PYLOS NEWS MESSINIA

Σοβαρές καθυστερήσεις σε δημόσια έργα της Μεσσηνίας

Καθυστερήσεις στην προώθηση των διαδικασιών για την εκτέλεση έργων τόσο δημόσιων (Νομαρχίας και Δήμου) όσο και ιδιωτικών έχουν παρατηρηθεί, αφού λόγω του σημαντικά μειωμένου αριθμού υπαλλήλων στο ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Πελοποννήσου οι αδειοδοτήσεις και οι εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.
Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι και η μη συνεδρίαση εδώ και πολλούς μήνες της αρμόδιας Επιτροπής (άρθρου 152) η οποία κρίνει σε δεύτερο βαθμό τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων ή για κατακύρωση δημοπρασιών που αφορούν έργα.
Έργα
Ερωτώμενος ο αντινομάρχης Υποδομών Στάθης Αναστασόπουλος για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, τόνισε ότι το ΠΕΧΩ της Περιφέρειας είναι μια νευραλγική υπηρεσία, που όμως έχει ελάχιστο προσωπικό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο της εργασίας και των φακέλων που κατατίθενται. Μάλιστα, συνεχάρη τους ελάχιστους υπαλλήλους της υπηρεσίας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν.
Και συνέχισε: «Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, είτε εκ των ενόντων, είτε με μετατάξεις, είτε από άλλη πηγή, να ενισχύσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, διότι οι καθυστερήσεις έχουν πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες και για την περιοχή μας. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στις αδειοδοτήσεις ιδιωτικών επενδυτικών προτάσεων για εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, αλλά και άλλων φορέων, που πρέπει να προωθηθούν». Ο κ. Αναστασόπουλος πρόσθεσε ότι υπάρχουν έργα της Νομαρχίας για τα οποία αναμένονται αδειοδοτήσεις, όπως τα αντιπλημμυρικά από το «Ταμείο Μολυβιάτη» και τα έργα προστασίας από τον ΕΟΧ.
«Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη υπηρεσία στελεχωθεί επαρκώς, τότε θα μειωθούν οι απαιτούμενοι χρόνοι για τις εγκρίσεις, πράγμα που θα διευκολύνει Νομαρχία, Δήμους και συμπολίτες μας. Για το θέμα αυτό έχει ασχοληθεί στο παρελθόν και ο νομάρχης, παρεμβαίνοντας, αλλά θα χρειασθεί να επανέλθουμε».
Καθυστερήσεις
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καλαμάτας για τα έργα Γιώργο Σπίνο, στα έργα του Δήμου Καλαμάτας δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, αφού είναι λίγα και οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι πολύ σημαντική και πρέπει να στελεχωθεί.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις έργων είναι μεγάλες, αφού δεν υπάρχει στελέχωση στην υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για δύο έργα, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ το καθένα. Το ένα είναι η λιμνοδεξαμενή στην Πολιανή και το άλλο το φράγμα στην Κάτω Άμφεια. Οι φάκελοι των έργων έχουν υποβληθεί από αρχές Οκτωβρίου και ακόμα δεν έχουν δοθεί οι εγκρίσεις.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με αυτή την υπηρεσία. Πολύ μεγάλη καθυστέρηση που μπορεί να φτάσει και τον 1 χρόνο, ενώ θα μπορούσαν οι εγκρίσεις να δίνονται σε λίγες ημέρες. Πώς, όμως, να γίνει αυτό, αφού οι φάκελοι έχουν σκεπάσει τους υπαλλήλους», τόνισε ο κ. Σκαλαίος.
Απο το 'Θάρρος'
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου