PYLOS NEWS MESSINIA

Υψηλά ενοίκια και κρίση "αδειάζουν" το κέντρο

Η πραγματικότητα που περιγράφουν μια σειρά από στοιχεία είναι αδυσώπητη για δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή. Τους τελευταίους μήνες όλοι οι δείκτες, βιομηχανικής παραγωγής, κατασκευών, κύκλου εργασιών στον τομέα του αυτοκινήτου, σημειώνουν σημαντική μείωση. Όλα αυτά σημαίνουν ότι και δεκάδες άλλες επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα ή έμμεσα από την κρίση που μαστίζει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και όχι μόνο. Δεν είναι μόνο, όμως, αυτό. Δεκάδες καταστήματα αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο ή να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές, λόγω των υψηλών ενοικίων, ιδιαίτερα στην Αριστομένους και τους γύρω δρόμους.
Μια πρόχειρη έρευνα τις τελευταίες ημέρες έδειξε ότι ήδη τρεις εμπορικές επιχειρήσεις στον κεντρικό δρόμο της πόλης θα αναγκαστούν να βρουν αλλού στέγη, ενώ εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οδό Φραντζή σκέπτεται να μετακομίσει για τον ίδιο λόγο. Καταστήματα κλείνουν στην πλατεία 23ης Μαρτίου, την Αναγνωσταρά, την Ψαρών.
Επιχειρηματίες της πόλης με τους οποίους συνομιλήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί, δεν έκρυψαν τον φόβο τους ότι μπορεί το καλοκαίρι να επέλθει το «τελειωτικό χτύπημα» για δεκάδες επιχειρήσεις. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γ. Λαγανάκος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι πασίδηλο πια ότι για τη μικρομεσαία επιχείρηση της πόλης το ύψος του μισθώματος που καλείται να καταβάλει είναι ιδιαίτερα υψηλό. Είναι αδιανόητο σε εποχή καθολικής κρίσης τα ενοίκια, αντί να πέφτουν, να ανεβαίνουν. Αν δεν υπάρξει αντιστροφή της κατάστασης, τότε πολύ σύντομα τα κλειστά καταστήματα στην Καλαμάτα θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο.
Υπάρχουν ημέρες που πολλοί συνάδελφοι δεν κάνουν ούτε 50 ευρώ είσπραξη. Πώς είναι δυνατό αυτοί οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους; Μοιραία θα αναγκαστούν είτε να απολύσουν προσωπικό είτε να κλείσουν το κατάστημά τους και να ψάξουν για προσφορότερη λύση». Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτος τόνισε ότι «οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταλάβει ακόμα το μέγεθος του προβλήματος και εξακολουθούν να ζητούν ενοίκια ιδιαίτερα υψηλά. Μάλιστα, αρκετοί έσπευσαν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να ζητήσουν και αύξηση στα μισθώματα».
Απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σχετικά με τις επιχειρήσεις που κλείνουν στην περιοχή μας, συγκρίνοντας την κατάσταση από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2009 με τους αντίστοιχους μήνες του 2010.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου