PYLOS NEWS MESSINIA

Μηδενικό ενδιαφέρον για τους ημιυπαίθριους

Ένας και μοναδικός φάκελος έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής στην Πολεοδομία Μεσσηνίας για τακτοποίηση ημιυπαίθριου χώρου, αν και μόλις πριν από λίγες ημέρες εστάλη από το υπουργείο Περιβάλλοντος η διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.
Όπως σημείωσε ερωτώμενη η διευθύντρια της Πολεοδομίας Σταυρούλα Αγρίου, αρκετοί - κυρίως μηχανικοί- ενημερώνονται για τις νέες ρυθμίσεις, αλλά το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει ακόμα χαμηλό. Οι νέες διατάξεις έχουν τακτοποιήσει ζητήματα που ήταν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη προσπάθεια ρύθμισης των θεμάτων των ημιυπαίθριων επί Γ. Σουφλιά, ωστόσο ακόμα υπάρχουν αναπάντητα θέματα.
Ρυθμίσεις
Με τις νέες διατάξεις επιχειρείται η αντιμετώπιση του «φαινομένου» της μετατροπής των ημιυπαίθριων χώρων, υπογείων και άλλων χώρων σε χώρους κύριας χρήσης, καθώς και της προσθήκης χώρων εντός του όγκου των κτηρίων, και η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης που έχει επιφέρει η αντίστοιχη αύξηση της δόμησης στις περιοχές όπου βρίσκονται τα ακίνητα αυτά. Αντιμετωπίζονται μόνο χώροι που έχουν προκύψει από υπερβάσεις δόμησης και αλλαγή χρήσης μέσα στο περίγραμμα του εγκεκριμένου όγκου νομίμως υφιστάμενου κτηρίου, δηλαδή ημιυπαίθριοι χώροι, πατάρια, σοφίτες, πιλοτές, υπόγειοι χώροι, χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, χώροι – αίθουσες κοινωνικών εκδηλώσεων κ.λπ. και δε ρυθμίζεται καμία παράβαση έξω από τον όγκο αυτό, όπως δώματα, κλεισμένα μπαλκόνια, πέργκολες κ.λπ. (τα οποία βρίσκονται εκτός του ιδεατού στερεού και του νομίμου ύψους του κτηρίου), ούτε η μετατροπή των παραπάνω χώρων σε χρήση απαγορευμένη στην περιοχή των ακινήτων.
Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν οι χώροι που η άδειά τους εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε μέχρι τις 2.7.2009 και όχι οι χώροι που δημιουργούνται μετά την ημερομηνία αυτή με έκδοση οικοδομικής άδειας ή αναθεώρηση.
Δεν υπάγονται στη ρύθμιση οι περιοχές εκτός σχεδίου που τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης σε κηρυγμένα αρχαία ή νεώτερα μνημεία.
Το φάκελο για τη ρύθμιση υποβάλλει στην Πολεοδομία ο κύριος του ακινήτου (ο έχων την ψιλή κυριότητα) ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του. Η σχετική αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τεχνική έκθεση μηχανικού.
Το ειδικό πρόστιμο διατήρησης των ρυθμιζόμενων χώρων διαβαθμίζεται ανάλογα του μεγέθους, της χρήσης και της γεωγραφικής θέσης τους (εντός ή εκτός σχεδίου). Για τις κατοικίες το πρόστιμο μπορεί να εξοφληθεί μέχρι τις 28/12/2011, ενώ για τις υπόλοιπες χρήσεις μέχρι τις 28/4/2012. Το πρόστιμο μπορεί να καταβληθεί άτοκα σε 6 ισόποσες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα πρέπει να καταβληθεί πριν την 28η/4/2011. Επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα μπορεί να εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό με έκπτωση 10%.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου