PYLOS NEWS MESSINIA

Δικαίωμα αναγνώρισης για όλους τους ασφαλισμένους

Οι ασφαλισμένοι σε όλους τους φορείς ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.) αποκτούν από την 1/1/2011 το δικαίωμα προσμέτρησης είτε με εξαγορά είτε με αναγνώριση, συντάξιμου χρόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε για προσαύξηση της σύνταξης.
Από τις κατηγορίες των χρόνων των ....... οποίων παρέχεται δυνατότητα αναγνώρισης, άλλοι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και σήμερα και άλλοι για πρώτη φορά εισέρχονται στα ασφαλιστικά βιογραφικά των εργαζομένων από την 1η του Γενάρη του επόμενου έτους.
Συγκεκριμένα, από την 1-1-2011 δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έως 4 πλασματικών ετών, το 2012 έως 5, το 2013 έως 6 και από την 1-1-2014 και εφεξής έως 7 πλασματικών ετών από τις κατηγορίες που ακολουθούν.
Για να προβεί στην αναγνώριση ο ασφαλισμένος θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.
Επιπλέον, στις περιπτώσεις που προβλέπεται εξαγορά χρόνου ο ασφαλισμένος μπορεί με εφάπαξ καταβολή να έχει μία έκπτωση επί του τελικού ποσού που φθάνει το 15%.
Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις παρέχεται το δικαίωμα για την αναγνώριση: Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας: Πρόκειται για τον χρόνο στρατιωτικής θητείας ο οποίος μπορούσε και μέχρι σήμερα να αναγνωριστεί, με περιορισμούς όμως όσον αφορά τη χρήση του.
Συγκεκριμένα, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας μπορούσε να προσμετρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις και για θεμελίωση δικαιώματος και για προσαύξηση στη σύνταξη, σε άλλες όμως μόνο για προσαύξηση.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος σήμερα στο ΙΚΑ με 10.900 ημέρες ασφάλισης και 53 ετών δεν έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει 200 ημέρες από τη στρατιωτική του θητεία ώστε να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 11.100 ημερών ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Αντίστοιχα, επαγγελματίας με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για 35 χρόνια, που είναι σήμερα 55 ετών, δεν έχει το δικαίωμα σήμερα να αναγνωρίσει τον χρόνο του στρατού ώστε να συνταξιοδοτηθεί με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Τέλος, μισθωτός ασφαλισμένος που δεν είχε συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τη στρατιωτική του υπηρεσία για θεμελίωση συνταξιοδότησης με 10.500 ημέρες ασφάλισης.
Είναι μερικοί ενδεικτικοί περιορισμοί για το πόσο περίπλοκο ήταν το καθεστώς χρήσης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας.
Από την 1-1-2011, όμως, οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προβούν σε αναγνώριση του χρόνου αυτού και να τον χρησιμοποιούν ανεξαρτήτως είτε για θεμελίωση είτε για προσαύξηση. Η αναγνώριση θα γίνεται με εξαγορά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα, με τη διαφορά ότι προβλέπεται έκπτωση επί του καταβαλλόμενου για την εξαγορά ποσού που ξεκινά από 30% και αγγίζει το 50%.
Συγκεκριμένα, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1-1-2011 μέχρι και την 31-12-2014 προβλέπεται έκπτωση στο ποσό της εξαγοράς ύψους 30%. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1-1-2015 η έκπτωση αυτή θα είναι της τάξεως του 50%.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή οι καταβαλλόμενες εισφορές υπολογίζονται ως ποσοστό επί των αποδοχών, όσο το δυνατόν νωρίτερα υποβληθεί η αίτηση για την αναγνώριση τόσο οικονομικότερο θα είναι το κόστος.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου