PYLOS NEWS MESSINIA

Διαμαρτύρονται εργαζόμενοι για άνιση αντιμετώπιση

«Ήταν στραβό το κλήμα, το ’φαγε ο γάιδαρος κι απόγινε», κατά την παροιμία, που ταιριάζει όμως απόλυτα με όσα συμβαίνουν στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας». Ένα πρόγραμμα που, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί, θα έδινε «ανάσα» σε άνεργους για πέντε μήνες, οι οποίοι θα απασχολούνταν κυρίως σε Δήμους και θα αμείβονταν με 625 ευρώ το μήνα. Κι όσο κι αν το ποσό μπορεί να φαίνεται μικρό ή μεγάλο, σε σχέση με κάποιους άλλους μισθούς εργαζομένων, μπορούσε, έστω και για αυτό το πεντάμηνο, να καλύψει μέρος των οικογενειακών υποχρεώσεων. Τα στραβά ξεκίνησαν με τις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, που είχαν ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι διαδικασίες πρόσληψης. Μετά από προσπάθειες ο σκόπελος ξεπεράστηκε και οι άνθρωποι κατάφεραν να προσληφθούν και να παρέχουν την εργασία τους. Το λογικό ήταν να αμείβονται, αλλά εκεί παρουσιάστηκε και το δεύτερο εμπόδιο.
Αντί να πληρωθούν από τον πρώτο μήνα παροχής εργασίας τους, καταγράφηκε μια αξιοσημείωτη καθυστέρηση, που, δυστυχώς, διαιωνίζεται, καθώς οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες ότι υπάρχει νέα καθυστέρηση, που δεν οφείλεται όμως στο δικαιούχο του προγράμματος (τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς»), αλλά στην αναμονή αποδέσμευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (από τα οποία πληρώνονται). Σα να μην έφτανε όμως αυτό, απασχολούμενοι στο πρόγραμμα μιλούν στο «Θάρρος», υποστηρίζοντας πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, σε διάφορα επίπεδα, στο χώρο εργασίας τους. Το οικονομικό Βασικότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Ο δικαιούχος του προγράμματος ενημέρωσε εγγράφως τους αρμόδιους φορείς πως δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας και ζητά «από τους πολιτικούς εκπροσώπους της Μεσσηνίας να ασκήσουν με κάθε δυνατό τρόπο πολιτική πίεση προς το υπουργείο Ανάπτυξης (που διαχειρίζεται τους πόρους του ΕΣΠΑ) για την άμεση εκταμίευση των χρημάτων και την χωρίς καθυστέρηση πληρωμή των 560 ωφελουμένων». Όπως δε επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Οι δρόμοι της Ελιάς», Γ. Καραμπάτος, «σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός είναι πρόθυμος να εκχωρήσει το ποσό της απαίτησης από το ΕΣΠΑ στους συμπράττοντες φορείς, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι μπορούν ή έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν άμεσα τους ωφελούμενους και να το εισπράξουν από την Τράπεζα της Ελλάδος αργότερα, όταν εκταμιευθεί
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου