PYLOS NEWS MESSINIA

«Καταστροφικές οι συνέπειες από την εφαρμογή του Ν. 4264/14 στην απευθείας πώληση από τους αγρότες της παραγωγής τους»

laiki_agora_photoΟ βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Θα­νά­σης Πε­τρά­κος, μα­ζί με άλ­λους 7 βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, κα­τέ­θε­σε ε­ρώ­τη­ση προς τον Υ­πουρ­γό Α­νά­πτυ­ξης και Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, ε­πι­ση­μαί­νον­τας τα α­δι­έ­ξο­δα στα ο­ποί­α έ­χει ο­δη­γή­σει ο Νό­μος 4264/2014 για το Υ­παί­θριο Εμ­πό­ριο και τις Λα­ϊ­κές Α­γο­ρές, τό­σο στις χο­ρη­γή­σεις και α­να­νε­ώ­σεις των α­δει­ών πα­ρα­γω­γών-πω­λη­τών λα­ϊ­κών α­γο­ρών, ό­σο και στις χο­ρη­γή­σεις και στις ά­δει­ες πα­ρα­γω­γών υ­παί­θριου εμ­πο­ρί­ου.
Οι βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, α­φού ε­πι­ση­μαί­νουν ό­τι η ο­μα­λή λει­τουρ­γί­α των λα­ϊ­κών α­γο­ρών εί­ναι ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας για την οι­κο­νο­μι­κή ε­πι­βί­ω­ση των πα­ρα­γω­γών, αλ­λά και για τη δυ­να­τό­τη­τα των κα­τα­να­λω­τών να έ­χουν πρό­σβα­ση σε φθη­νά και ποι­ο­τι­κά προ­ϊ­όν­τα, κα­λούν την κυ­βέρ­νη­ση να α­να­κα­λέ­σει την α­πό­φα­ση κα­τάρ­γη­σης νέ­ων α­δει­ών πα­ρα­γω­γού υ­παί­θριου εμ­πο­ρί­ου και να ε­πι­τρέ­ψει ά­με­σα, σε νέ­ους α­δει­ού­χους-πα­ρα­γω­γούς, να α­σκούν υ­παί­θριο εμ­πό­ριο. Ε­πί­σης, ζη­τά­νε να μά­θουν τους λό­γους για τους ο­ποί­ους δεν έ­χει συ­στα­θεί μέ­χρι σή­με­ρα η Υ­πουρ­γι­κή Α­πό­φα­ση του Ν. 4264/2014 για σύ­στα­ση Τρι­με­λών Ε­πι­τρο­πών χο­ρή­γη­σης βε­βαι­ώ­σε­ων για τους πα­ρα­γω­γούς-πω­λη­τές λα­ϊ­κών α­γο­ρών, χω­ρίς μά­λι­στα να υ­πάρ­χει ού­τε καν μί­α με­τα­βα­τι­κή δι­ά­τα­ξη για την κά­λυ­ψη του κε­νού που δη­μι­ουρ­γή­θη­κε α­νά­με­σα στο νέ­ο και το πα­λιό κα­θε­στώς, κα­λών­τας τον Υ­πουρ­γό να λύ­σει ά­με­σα το ζή­τη­μα αυ­τό.
Η πλή­ρης ε­ρώ­τη­ση έ­χει ως ε­ξής:
Ε­ρώ­τη­ση
Προς τον  Υ­πουρ­γό Α­νά­πτυ­ξης & Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας
 Θέ­μα: Κα­τα­στρο­φι­κές συ­νέ­πει­ες α­πό την ε­φαρ­μο­γή του Ν. 4264/14 στην α­πευ­θεί­ας πώ­λη­ση α­πό τους α­γρό­τες της πα­ρα­γω­γής τους
Το θέ­μα της πώ­λη­σης των α­γρο­τι­κών προ­ϊ­όν­των α­πό τους ι­δί­ους τους πα­ρα­γω­γούς, με σκο­πό την ε­νί­σχυ­ση του ει­σο­δή­μα­τος τους και την μεί­ω­ση των τι­μών του κα­τα­να­λω­τή, α­πο­τε­λεί κομ­βι­κό ζή­τη­μα τό­σο για τον α­γρο­τι­κό το­μέ­α ό­σο και για την ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νί­α γε­νι­κό­τε­ρα.
Δυ­στυ­χώς η πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης και σε αυ­τό το θέ­μα αιχ­μής α­πο­δει­κνύ­ε­ται ά­κρως κα­τα­στρο­φι­κή. Το ζή­τη­μα α­φε­νός προ­σεγ­γί­ζε­ται χω­ρίς συν­το­νι­σμό α­πό δι­α­φο­ρε­τι­κά Υ­πουρ­γεί­α (Α­νά­πτυ­ξης & Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων), δη­μι­ουρ­γών­τας κα­θε­στώς πο­λυ­νο­μί­ας για το ί­διο ου­σι­α­στι­κά ζή­τη­μα και α­φε­τέ­ρου η προ­σέγ­γι­ση εί­ναι α­πο­σπα­σμα­τι­κή, πρό­χει­ρη και υ­πο­νο­μευ­τι­κή α­πέ­ναν­τι στην δυ­να­τό­τη­τα οι πα­ρα­γω­γοί να δι­α­θέ­τουν οι ί­διοι την πα­ρα­γω­γή τους στους κα­τα­να­λω­τές.
Το Υ­πουρ­γεί­ο Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης & Τρο­φί­μων θε­σμο­θέ­τη­σε εν­τε­λώς πρό­χει­ρα τις ‘Α­γο­ρές Πα­ρα­γω­γώ­ν’ οι ο­ποί­ες ου­σι­α­στι­κά δεν μπο­ρούν να μπουν σε λει­τουρ­γί­α, α­φού δεν έ­χουν εκ­δο­θεί οι σχε­τι­κές υ­πουρ­γι­κές α­πο­φά­σεις, ε­νώ το Υ­πουρ­γεί­ο Α­νά­πτυ­ξης & Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, με­τά την ψή­φι­ση του Ν. 4264 (Ά­σκη­ση εμ­πο­ρι­κών δρα­στη­ρι­ο­τή­των ε­κτός κα­τα­στή­μα­τος και άλ­λες δι­α­τά­ξεις) βά­ζει πρό­σθε­τα εμ­πό­δια στην δυ­να­τό­τη­τα των πα­ρα­γω­γών να δι­α­θέ­τουν οι ί­διοι τα προ­ϊ­όν­τα τους τό­σο μέ­σω του υ­παί­θριου εμ­πο­ρί­ου ό­σο και μέ­σω των λα­ϊ­κών α­γο­ρών.
Η ε­φαρ­μο­γή του νό­μου 4264 ου­σι­α­στι­κά ε­κτο­πί­ζει τους πα­ρα­γω­γούς α­πό το υ­παί­θριο εμ­πό­ριο, α­φού η ά­δεια ά­σκη­σης υ­παί­θριου εμ­πο­ρί­ου σε πα­ρα­γω­γούς κα­ταρ­γή­θη­κε μα­ζί με το ΠΔ 254/2005, ε­νώ α­κό­μη και για την α­να­νέ­ω­ση των υ­παρ­χου­σών α­δει­ών υ­παί­θριου εμ­πο­ρί­ου πα­ρα­γω­γών έ­χουν δη­μι­ουρ­γη­θεί πολ­λά προ­βλή­μα­τα λό­γω α­σα­φει­ών του νό­μου.
Δυ­στυ­χώς η κα­τά­στα­ση δεν εί­ναι κα­λύ­τε­ρη και για τους πα­ρα­γω­γούς πω­λη­τές λα­ϊ­κών α­γο­ρών. Σύμ­φω­να με τις δι­α­τά­ξεις του Ν. 4264 που α­φο­ρά την χο­ρή­γη­ση, α­να­νέ­ω­ση και με­τα­βί­βα­ση ά­δειας πα­ρα­γω­γού πω­λη­τή λα­ϊ­κών α­γο­ρών (Άρ­θρο 10)  α­παι­τεί­ται η βε­βαί­ω­ση της τρι­με­λούς ε­πι­τρο­πής (Άρ­θρο 11), που α­φο­ρά την πι­στο­ποί­η­ση της πα­ρα­γω­γι­κής δυ­να­τό­τη­τας του εν­δι­α­φε­ρό­με­νου πα­ρα­γω­γού, προ­κει­μέ­νου να λά­βει ή και να α­να­νε­ώ­σει την ά­δεια του. Για τη συγ­κρό­τη­ση των ε­πι­τρο­πών αυ­τών και την λει­τουρ­γί­α τους πρέ­πει να προ­η­γη­θεί Α­πό­φα­ση του Υ­πουρ­γού Α­νά­πτυ­ξης & Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας.
Ό­μως, μέ­χρι σή­με­ρα δεν έ­χει εκ­δο­θεί η πα­ρα­πά­νω υ­πουρ­γι­κή α­πό­φα­ση και στο Νό­μο δεν υ­πάρ­χει κα­μί­α με­τα­βα­τι­κή δι­ά­τα­ξη σχε­τι­κή με το ζή­τη­μα αυ­τό. Α­πο­τέ­λε­σμα αυ­τής της προ­χει­ρό­τη­τας και α­δι­α­φο­ρί­ας εί­ναι ου­σι­α­στι­κά να μην μπο­ρεί να εκ­δο­θεί κα­μί­α και­νούρ­για ά­δεια πα­ρα­γω­γού πω­λη­τή λα­ϊ­κών α­γο­ρών αλ­λά και ού­τε να α­να­νε­ω­θεί κα­μί­α α­πό τις υ­πάρ­χου­σες. Δε­δο­μέ­νου, μά­λι­στα, ό­τι αυ­τού του τύ­που οι ά­δει­ες εί­ναι βρα­χύ­βι­ες (η μέ­γι­στη διά­ρκεια τους εί­ναι έ­να έ­τος) και η διά­ρκεια ζω­ής των πε­ρισ­σο­τέ­ρων α­γρο­τι­κών προ­ϊ­όν­των εί­ναι μι­κρή, ό­λα τα προ­η­γού­με­να έ­χουν κα­τα­στρο­φι­κές οι­κο­νο­μι­κές συ­νέ­πει­ες για τους πα­ρα­γω­γούς.
Ε­πει­δή η δυ­να­τό­τη­τα των πα­ρα­γω­γών να πω­λούν οι ί­διοι τα προ­ϊ­όν­τα τους στις λα­ϊ­κές α­γο­ρές α­πο­τε­λεί πο­λύ ση­μαν­τι­κό ζή­τη­μα τό­σο για την οι­κο­νο­μι­κή τους ε­πι­βί­ω­ση, ό­σο και για να μπο­ρούν οι κα­τα­να­λω­τές να έ­χουν πρό­σβα­ση σε φθη­νά και ποι­ο­τι­κά προ­ϊ­όν­τα
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου