PYLOS NEWS MESSINIA

Λαδάκι στη Μεσσηνία 2,30, Λακωνία 2,43

Μέχρι 2,30 ευρώ το κιλό, και αυτό σε ειδικές περιπτώσεις εξαιρετικής ποιότητας, φτάνει η τιμή αγοράς από τον παραγωγό στην ΕΑΣ Μεσσηνίας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυτή την εποχή. Δεκατρία λεπτά παραπάνω δίνει η ΕΑΣ Λακωνίας, καθώς χθες το απόγευμα, σε δημοπρασία συνεταιρισμού της περιοχής της, αγόρασε 50 τόνους με 2,43.2 ευρώ το κιλό.
ΕΑΣ Μεσσηνίας
«Η τιμή του λαδιού είναι γύρω στα 2,30 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και τις οξύτητες» μας είπε χθες ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημήτρης Ραπτέας. «Αποθέματα μεγάλα δεν υπάρχουν. Παρατηρείται μια ζήτηση, ενώ η Ιταλία απορροφά, αλλά βυτίο βυτίο, κατόπιν δειγματισμού, με δείγματα που στέλνονται στην Ιταλία. Οι Ιταλοί ψάχνουν για πολύ καλά λάδια με οξύτητες κάτω του 0,4%. Φέτος, λόγω ανταγωνισμού, ο έλεγχος με δείγμα γίνεται ακόμη πιο έντονα. Υπάρχει, όμως, κάποια ζήτηση και για την εσωτερική αγορά από τυποποιητικές εταιρείες, γιατί προφανώς έχουν ξεμείνει και θέλουν να εξυπηρετηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα».
Για το εάν θα αυξηθεί η ποσότητα τυποποίησης φέτος στην ΕΑΣ Μεσσηνίας: «Δεν μπορώ ακόμη να το πω, πρέπει πρώτα να κάνουμε μια ανάλυση των αγορών εν όψει της νέας περιόδου. Πάντως, το εργοστάσιο, από την αρχή του χρόνου, δεν έχει σταματήσει ούτε μια μέρα να τυποποιεί. Αυτό είναι θετικό».
ΕΑΣ Λακωνίας
Για το 2,43.2 της ΕΑΣ Λακωνίας ο πρόεδρός της Νίκος Προκοβάκης σχολίασε: «Καλούτσικη θα την χαρακτήριζα τη τιμή, αν και εγώ περίμενα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είμαι απογοητευμένος με τη ζήτηση γενικότερα. Την τάση δεν την καθορίζει τόσο η τιμή, αλλά το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται. Αν οι τιμές που δίνονται στη δημοπρασία είναι κοντά η μία με την άλλη, σημαίνει ότι υπάρχει ανταγωνισμός, άρα και ζήτηση. Στη σημερινή δημοπρασία η τιμή ξεκίνησε από 2,35 και πήγε 2,43. Είναι μεγάλη διαφορά. Αν ήταν μεταξύ 2,40 και 2,43 θα έλεγα ότι υπάρχει ενδιαφέρον».
Όσο για το πού αποδίδει τις καλύτερες τιμές που πετυχαίνει η Λακωνία: «Πάντα είχαμε καλύτερες τιμές, 10 με 20 λεπτά πάνω από τη Μεσσηνία και 20 με 40 από την Κρήτη. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει η μεσιτεία που υπάρχει στην Κρήτη, από το συνεταιρισμό ή το ελαιοτριβείο, οπότε η τιμή που ακούγεται είναι τιμή παραγωγού. Δεύτερον, θεωρώ ότι στη μεγαλύτερη πλειονότητα είναι καλύτερα τα λάδια».
Στην Ελλάδα δεν μαγειρεύουμε
Κάνοντας μια εκτίμηση για την πορεία του ελαιολάδου στην αγορά το επόμενο διάστημα, ο κ. Προκοβάκης παρατήρησε: «Όσο πλησιάζουμε στον Οκτώβρη, τα πράγματα δε θα είναι καλά, λόγω υπερπαραγωγής της Ισπανίας και άλλων χωρών, αλλά και της Ελλάδας που φέτος θα έχει καλή χρονιά. Η Λακωνία θα έχει χειρότερη χρονιά από πέρυσι, αλλά η Ελλάδα θα έχει καλύτερη. Οπωσδήποτε παίζει ρόλο και η οικονομική κρίση. Ωστόσο, στην Ισπανία οι πληροφορίες μου λένε ότι το λάδι, στην εγχώρια κατανάλωση, αυξήθηκε κατά 15 χιλιάδες τόνους το μήνα. Αυτό δείχνει ότι εκεί οι νοικοκυρές μαγειρεύουν, ενώ στην Ελλάδα όχι, καταφεύγουν στο έτοιμο φαγητό. Οι γυναίκες από τα χωριά μέχρι τις πόλεις δε βάζουν κατσαρόλα. Προτιμάνε σουβλάκια».
Της Μαρίας Νίκα
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου