PYLOS NEWS MESSINIA

Ψηφιακός χάρτης για τα έργα στη Μεσσηνία

Αρκετά φιλόδοξο είναι το σχέδιο δράσης για την «πράσινη ανάπτυξη» που επιθυμεί να υλοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.
Από τους βασικούς στόχους είναι να μπει τάξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες, που πρόκειται να εγκατασταθούν στο επόμενο διάστημα στη Μεσσηνία. Όπως εξήγησε, ο Αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, θα γίνει αξιοποίηση του χωροταξικού, του χωροταξικού τουρισμού και το χωροταξικού των ΑΠΕ, ώστε να συνταχθεί μία πρόταση περιοριστική, η οποία θα περάσει μέσα από τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟOΑΠ που εκπονούνται.
Το σχέδιο δεν θα περιορισθεί μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά θα αφορά και άλλους τομείς όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, με πρώτο μέλημα τα δημόσια κτήρια όπως το Διοικητήριο, αλλά και σε ζητήματα βιομάζας και βιοκαλλιέργειας.
Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και θα φτάσει έως το στάδιο του Τεχνικού Δελτίου, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί και από τη διάδοχη κατάσταση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Οι δράσεις
Το σχέδιο που θα ετοιμασθεί θα περιλαμβάνει τις εξής δράσης:
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
- Εξοικονόμηση ενέργειας
- Οικοτουρισμός
- Βιοκαλλιέργειες
Για τις ΑΠΕ θα αναλύονται ως εξής:
- Αειφορία και πράσινη ανάπτυξη: Αποδελτίωση και ανάλυση δεδομένων, υπαρχόντων στοιχείων και σχετικών μελετών, σχετικά με το δυναμικό ΑΠΕ στη Μεσσηνία.
- Βιώσιμη ανάπτυξη και δείκτες αειφορίας.
- Οι κινητήριες δυνάμεις της πράσινης ανάπτυξης – Ανταποδοτικό μέρος και διάχυση των κερδών στην κοινωνία.
- Ανάλυση δεδομένων για το δυναμικό των πιο σημαντικών ΑΠΕ στη Μεσσηνία: αιολικό δυναμικό, δυναμικό βιομάζας, δυναμικό ηλιακής ενέργειας.
- Οργάνωση γεωγραφικής βάσης δεδομένων με αναφορά στις ΑΠΕ.
- Ψηφιοποίηση / αποτύπωση σε γεωγραφική βάση των υπαρχόντων δεδομένων: ανάγλυφου, υποδομών (δρόμοι, αστικά κέντρα, δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αεροδρόμια, λιμάνια), περιοχών στις οποίες βάσει κατατεθεισών αδειών εκτελούνται έργα ΑΠΕ υπό οποιοδήποτε καθεστώς αδειοδότησης, αρχαιολογικών χώρων, ζωνών αποκλεισμού, περιοχών απολύτου προστασίας, NATURA κλπ.
- Αποκλεισμός περιοχών με βάση τις αρχές του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.
- Σχεδιασμός εκτεταμένης ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στο νομό: Θα χρησιμοποιηθεί η μεθοδολογία του έργου OptiRES (A Planning Τool for the OPTImal Regional Integration of Renewable Energy Sources), η οποία συνοπτικά έχει τα εξής στάδια: Αποτύπωση θεωρητικού δυναμικού των ΑΠΕ που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το νομό σε ψηφιακό χάρτη. Η βάση δεδομένων θα είναι διαθέσιμη στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ν.Α. Μεσσηνίας. Εντοπισμός πιθανών επενδύσεων βάσει τεχνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου