PYLOS NEWS MESSINIA

Τροχιά κατάρρευσης στην τοπική οικονομία σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο

Σε τροχιά πλήρους κατάρρευσης βρίσκεται η οικονομία (και) στη Νότια Πελοπόννησο, καθώς συγκλονίζεται από την κρίση που γκρεμίζει τους πυλώνες της. Ο τουρισμός, που αποτέλεσε ελπίδα για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τα οποία επένδυσαν χρήματα και όνειρα, πέφτει θύμα της τραγικής εικόνας που διαμορφώνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κατάσταση στη χώρα μας. Την ίδια ώρα η σκληρή λιτότητα κάνει "σύντομο ανέκδοτο" τον Ελληνα τουρίστα και οι αποδείξεις πλέον πολλαπλασιάζονται. Η διαπίστωση ότι "χάθηκε η φετινή σεζόν", που έγινε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στην Καλαμάτα, είναι απολύτως χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί.
Τα αριθμητικά στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης καθώς οι οργανώσεις των ξενοδόχων δίνουν 50% μείωση της κίνησης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και μείωση των κρατήσεων για το καλοκαίρι στο 40%. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ακόμη χειρότερη στον υπερμεγέθη κλάδο των επαγγελμάτων που ζουν από τον τουρισμό. Πέρα από τη μείωση των επισκεπτών, έχει πέσει κατακόρυφα η κατανάλωση - και το φθινόπωρο αναμένεται νέο κύμα λουκέτων.
Ανάλογη κατάσταση διαμορφώνεται στη γεωργία όπου καταγράφεται σημαντική μείωση των εισοδημάτων από καλλιέργειες που αποτελούν τροφοδότη της οικονομίας σε όλη την περιοχή. Το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή δοκιμάζονται σκληρά με τιμές που έχουν πιάσει πάτο, ενώ το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο, τόσο λόγω των αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική όσο και λόγω του ανοίγματος των αγορών σε εισαγωγές από χώρες της Μεσογείου εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ιδιαιτέρως στο ελαιόλαδο η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη καθώς μειώνεται αισθητά πλέον η κατανάλωση λόγω της οικονομικής κρίσης, ακόμη και στις παραγωγούς χώρες.
Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με τις καλλιέργειες των κηπευτικών από τις οποίες ζουν ολόκληρες περιοχές. Η φετινή χρονιά αποτέλεσε προειδοποίηση για το μέλλον της καλλιέργειας ανοιξιάτικης πατάτας, καθώς πλέον ο κύριος όγκος κατευθύνεται προς την εσωτερική αγορά την ώρα που οι καταναλωτές αναζητούν το φθηνότερο προϊόν, ακόμη και αν είναι εισαγωγής. Προβλήματα υπάρχουν και με άλλες καλλιέργειες οπωροκηπευτικών οι οποίες είναι ευαίσθητες και στην οικονομική κρίση αλλά και στις καιρικές συνθήκες. Ουσιώδης παράγοντας των προβλημάτων σε σημαντικούς κλάδους της γεωργίας είναι η αύξηση του κόστους εισροών και ρευστότητας, στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν μέρος των καλλιεργητών ακόμη και εκτός παραγωγής.
Με δεδομένα αυτά και την οικονομική αποσύνθεση των μεσαίων στρωμάτων, ο κλάδος της οικοδομής έχει πιάσει πάτο. Ενας κλάδος που απασχολούσε κάποτε τη συντριπτική πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού σε περιοχές όπου η βιομηχανία είναι υπό εξαφάνιση (με εξαίρεση το θύλακα της Κορινθίας, τη ΔΕΗ, τον Καρέλια και κάποιες μικρότερες μονάδες), μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση. Οι οποίες αγκαλιάζουν πλέον και το σύνολο σχεδόν των επιστημόνων και των επιχειρηματιών παραγωγής - εμπορίας οικοδομικών υλικών. Τα στατιστικά στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα, παρότι δείχνουν μεγάλη κάμψη, δεν αποτυπώνουν και την πραγματικότητα που είναι πολύ δραματική.
Μετά την κατάσταση που προαναφέρθηκε, το τσουνάμι της κρίσης παρασύρει το σύνολο των επαγγελμάτων κι επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα το ντόμινο της κρίσης να παρασύρει τους πάντες. Η ανησυχία είναι έκδηλη και είναι πλέον φανερό ότι αυτή η πορεία θα πρέπει να ανακοπεί γιατί οδηγεί κατ’ ευθείαν στον γκρεμό. Τα πολιτικά κόμματα αναλαμβάνουν την ιστορική ευθύνη να χαράξουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει αυτό και να προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας. Διαφορετικά, η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική. Έλευθερία'
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου