PYLOS NEWS MESSINIA

Η Μεσσηνιακή παραδοση με παστό, τραγούδια της ταβλας και …ορχήστρα με Λεμπέση

Μετά την περσινή πετυχημένη αναβίωση του εθίμου του “γουρνοσφαξίματος” οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Ακριτοχωρίου (Γρίζι) του Δήμου Πύλου – Νέστορος, συνεχίζουν και φέτος με την αναβίωση του εθίμου του “λιωσίματος” του γουρουνιού. Την Κυριακή 3 Μαρτίου (του Ασώτου) από τις 10 τοπρωί οι κάτοικοι του χωριού-πρωτοπορία της Μεσσηνίας διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων. Για να θυμηθούν οι παλιότεροι και για να μάθουν οι νεότεροι το λιώσιμο του γουρουνιού είναι η διαδικασία επεξεργασίας του κρέατος και η τοποθέτηση – φύλαξη του σε πήλινα σκεύη. Και επειδή τα πήλινα σχεδόν εξαφανίσθηκαν το παστό που θα παρασκευασθεί θα καταναλωθεί από ντόπιους και επισκέπτες.
Παράλληλα με το έθιμο του λιωσίματος του γουρουνιού θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα τραγούδια της Τάβλας, τραγούδια που συνόδευαν τα γλέντια άλλων εποχών. Για τα τραγούδια της Τάβλας θα μιλήσει ο γνωστός λαογράφος και φίλος της περιοχής Παναγιώτης Μυλωνάς ενώ στην συνέχεια γέροντες και νεότεροι θα τραγουδήσουν αυτά τα υπέροχα τραγούδια. Λίγο νωρίτερα παραδοσιακούς χορούς θα χορέψει το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοινικούντας. Μεζέδες, κρασί αλλά και παραδοσιακές εκπλήξεις από τις γυναίκες του χωριού θα προσφερθούν δωρεάν. Τέλος μαζί μας θα βρίσκεται και ο Γιάννης Λεμπέσης με την ορχήστρα του για την συνέχιση του γλεντιού.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου