PYLOS NEWS MESSINIA

Ομπρέλλα προστασίας από την Ορνιθολογική

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ορνιθολογική Εταιρεία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Πύλου από το 1997. Στόχος της είναι η προστασία των σημαντικών οικοτόπων και ειδών, με έμφαση στην ορνιθοπανίδα, ο προσδιορισμός ζωτικών ενδιαιτημάτων για τα είδη και ο καθορισμός διαχειριστικών μέτρων για τη διατήρησή τους.
O επίγειος παράδεισος της Λιμνοθάλασσας Γιάλοβα είναι υγρότοπος ευρωπαϊκής σημασίας και ο πρώτος που συναντούν στα Βαλκάνια τα μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται από την Αφρική.
Η Γιάλοβα ή Διβάρι απλώνεται ανάμεσα στον κόλπο του Ναυαρίνου και την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, ενώ καλύπτει μια περιοχή 5 τ. χλμ. και έχει μέγιστο βάθος περίπου ένα μέτρο. Το υδάτινο οικοσύστημα επικοινωνεί με τη θαλάσσια περιοχή του όρμου του Ναυαρίνου μ’ ένα μικρό κανάλι, ενώ παράλληλα δέχεται την εισροή γλυκών νερών, κυρίως από τους ποταμούς Τυφλομύτη και Ξερολάγκαδο.
Ως τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 270 είδη πουλιών στη Γιάλοβα, από το σύνολο των 442 ειδών που απαντώνται στην Ελλάδα. «Η λιμνοθάλασσα είναι από τους σημαντικότερους ορνιθολογικούς μεταναστευτικούς σταθμούς της Ελλάδας. Από τα 271 είδη πουλιών που έχουν παρατηρηθεί εδώ, τα 78 έχουν αναγνωρισθεί από ευρωπαϊκές συνθήκες ως απειλούμενα» εξηγεί ο υπεύθυνος προγράμματος της Ορνιθολογικής στην Πύλο κ. Γιώργος Μανέας και προσθέτει:
«Στους 16 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, απαντώνται 28 είδη θηλαστικών, 12 είδη νυχτερίδας, 30 είδη ερπετών, 4 είδη αμφιβίων και 16 είδη ψαριών κ.ά.».
Οι ερωδιοί είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά της λιμνοθάλασσας: Σταχτοτσικνιάς, Αργυροτσικνιάς, Λευκοτσικνιάς, Πορφυροτσικνιάς, Κρυπτοτσικνιάς, Μικροτσικνιάς, Νυχτοκόρακας και Γελαδάρης. Άλλα είδη είναι: Κορμοράνοι, Φαλαρίδες ή Καρακούσια, Βουτιχτάρια, Χαλκόκοτες, Νανοσκαλίδρες, Καλαμοκανάδες, Θαλασσοσφυριχτές, Βραχοκιρκίνεζα, Γερακίνες, Πετρίτες, Νανόμπουφοι και Κύκνοι. Συνολικά πάνω από δέκα είδη αρπακτικών ξεχειμωνιάζουν στο Διβάρι, καθώς και είδη παπιών. Τα Φοινικόπτερα ή Φλαμίνγκος έχουν παρατηρηθεί στη Γιάλοβα από το 1832 και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά είδη που επισκέπτονται τη λιμνοθάλασσα.
Πολλοί είναι οι κίνδυνοι για τη λιμνοθάλασσα Γιάλοβας:
-Η διαταραχή του οικοσυστήματος από τη μειωμένη παροχή γλυκών νερών.
-Η ρύπανση των νερών από γεωργικές δραστηριότητες.
-Η μείωση της βιοποικιλότητας από την απώλεια φυσικών εκτάσεων και την κατάχρηση φυτοφαρμάκων.
-Το παράνομο κυνήγι.
-Η όχληση των πουλιών την εποχή της αναπαραγωγής και η θανάτωση ζώων, ιδιαίτερα ερπετών, από διερχόμενα αυτοκίνητα.
-Η ελεύθερη κατασκήνωση και η κίνηση οχημάτων σε ευαίσθητες περιοχές.
-Αυθαίρετες παρεμβάσεις, όπως καταπατήσεις, ισοπεδώσεις αμμόλοφων, ρίψη μπαζών και σκουπιδιών.
Το Περίπτερο Ενημέρωσης Ορνιθολογικής στο μόλο της Γιάλοβας λειτουργεί καθημερινά έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, 19:00-23:00. Το Κέντρο Ενημέρωσης Ορνιθολογικής στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβας λειτουργεί καθημερινά έως και τον Οκτώβρη, 10:00-13:00 & 18:00-20:30 και, κατόπιν συνεννόησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οικοπεριήγηση και παρατήρηση πουλιών πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη και Σάββατο 19:00-20:30, κατόπιν έγκαιρης δήλωσης συμμετοχής στην Ορνιθολογική.
Τηλ. Ορνιθολογικής: 2108228704 - 2108227937
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου