PYLOS NEWS MESSINIA

Το σχέδιο συνεργασίας με την “Costa Navarino

Ημέρα που η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η “Costa Navarino”, θα ανοίξει τις πύλες της και θα αρχίσει να υποδέχεται σημαντικό αριθμό επισκεπτών πλησιάζει και πλέον σε τελικό στάδιο μπαίνουν και οι όποιοι σχεδιασμοί των φορέων της περιοχής για παράπλευρη ανάπτυξη ολόκληρης της Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προγραμματισμού του Δήμου Καλαμάτας συνέταξε ένα προκαταρκτικό σχέδιο πρότασης για την προβολή της πόλης και τη φιλοξενία πελατών της “Costa Navarino”, το οποίο έπειτα από επεξεργασία περίπου δύο μηνών δόθηκε στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Σκοπός αυτού του σχεδίου είναι η κατάθεση προτάσεων για πιθανή συνεργασία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με τη νέα τουριστική μονάδα, με την πεποίθηση ότι αυτή θα έχει πολλαπλά οφέλη φυσικά για την πόλη αλλά και για τους επισκέπτες. Η συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου Καλαμάτας βασίζεται σε πέντε άξονες, το βουνό, τη θάλασσα, την σύγχρονη πόλη, τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και όλα αυτά σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν όχι με βάση το παλιό εξαντλητικό μοντέλο ξενάγησης αλλά αντίθετα με ένα γρήγορο για τα αντιπροσωπευτικά κομμάτια της πόλης.
Ακολούθως στην πρόταση παρουσιάζονται οι δέκα προτεινόμενες θεματικές ενότητες για επίσκεψη, οι οποίες είναι οι εξής: Αρχαιολογικοι χωροι μουσεια - αιθουσες τεχνης – βιβλιοθηκες, μοναστηρια – θρησκευτικα μνημεια, Καστρο, Ιστορικο Κεντρο – Αγορα, αρχιτεκτονικη - κτήρια, παραλιακη ζωνη – μαρινα, Θεματικο Παρκο Σιδηροδρομων, ποδηλατοδρομοι, πεζοπορια (στην πολη – στον Ταϋγετο) και γευσιγνωσια – φαγητό.Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται ο αρχαιολογικός χώρος των Ακοβίτικων, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η παλαιά Δημοτική Αγορά, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, το Στρατιωτικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη “Α. Τάσσος”, η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη.
Από τα θρησκευτικά μνημεία προτείνονται η Μονή Καλογραιών, ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής, οι Αγιοι Απόστολοι, ο διπλός ναός στην οδό Μητροπολίτου Μελετίου και οι Μονές Βελανιδιάς, Δήμιοβας, Σιδερόπορτας και Μανδρακίου. Σημαντική θέση κατέχει το Κάστρο της πόλης, ενώ ακολουθεί το Ιστορικό Κέντρο και η Αγορά με τους πεζοδρόμους και τα καταστήματα που ενδείκνυνται για στιγμές χαλάρωσης των επισκεπτών.
Ιδιαίτερη βάση δίνεται στα αρκε- τά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήρια που υπάρχουν σε πολλά σημεία της πόλης όπως το Δημαρχείο, το Ζουμπούλειο, το Πνευματικό Κέντρο, ο σταθμός του ΟΣΕ, το Τελωνείο αλλά και πολλά άλλα κτήρια που σήμερα στεγάζουν την καλλιτεχνική δραστηριότητα του δήμου.
Από την πρόταση δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η παραλιακή ζώνη, σήμα κατατεθέν της Καλαμάτας, αλλά και το δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, ένα από τα λίγα θεματικά πάρκα στην Ελλάδα. Ο νεότευκτος ποδηλατόδρομος φυσικά και συγκαταλέγεται πλέον στα αξιοθέατα της πόλης, αφού δίνει ένα καινούργιο χρώμα στην καθημερινότητα.
Το ανάγλυφο της πόλης φυσικά επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαμβάνουν περιπάτους σε εναλλακτικές διαδρομές μέσα σ‘ αυτήν, ενώ για όσους επιθυμούν κάτι διαφορετικό ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες για αποδράσεις. Η πρόταση συνεργασίας με την “Costa Navarino” δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει αυτές τις ευκαιρίες.
Επίσης υπάρχει ειδική αναφορά στις ιδιαίτερες γεύσεις που μπορεί να δοκιμάσει ένας επισκέπτης στην πόλη, ενώ ακολούθως παρουσιάζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, θεατρικές παραστάσεις από το ΔΗΠΕΘΕΚ, εικαστικά και μουσικά δρώμενα από τοπικά σχήματα. Κλείνοντας προτείνονται εκδηλώσεις για το καλωσόρισμα των επισκεπτών στο αεροδρόμιο, για την προβολή της περιοχής μέσα στις εγκαταστάσεις της “Costa Navarino” αλλά και συγκεκριμένες εναλλακτικές διαδρομές όχι μόνο μέσα στην πόλη αλλά και περιφερειακά.
Σίγουρα η συγκεκριμένη πρόταση δίνει μία πολύ καλή εικόνα των δυνατοτήτων που προσφέρει η Μεσσηνια σε έναν επισκέπτη και φυσικά δημιουργεί προσδοκίες ανταποδοτικότητας από τις οποίες η πόλη σίγουρα θα έχει πολλά να κερδίσει. Αρκεί όλα αυτά να μπορέσουν να εφαρμοστούν και να μην μείνουν στα λόγια ή καλύτερα στα σχέδια, όπως έχει συμβεί με ανάλογες προσπάθειες κατά το παρελθόν.
Το μέλλον της πρότασης από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας πάντως αναμένεται να κριθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου