PYLOS NEWS MESSINIA

Απαντήσεις Χατζημιχάλη για τα απορρίμματα

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έδωσε στην ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, προκειμένου να συνεδριάσει και να γνωμοδοτήσει επί του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτ. Χατζημιχάλης, απευθυνόμενος στην κατ’ ευφημισμό ολομέλεια του οργάνου, χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα.
Κι αυτό, γιατί ελάχιστοι ήταν οι δήμαρχοι που έδωσαν το «παρών» στην ενδελεχή ενημέρωση που έκανε ο περιφερειάρχης γύρω από το καυτό και χρονίζον αυτό θέμα.
Ο κ. Χατζημιχάλης ενημέρωσε για το τι προβλέπει ο σχεδιασμός (τρεις διαχειριστικές ενότητες, με τη Μεσσηνία να φαίνεται πως θα συνενωθεί με τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, τη διαδικασία της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή κ.λπ.)
Απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας, δημάρχου Μεσσήνης Κ. Σπυρόπουλου, επισήμανε ότι οι όποιες μελέτες υπάρχουν από το παρελθόν θα αξιοποιηθούν, ενώ παρατήρησε ότι αν ξεκινούσε από την αρχή η διαδικασία, δε θα επέλεγε την προμήθεια των μπαλοποιητών. Ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν μελέτες από το ΦΟΔΣΑ Μεσσηνίας, που εν μέρει είναι σε στάδιο ωριμότητας, ενώ παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων με τις περιοχές και τόνισε ότι οι τρεις διαχειριστικές ενότητες στην Πελοπόννησο δε θα κινηθούν ταυτόχρονα, αλλά θα προηγηθεί όποια έχει μελέτες. Ζήτησε δε «να «ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν διαφωνίες με φορείς, συγκρούσεις αντιλήψεων, συμφερόντων, συνειδήσεων. Πρέπει να τα διαχειριστούμε όλα αυτά για να προχωρήσουμε».
Το «Παλιοροβούνι»
Αναφορικά με το «Παλιοροβούνι» και απαντώντας στην ερώτηση του δημάρχου Οιχαλίας Νικ. Μανιάτη, είπε: «Θα γίνει χωροθέτηση όπου κριθεί ως καλύτερη περιοχή με βάση και τις προτάσεις σας», διευκρινίζοντας πως όπου δεν κατατεθούν προτάσεις, θα χωροθετήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παρατήρησε ότι οι προτάσεις των μελετητών παραμένουν ως τέτοιες και ο ίδιος περιμένει να ακούσει και τις προτάσεις των φορέων, αλλιώς θα λάβει τις δικές του αποφάσεις. Σημείωσε πως αν υπάρχουν αντιρρήσεις, τα προβλήματα δε θα λυθούν. Άφησε να εννοηθεί πως μπορεί εύκολα να γίνει ο αποχαρακτηρισμός μιας έκτασης που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, σημειώνοντας ότι το θέμα της χωροθέτησης δε θα λυθεί στην παρούσα περίοδο. Υπογράμμισε, επίσης, πως δε θα δεχθεί διαδικαστικές εμπλοκές, διασαφηνίζοντας ότι θέλει να βρεθεί η καλύτερη λύση, που να είναι αποδεκτή. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι αν δεν κλείσουν οι ΧΑΔΑ, θα τους κλείσει ο ίδιος και θα ακολουθήσουν και τα πρόστιμα. «Ή συμφωνούμε και προχωράμε ή προχωρά μόνη της η Πολιτεία και η Περιφέρεια. Εσείς αποφασίζετε», τόνισε με οξύ ύφος.
Δεματοποιητής στην Πύλο
Σε αναφορά του δημάρχου Μεθώνης Ηρακλή Μιχελή, είπε πως ο δεματοποιητής της Πύλου πρέπει να τεθεί σύντομα σε λειτουργία με προσωπικό από το ΦΟΔΣΑ ή το Δήμο Πύλου, που θα πρέπει να αναλάβει, με προγραμματική σύμβαση με τον εργολάβο, να θέσει σε λειτουργία τη μονάδα.
Διευκρίνισε πως «αν δεν υπάρχει διάθεση, η διαδικασία (κλεισίματος των ΧΑΔΑ) θα προχωρήσει εκ των πραγμάτων», ενώ τόνισε την αφόρητη πίεση που ασκεί η Ε.Ε., η οποία όμως έχει πειστεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι υπάρχουν εξελίξεις. Όσον αφορά στο κόστος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, επέρριψε εμμέσως ευθύνες και στους μελετητές, λέγοντας πως ένας Δήμος για 6 ΧΑΔΑ ζήτησε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάστασή τους, τη στιγμή που η Περιφέρεια θα αποκαταστήσει 71 με 3,5 εκατομμύρια. Επισήμανε ότι οπωσδήποτε πρέπει να αποκατασταθεί η «Μαραθόλακκα», σημείωσε πως θα δεχθεί κάθε τεχνολογία διαχείρισης των απορριμμάτων στη μεταβατική περίοδο μέχρι την εγκατάσταση των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενώ πρόσθεσε ότι με τη λειτουργία του συστήματος Σούκου συγκεντρώνονται πληροφορίες, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. Τέλος, άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό, λέγοντας πως «αν ξεπερνά τις προσδοκίες, έλυσε το πρόβλημα».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου