PYLOS NEWS MESSINIA

Περιμένουν τον καιρό οι συκοπαραγωγοί...

Σε επιφυλακή βρίσκονται αυτές τις μέρες οι συκοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς η συγκομιδή του σύκου είναι στην κορύφωσή της, ενώ την ίδια στιγμή οι θερμοκρασίες δε λένε να πέσουν. Εχθρός τους, ο καύσωνας, αλλά και η βροχή. «Αν ο καιρός πάει καλά, θα έχουμε παραγωγή και καλή ποιότητα, αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα» μας είπαν χθες αγρότες στον Πολύλοφο και το Μάνεσι. Αρκετά και τα παράπονα για τη τιμή αγοράς από τον παραγωγό, που ανακοίνωσε η ΣΥΚΙΚΗ. «Τρία λεπτά αύξηση από πέρυσι, όταν τα πάντα έχουν ανέβει; Αυτό είναι κοροϊδία» ήταν η αντίδρασή τους.
«Το καρδιοχτύπι του παραγωγού είναι το αποστειρωτήριο»
Από 10 μέχρι 12 τόνους κυμαίνεται, ανάλογα με τη χρονιά, η ποσότητα που παράγει ο κ. Παναγιώτης Φανός στον Πολύλοφο: «Φέτος καλό φαίνεται το σύκο, αλλά αυτές τις μέρες έχουμε μεγάλη θερμοκρασία, αν δεν κόψει ο καιρός, να δροσίσει, θα το βλάψει. Το θέμα είναι ότι όλα έχουν ανέβει, γεωργικά φάρμακα, πανιά, μεροκάματα, αλλά το σύκο παραμένει κάτω. Ό,τι πληρώνει ο αγρότης είναι ακριβό και ό,τι πουλάει φθηνό. Τρία λεπτά αύξηση; Μα δεν ντρέπονται; Καλύτερα να πουν, δεν έχουμε να δώσουμε τίποτα. Τα τρία λεπτά είναι κοροϊδία. Εξευτελισμός». Ο κ. Φανός μας ξενάγησε και στο κτήμα του, όπου έχει απλώσει σύκα για ξήρανση. «Τώρα κάναμε το πρώτο μάζεμα στα περιβόλια και τα έχουμε στα δίχτυα. Τη Δευτέρα θα συνεχίσουμε. Από πάνω βάζουμε πανιά, ώστε και να ξεραίνονται, αλλά και να είναι φυλαγμένα από πιθανή βροχή. Εγώ προσέχω, γιατί θέλω να κάνω καλή ποιότητα. Τα σύκα δεν τα τινάζω με καλάμι, γιατί έτσι παραβιάζονται, δε γίνονται καλά. Τα αφήνω και πέφτουν. Εάν δεν έχει πολλή ζέστη, τα απλώνω δυο μέρες σκεπασμένα στα πανιά, την τρίτη μέρα τα γυρίζω, ξαναβάζω τα πανιά άλλες δυο μέρες και μετά τα πηγαίνω στον διαλογέα. Η καλλιέργεια της συκιάς δεν είναι δύσκολη, το δύσκολο και κουραστικό είναι η συγκομιδή. Και ύστερα, όταν τα πας στο αποστειρωτήριο και χτυπάει η καρδιά σου. Θα σου τα βγάλουν την ποιότητα που περιμένεις; Μια χρονιά στεναχωρήθηκα πολύ, γιατί είχαμε εξαίρετο σύκο, αλλά όταν το πήγαμε στο αποστειρωτήριο, μας το έκοψαν! Το καρδιοχτύπι του παραγωγού είναι το αποστειρωτήριο. Παλιά έπαιρναν ή απέρριπταν ό,τι σύκα θέλανε, τώρα έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, δουλεύουν πιο αξιοκρατικά».
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ποσότητα που βγαίνει στη Μεσσηνία ανήκει στην τρίτη ποιότητα. «Πρώτο και δεύτερο σύκο βγαίνει λίγο. Η μεγάλη ποσότητα είναι στα τρίτα. Και αυτό, γιατί δε βοηθάει ο καιρός. Εάν δεν έχει καλό καιρό, δεν έχει και καλή παραγωγή, μας τη χαλάει. Αν δεν αρχίσει να πέφτει δροσιά τη νύχτα, να γυρίσει που λέμε το σύκο, να πιάσει μέλι, να έχει βάρος, δε γίνεται καλό. Με τη ζέστη, βγαίνει και χοντρόφλουδο».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου