PYLOS NEWS MESSINIA

Νίκας: "Μίνιμουμ 8 Δήμοι στο Νομό Μεσσηνίας"

Αντίθετος με τον τρόπο που «ράβεται» – έστω και στο επίπεδο των διακηρύξεων μέχρι σήμερα – «το κοστούμι» της διοικητικής μεταρρύθμισης εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, Π. Νίκας.
Κατ’ αρχάς, για τη νέα χωροταξική δομή των Δήμων στη Μεσσηνία εμφανίζεται πολέμιος της άποψης για δημιουργία 6-7 Δήμων. Ο κ. Νίκας θεωρεί ότι πρέπει να προκύψουν το μίνιμουμ οκτώ (8) Δήμοι. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι, ακόμα κι έτσι, με τον τρόπο που οικοδομείται ο «Καλλικράτης» οδηγεί σε κατάργηση της έννοιας του Δήμου όπως ήταν γνωστή μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε σε δηλώσεις του: «Προσωπικά, θεωρώ πως όπως εξελίσσεται ο “Καλλικράτης” οδηγεί σε κατάργηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δήμο, όπως τον γνωρίζουμε στον ελληνικό χώρο. Μιλάμε πλέον για συγκρότηση αυτοδιοικήσεων επιπέδου νομαρχιακών μονάδων. Από την άλλη πλευρά, λυπάμαι γιατί το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης μπαίνει στο Σύμφωνο Σταθερότητας και αντιμετωπίζεται από την άποψη της οικονομίας.
Παράλληλα, θεωρώ ότι ο αριθμός των Δήμων θα πρέπει να είναι τέτοιος που να υποστηρίζεται η αρχή της εγγύτητας και η έννοια του Δήμου όπως την έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα. Με τους 370 Δήμους δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, αφού θα ανακατεύονται περιοχές που έχουν αγροτική κατεύθυνση με αυτές που έχουν τουριστική ή υπηρεσιών.
Για το Δήμο Καλαμάτας οι εξελίξεις θα είναι δύσκολες, όσον αφορά στην υποστήριξη των νέων υπηρεσιών του, αφού μιλάμε για ένα Δήμο που θα ξεκινάει από τον Άγιο Νίκωνα και θα φτάνει στον Άγιο Φλώρο. Θα φτιάξουμε, λοιπόν, στην Καλαμάτα μια μικρή Νομαρχία, όπου το Διοικητήριο μεταφέρεται στο Δήμο, αφού μια σειρά από νομαρχιακές υπηρεσίες μετατρέπονται σε δημοτικές. Αν δεν υπάρξει κάποιο μεταβατικό στάδιο, ώστε οι Δήμοι υποδοχής να αφομοιώσουν το νέο περιβάλλον, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν και να προχωρήσουν. Πρακτικά, θα είναι πολύ δύσκολο να διοικηθούν.
Κι αυτό, φυσικά, θα ισχύει και στους υπόλοιπους Δήμους υποδοχής στη Μεσσηνία, οι οποίοι εύχομαι να είναι οκτώ (8). Με λιγότερους δε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε ως νομός. Δεν είναι μόνο, λοιπόν, το οικονομικό πρόβλημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί, αλλά και το θεσμικό».
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι το εξής: τα κριτήρια που θα ισχύσουν για τη νέα χωροταξική δομή (πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά κτλ.) «θα είναι ενιαία σε ολόκληρη τη χώρα και δε θα υπάρξουν εκπτώσεις, ούτε καν όταν το σχέδιο θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή».
Ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι οι Δήμοι θα αποτελούν ενιαίες διοικητικές ενότητες και δε θα ξεφεύγουν από τα γεωγραφικά όρια του νομού, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα ισχύσει- με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις- η χάραξη που είχε κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απο το Θαρρος
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου