PYLOS NEWS MESSINIA

«Βυθισμένα ταξίδια » στο Κάστρο της Πύλου

Δύο εκθέσεις, αυτή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Κάστρο της Πύλου με τίτλο “Βυθισμένα ταξίδια, ανθρώπινες εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου”, καθώς και αυτή της συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Ρενέ Πιό για τον Επαναστατικό Αγώνα στον Μοριά, που επανεκτίθεται στην οικία του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα, εγκαινίασε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Τo Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στεγάζεται στο κτίριο “Πασά” στο Νιόκαστρο, σε μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός μιλώντας για την αξιοποίηση και την προβολή όχι μόνο των ευρημάτων, αλλά και των σημείων που βρέθηκαν, ως αρχαιολογικοί χώροι, εφόσον αυτοί είναι προσβάσιμοι. “Η Ελλάδα έχει κοντά στις ακτές και σε μικρό σχετικό βάθος εκατοντάδες τέτοιους χώρους πολύ μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος”, είπε και πρόσθεσε: “Θα μπορούσαν να αποτελέσουν αληθινό μαγνήτη για την προσέλκυση απ’ όλο τον κόσμο των επισκεπτών”.
Η έκθεση της συλλογής του Ρενέ Πιό για την Επανάσταση στον Μοριά και τη συμμετοχή των φιλελλήνων σ’ αυτήν και τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, έπρεπε, σύμφωνα με την επιθυμία του, να στεγάζεται στην Πύλο. Το μεγαλύτερο τμήμα της φιλοξενήθηκε μεταξύ των ετών 1961-1984 στο Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια παρελήφθη για συντήρηση και έκθεση. Το υπόλοιπο τμήμα, που φυλασσόταν από το 1936 στο ελληνικό περίπτερο της Πανεπιστημιούπολης των Παρισίων, μεταφέρθηκε το 1986 στην Εθνική Πινακοθήκη και παραδόθηκε το 1992 στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για να εγκατασταθεί στο ισόγειο του κτιρίου Μαιζώνος στο Κάστρο της Πύλου. Από εδώ και στο εξής η θέση της θα είναι στις αίθουσες του ιστορικού κτιρίου Τσικλητήρα.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου