PYLOS NEWS MESSINIA

«Όχι» στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, άρχισαν και στη Μεσσηνία οι φωνές διαμαρτυρίας

Ολοένα και περισσότερες άρχισαν να γίνονται και στη Μεσσηνία οι φωνές διαμαρτυρίας για την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης, νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου.
Μετά την Κρήτη, όπου το συγκεκριμένο θέμα λόγω «γειτνίασης» με την επίμαχη περιοχή είναι μείζονος σημασίας και γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ακολούθησε προ ημερών σχετική συγκέντρωση στο Γύθειο.
Στη Μεσσηνία δεν έχει, μέχρι στιγμής οργανωθεί κινητοποίηση. Πρωτοποριακό αποδείχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, που έλαβε σχετικό ψήφισμα, χωρίς να υπάρχει ανάλογη δραστηριότητα από τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια.
Ζητήσαμε να μάθουμε τις απόψεις των κομμάτων της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το συγκεκριμένο ζήτημα, που «απειλεί» να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκρή θάλασσα, στην περίπτωση ατυχήματος, αφού θα καταστραφεί κάθε ίχνος ζωής, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογενές). Απουσιάζει μόνο η έκφραση άποψης από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ., παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του προέδρου της, Π. Μαντά.
Σύμφωνα δε με όσα δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων, Ευάγγ. Πισσίας, δύο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία αναστέλλεται από τις 24 Μαΐου και έως τις 15 Ιουλίου η αλιεία σε περιοχές της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, στην περιοχή της Μεσογείου, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας.
Είναι το διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών της Συρίας πάνω στο πλοίο «Cape Ray», ενώ ο κ. Πισσίας γνωστοποίησε πως
ομάδα ακτιβιστών θα βρεθεί όσο γίνεται πιο κοντά στο "Cape Ray" μαζί με αλιείς.
 
ΝΕ Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ 
Ο γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Μωρακέας, επικαλέστηκε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται όλες τις κρίσεις: τη σιωπή και το κουκούλωμα.
Με πρόσχημα το στρατιωτικό χαρακτήρα της επιχείρησης επιβάλλει απόλυτη αδιαφάνεια και δεν απαντά σε απλά ερωτήματα:
Γιατί η (παράνομη κατά τους διεθνείς κανόνες) περιφορά των χημικών όπλων ανά τη Μεσόγειο;
Γιατί η επιλογή της επεξεργασίας τους εν πλω που ενέχει πολύ μεγάλους και άγνωστους κινδύνους (ακόμη και από απλή κακοκαιρία);
Γιατί όχι επεξεργασία τους στη στεριά και, μάλιστα, από τις εταιρείες που τα παρασκεύασαν;
Γιατί η κατά τα άλλα υποτιθέμενη  περιβαλλοντικά ευαίσθητη Ευρώπη, υπό ελληνική προεδρία, δεν έχει αντιδράσει δυναμικά σε αυτή την κινούμενη καταστροφή για τη Μεσόγειο, αλλά σιώπησε, και ούτε καν ζήτησε, έστω, εκτίμηση κινδύνων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος;
Το δυναμικό και επίμονο κίνημα κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο, όχι μόνο επιμένει να ρωτά, αλλά οργανώνει συνεχώς νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κλιμακώνοντας τον αγώνα του».
Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, σε δήλωσή του καλεί σε συγκρότηση παμμεσσηνιακού μετώπου με το αίτημα «Όχι στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο» και σημειώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα παλλαϊκό κίνημα, για να αποτρέψει την επικίνδυνη επιχείρηση της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου