόβλημα με την ποιότητα δεν είχαμε ποτέ. Άλλωστε, έχουν γίνει και εκσυγχρονισμοί στα εργοστάσια».
Τιμές
«Αυτή τη στιγμή είναι καθηλωμένες. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη συνέχεια. Το παιχνίδι, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις το έχουν χάσει από τα χέρια τους και δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο που πρέπει. Δυστυχώς, οι τιμές κανονίζονται από το εξωτερικό. Και αφού το παιχνίδι αυτή τη στιγμή το παίζει η Ιταλία και η Ισπανία, τα πράγματα δεν πιστεύω ότι θα αλλάξουν. Απ’ ό,τι λέγεται, μάλιστα, φέτος η παραγωγή της Ισπανίας θα είναι πάνω από 1,5 εκ. τόνους. Αυτό πιστεύω ότι θα έχει ως συνέπεια χαμηλές τιμές. Στα ίδια επίπεδα θα μείνουν. Σήμερα, το λάδι στον παραγωγό έχει 2,20 - 2,30, αλλά στο ράφι το βρίσκουμε πολύ παραπάνω. Ο παραγωγός δεν έχει καταφέρει να ασκεί ο ίδιος τη διαχείριση από την παραγωγή μέχρι το ράφι. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και, δυστυχώς, δεν το έχουμε πετύχει».
Κατανάλωση
«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αυξήσουμε ούτε την εσωτερική κατανάλωση. Αν γινόταν σωστή προβολή και είχαμε μάθει τον κόσμο να επιλέγει το ελαιόλαδο, οι ποσότητες που παράγει η Ελλάδα, δε θα έφταναν ούτε για τη χώρα μας. Όμως, ούτε και αυτό έχουμε καταφέρει, οπότε το παίρνουν οι Ιταλοί. Πρέπει να μάθουμε πρώτα την Ελλάδα να τρώει λάδι».
Μπάμπης Καλογερόπουλος -«Να μπει πλαφόν κατώτατης τιμής 3,50 ευρώ»
«Στην Τριφυλία και κυρίως στη Χώρα, που έχει και τις περισσότερες μαυρολιές, η συγκομιδή ξεκινά αρχές Οκτώβρη με το μαυρολίσιο και συνεχίζει με την κορωνέικη. Υπάρχει καλή παραγωγή στην περιοχή και το ελαιομάζωμα θα γίνεται μέχρι και Γενάρη, όπως κάθε χρόνο, όμως ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η ξηρασία. Θα έπρεπε να είχαμε μικρά φράγματα ή μικρές λιμνοδεξαμενές, για να κρατήσουμε σε ένα επίπεδο τα δέντρα μας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές, σε μερικά χρόνια, σε κάποιες περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και δεν έχουν νερό από γεωτρήσεις, οι ελιές θα ξεραθούν».
Ποιότητα
«Ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι πολύ καλή. Έχουν δημιουργηθεί αρκετές Ομάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και μέσα από τις συνεταιριστικές οργανώσεις έχει περάσει μιαν άλλη λογική στους αγρότες. Το ότι η ποιότητα είναι σε πολύ καλά επίπεδα, βεβαιώνεται και από τα βραβεία που παίρνουν οι περισσότερες Ομάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Τριφυλία. Στην περιοχή μας έχει γίνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα. Για το δάκο (στις ποτιστικές ελιές) και την κερκόσπορα, που έχουν εμφανιστεί, είμαστε ενημερωμένοι και τα αντιμετωπίζουμε με ψεκασμούς, σε συνεργασία με τους γεωπόνους και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου