PYLOS NEWS MESSINIA

Διάλογος για τα εκπαιδευτικά προβλήματα

Διάλογο - διαβούλευση με φορείς του νομού, εκπροσώπους εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Καλαμάτας η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην πόλη, για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της 23ης και 25ης Μαρτίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη συνέχεια, η κα Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του υπουργείου, που είναι, όπως είπε, να προετοιμάσει τις μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση, οι οποίες αφορούν στο ψηφιακό σχολείο και στις καινούργιες παιδαγωγικές μεθόδους.
Δηλαδή, «αναλυτικά προγράμματα, για να έχουμε σχολεία όπου ο μαθητής μαθαίνει και να φύγουμε από την πολλή, επαχθή ύλη και την παπαγαλία, αναμόρφωση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης από Σεπτέμβριο, ώστε να είναι ουσιαστική για τα νοικοκυριά που δεν έχουν δυνατότητα να παρέχουν ιδιαίτερα στα παιδιά τους, αναμόρφωση της ξένης γλώσσας αρχίζοντας από την Αγγλική, με στόχο οι μαθητές στη Γ΄ Γυμνασίου να αποκτούν κρατικό πιστοποιητικό επάρκειας σε επίπεδο Lower και ουσιαστική βελτίωση στη διδασκαλία της Πληροφορικής από το ξεκίνημα».
Ωρομίσθιοι
Η υφυπουργός, μίλησε, επίσης για περιορισμό της ωρομισθίας, ενώ ενημέρωσε ότι άμεσα θα πληρωθούν τα οφειλόμενα μηνών στους ωρομισθίους: «Λυπούμεθα ιδιαίτερα που το σύστημα είναι πολύ δυσλειτουργικό. Δώσαμε ήδη εντολή για τους ωρομισθίους, που θα είναι λιγότεροι μεν, αλλά θα υπάρχουν ακόμα τον Σεπτέμβρη, να ξεκινήσει από τώρα η διαδικασία, για να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση, να μην έχουμε πληρώσει Μάρτη μήνα».
Σχολική στέγη
«Η κατασκευή σχολικής στέγης είναι μεν αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η συντήρηση των Δήμων, μέσα από τις σχολικές επιτροπές, όμως το υπουργείο έχει θέσει ως προτεραιότητα τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία ειδικής αγωγής και σε κάθε περιφέρεια και νομό τα σχολεία που έχουν μεγάλη ανάγκη» σημείωσε η κα Χριστοφιλοπούλου για το κτηριακό, τομέας στον οποίο το υπουργείο θα έχει συνεργασία με τη Νομαρχία και τους Δήμους. «Υπάρχουν χρήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως μας ενημέρωσε χθες ο γεν. γραμματέας κ. Χατζημιχάλης και μπορούν να δρομολογηθούν λύσεις άμεσα. Αρκεί, από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, να υπάρχουν οικόπεδα και ώριμες μελέτες, ώστε το υπουργείο να δώσει εντολή στην περιφέρεια να διαθέσει τους πόρους. Και η τοπική κοινωνία πρέπει να το καταλάβει αυτό, γιατί αν αρχίσουν πάλι οι ενστάσεις… Και δίκαιες απαλλοτριώσεις να γίνουν όπου πρέπει και, αν χρειαστεί, να αλλάξει και ο νόμος. Αλλά, ας βρούμε πρώτα τα ακίνητα και ας κατατεθούν οι μελέτες».
Διορισμοί
Όσον αφορά στους διορισμούς εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι θα γίνουν για το υπουργείο Παιδείας, αν και γενικά υπάρχει απαγόρευση λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός δε θα υπερβαίνει τους 3.500.
ΤΕΙ Καλαμάτας
Σε ερώτηση σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του νέου τμήματος Ραδιολογίας - Ακτινολογίας στο ΤΕΙ Καλαμάτας, η κα Χριστοφιλοπούλου απάντησε: «Το ΤΕΙ έχει πλήρως εξοπλιστεί, αλλά η απόφαση να μη λειτουργήσει κανένα νέο τμήμα ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι δε θέλουμε να πάνε παιδιά σε ένα ΤΕΙ όπου δε θα υπάρχουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, αλλά, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιοι ωρομίσθιοι από διπλανά ιδρύματα. Θα κάνω κάθε τι το δυνατό για να λειτουργήσει το τμήμα όσο πιο γρήγορα μπορεί».
Για την ΕΔΕ
Τέλος, στο ερώτημα, γιατί δεν ανακοινώνεται το πόρισμα της ΕΔΕ για το αν υπήρξε διαρροή ή απόπειρα διαρροής στα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μπουγά της Καλαμάτας κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2009, έδωσε την εξής απάντηση: «Αν δε σας ανακοινώνουν το πόρισμα, ο μόνος λόγος που θα μπορούσα εγώ να δεχθώ είναι τα προσωπικά δεδομένα. Με ενημέρωσε ο περιφερειακός διευθυντής ότι απεστάλη πριν δύο μέρες στο υπουργείο. Με την επιστροφή μου, θα ζητήσω να ενημερωθώ. Να είστε βέβαιοι ότι, εφόσον το πόρισμα κριθεί από το υπουργείο ως ανεπαρκές, θα υπάρξει επανεξέταση. Βεβαίως υπάρχει και η διαδικασία των ενστάσεων, αλλά, εάν κρίνω ότι το πόρισμα είναι ανεπαρκές, θα το παραπέμψω στο δευτεροβάθμιο όργανο. Διότι πρέπει η αλήθεια να λάμψει και οι ευθύνες να αποδοθούν εκεί όπου υπάρχουν, εφόσον υπάρχουν. Θα δοθεί και στη δημοσιότητα ή, τουλάχιστον, το μέρος αυτό που δεν καταστρατηγεί τα προσωπικά δεδομένα. Δε θα αποκρυβεί τίποτα».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου