PYLOS NEWS MESSINIA

Η Μεγάλη κρίση στην Οικοδομή

Κατά 20% περίπου έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η διευθύντρια της Πολεοδομίας Σταυρούλα Αγρίου σε ημερίδα του ΤΕΕ. Η οικονομική κρίση είναι δεδομένη και επηρεάζει το χώρο της οικοδομής, η οποία και είναι άμεσα συνδεδεμένη με σχεδόν 100 επαγγέλματα. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες φαίνεται να είναι πολύ πιο σημαντικοί, ώστε να αυξήσουν το αρνητικό πρόσημο στην οικοδομική δραστηριότητα. Τα προβλήματα στην εφαρμογή των ρυμοτομικών σχεδίων, οι πρόσφατες εγκύκλιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα τυφλά οικόπεδα και οι «κραυγαλέοι» περιορισμοί για τις περιοχές Natura, έχουν «φρενάρει» ακόμα και αυτούς που έχουν την πρόθεση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε μια επένδυση.
Αρνητικοί παράγοντες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κα Αγρίου, στα όρια αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Μεσσηνίας (δηλαδή πλην των Πολεοδομικών Γραφείων Πύλου και Κυπαρισσίας) το 2008 εκδόθηκαν 893 οικοδομικές άδειες, ενώ το 2009 μειώθηκαν σε 717. Έχουμε, λοιπόν, μια μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 20%, κάτι που επηρεάζει περίπου 100 επαγγέλματα. Η οικονομική κρίση είναι δεδομένη και σαφώς επηρεάζει, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες και επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν και να τροφοδοτήσουν την οικονομία. Όμως, δεν μπορούν προσκρούοντας στις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου, το οποίο τόσα χρόνια δεν προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής.
Πρώτο ζήτημα είναι η μη ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών, όπως της Βέργας και της Μικράς Μαντίνειας και, κατ’ επέκταση, η ολοκλήρωση των πράξεων εφαρμογής. Καρκινοβατούν εδώ και 15 χρόνια και κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμη.
Επίσης, δεν έχουν οριοθετηθεί οι οικισμοί με το Διάταγμα του 1985, παρ’ ότι έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από την Πολεοδομία και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας. Αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί 60 φάκελοι στο αρμόδιο υπουργείο για οριοθέτηση και ακόμα δεν έχει εγκριθεί κανένας.
Τα «τυφλά» οικόπεδα είναι ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας. Οι πρόσφατες εγκύκλιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος μπορεί να είναι στη σωστή κατεύθυνση, δε δίνουν όμως άμεση προοπτική. Δεν προβλέπουν ούτε χρηματοδότηση για την υλοποίηση, ούτε χρονοδιάγραμμα. Γήπεδα που αγοράσθηκαν ως οικόπεδα, τώρα έχουν μετατραπεί σε αγροτεμάχια και δεν μπορούν να οικοδομηθούν.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου