PYLOS NEWS MESSINIA

Εχεμύθεια ζήτησαν οι Γερμανοί από την ΚΕΔΕ

Η δυνατότητα εποικοδομητικής υιοθέτησης του γερμανικού συστήματος τοπικής αυτοδιοίκησης από την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, η διάσταση μεταξύ του έντονα αποκεντρωτικού γερμανικού μοντέλου, από τη μια, με όσα έχει επιβάλει η τρόικα στην ελληνική αυτοδιοίκηση, από την άλλη, ο ελληνικός προβληματισμός για το έντονο αντιγερμανικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία και η γερμανική σύσταση να αναλάβει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης σε επίπεδο δήμων, χαρακτήρισαν τη συνάντηση εργασίας μεταξύ ΚΕΔΕ και γερμανικής αντιπροσωπείας το πρωί στα γραφεία της Ένωσης.
 Στη συνάντηση ανακοινώθηκε η σύσταση γερμανικών Γραφείων Δημάρχων από τον Μάιο, τα οποία για τρεις μήνες θα διαβουλεύονται με στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου μέχρι τον Αύγουστο -Σεπτέμβριο να έχουν διαμορφωθεί τα επιχειρήματα, που θα αποτελέσουν – όπως ανακοίνωσε η γερμανική αντιπροσωπεία – το αντικείμενο συζήτησης με την κεντρική κυβέρνηση για περισσότερες αρμοδιότητες στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχε το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Από γερμανικής πλευράς συμμετείχαν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βάδης-Βυτεμβέργης Γκουίντο Βολφ, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης-Βυτεμβέργης, Ρότζερ Κέελ και ο συντονιστής σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε δημοτικό επίπεδο, Ρολφ Γκάϊντερ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, παρουσίασε τις αλλαγές στον τομέα της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης από το 1997 έως σήμερα και επισήμανε ότι οι δήμοι αποτελούν το μόνο φορέα του Δημοσίου που έχει προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις δομών και λειτουργικού κόστους. Χαρακτήρισε τη συνάντηση αφετηρία συνεργασίας μεταξύ των δυο μερών και σημείωσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση των σχέσεων των δυο λαών. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι το κλίμα στο λαό δεν είναι ιδιαίτερα καλό μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο. Όσον αφορά τις έντονες διαφορές μεταξύ των μοντέλων τοπικής αυτοδιοίκησης που λειτουργούν στη Γερμανία και την Ελλάδα, σημείωσε ότι στην Ελλάδα το σύστημα είναι συγκεντρωτικό -σε αντίθεση με τη Γερμανία- με συνέπεια να μην εκχωρούνται αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση. Ο κ. Βολφ σημείωσε ότι «η ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα πετύχει εάν είμαστε βέβαιοι πως ό,τι συζητηθεί, δεν θα κοινοποιηθεί δημόσια». Οι εργασίες πρέπει να γίνουν υπό καθεστώς εχεμύθειας, τόνισε ο κ. Βολφ και συμπλήρωσε: «Είναι φρόνιμο, τουλάχιστον στην αρχή, οι συζητήσεις να μη γίνουν ευρέως γνωστές». Όπως είπε, οι Κεντρικές Ενώσεις Δήμων του κρατιδίου της Βάδης-Βυτεμβέργης και της Ελλάδας θα πρέπει να φροντίσουν να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δυο χωρών. «Πρέπει να διευρύνουμε την εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών», είπε ο κ. Βολφ και κατέληξε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΚΕΔΕ: «Η επιτυχία θα κριθεί και από την ικανότητά σας να πείσετε τους συναδέλφους σας να μπουν στο διάλογο». Ο κ. Γκάιντερ εξήγησε ότι τα Γραφεία Δημάρχων θα αναπτυχθούν σε τέσσερα σημεία και ότι κάθε μήνα -και για τρεις μήνες- θα βρίσκονται στη χώρα 16 ειδικοί από τη Γερμανία. «Οι τρεις μήνες θα είναι πιλοτική περίοδος, όπου θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και τι θα σχεδιάσουμε», είπε. Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από τέσσερα άτομα, δυο Έλληνες και δυο Γερμανούς. Η τεκμηρίωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, οπότε θα έχουν διαμορφωθεί τα επιχειρήματα για συζητήσεις με την κεντρική κυβέρνηση για περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου