PYLOS NEWS MESSINIA

Πρώτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε πυρκαγιές από ανεξέλεγκτες χωματερές-

Ευθύνες για τους δημάρχους που δεν λαμβάνουν μέτρα ώστε να προστατέψουν τους ΧΑΔΑ από τις φωτιές
Άσχημα είναι τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και παρουσιάστηκαν στην χθεσινή 4η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου από την εισηγήτρια του θέματος "Ασφάλεια και πυροπροστασία - προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου" αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου. Σύμφωνα με αυτά η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρώτη στο σύνολο των πυρκαγιών αλλά και πρώτη στις πυρκαγιές που ξεκινούν από ανεξέλεγκτες χωματερές. Στοιχείο που δείχνει ότι δυστυχώς τα μέτρα που λαμβάνουν οι δήμαρχοι για την προστασία των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ είναι πλημμελή .
Τα στατιστικά στοιχεία επίσης δείχνουν ότι έχουμε μεταξύ άλλων αύξηση της επαιτείας- θέμα που έχει απασχολήσει την ενημερωτική μας ιστοσελίδα πολλές φορές.  Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση (ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και όσον αφορά τους αριθμούς) της κας. Νικολάκου
Στη σημερινή σημ. χθεσινή) συνεδρίαση θα συζητηθεί η Στρατηγική, η Πολιτική και τα Σχέδια Δράσης  της Περιφέρειας Πελοποννήσου επί ενός πολύ σημαντικού ζητήματος που συγκροτείται από το νευραλγικό δίπολο «Ασφάλεια (του Πολίτη) και Πυροπροστασία».
Παρατήρηση 1:Βλ. επίσης 5η Τακτική Συνεδρίαση του ΠΕΣΥΜΒ, Δευτέρα 02/04/2012 για την «Εγκληματικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Είναι ένα πολύπτυχο και πολύπλοκο ζήτημα που συντίθεται από δυο θεματικά πεδία. Το πρώτο είναι η Ασφάλεια (άρα και η Προστασία) του Πολίτη και το δεύτερο η Πυροπροστασία η οποία είναι επίκαιρη εξαιτίας του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στην αρχή της νέας αντιπυρικής περιόδου 2013. Η Πυροπροστασία κυρίως από την πλευρά της αντιμετώπισης των Δασικών[1] και των Αγροτο-δασικών πυρκαγιών που συνιστούν τις κυριότερες μορφές φυσικών, τεχνολογικών και ανθρωπογενών (είτε από αμέλεια είτε από δόλο) καταστροφών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ιδιαίτερα των πυρκαγιών του 2007).

Παρατήρηση 2:Ο όρος «Δάσος» (εξ ου  δασική πυρκαγιά) είναι στενός και δημιουργεί την εντύπωση ότι το Σχέδιο Δράσης περιορίζεται μόνο στα Δάση. Όμως δεν έχουμε πυρκαγιές μόνο στα δάση. Επιπλέον  πυρκαγιές ξεσπούν σε «Δασικές εκτάσεις, σε Άλση, σε Χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε Γεωργικές εκτάσεις, σε Υπολείμματα καλλιεργειών και σε ΧΑΔΑ». Αυτές οι κατηγορίες πυρκαγιών είναι συνήθως περισσότερες απ΄ ότι  συμβαίνει με τα  δάση και έχουν τεράστια κοινωνικο-οικονομική σημασία για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μιας περιοχής. Επίσης έχουν τεράστια σημασία για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών από την καύση των απορριμμάτων στις ΧΑΔΑ. Η παραπάνω ορολογία  χρησιμοποιείται στις στατιστικές απεικονίσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου