PYLOS NEWS MESSINIA

Σε δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει ο Δήμος Μεσσήνης

1. Έλλειψη προσωπικού – Αδυναμία προσλήψεων
Σε δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει ο Δήμος Μεσσήνης, όπως άλλωστε και όλοι οι Δήμοι της Ελλάδος, με την αδυναμία του να προσλάβει προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες καθαριότητας και βασικών αναγκών καθημερινότητας του δημότη. Αυτό, οφείλεται στην αδράνεια της πολιτείας να αναλάβει πρωτοβουλία, έτσι ώστε, να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν σχετικά με την πρόσληψη εποχικού προσωπικού (8μηνα, δίμηνα, κοινωφελής εργασία).
8μηνα – Ανταποδοτικές Υπηρεσίες
Μέσα Ιανουαρίου ελήφθη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (4/17-1-2012) για την πρόσληψη 26 ατόμων με ειδικότητες που αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, ύδρευση). Άμεσα προωθήθηκε προς έγκριση ΠΥΣ. Ακόμα, δεν έχουμε λάβει την σχετική έγκριση. Σημειώνουμε ότι πέρυσι, η αντίστοιχη έγκριση χορηγήθηκε τον Μάρτιο.
Δίμηνα – Έκτακτες Ανάγκες
Μετά την αναστολή των προσλήψεων ακόμα και για έκτακτες ανάγκες, λόγω της προκήρυξης των εκλογών της 6ης Μαΐου, αλλά και των επικείμενων επαναληπτικών εκλογών, υπάρχει αδυναμία πρόσληψης προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις.

Μη ανταποδοτικές υπηρεσίες
Επιπλέον, η σχετική εγκύκλιος για προγραμματισμό προσλήψεων σε μη ανταποδοτικές υπηρεσίες που εκδιδόταν κάθε Ιανουάριο (υπηρεσίες παιδικών σταθμών, πρασίνου, οδοποιίας, ναυαγοσωστών κλπ) από το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΣΑΗΔ), δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

Κοινωφελής Εργασία
Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, η απόφαση του ΑΣΕΠ και του Υπουργείου Εργασίας να διακόψει τη διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, λόγω των εκλογών, παρόλο που ο φορέας υλοποίησης είναι ιδιωτικός και δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 2190/1994, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υλοποίηση του προγράμματος. Το χρονοδιάγραμμα μετατίθεται ολοένα και αργότερα με αποτέλεσμα να χαθεί η καλοκαιρινή περίοδος, στη διάρκεια της οποίας έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση των περισσότερων εργασιών.
Ένα πρόγραμμα που έχει πολυδιαφημιστεί τόσο, έχει δώσει ελπίδες τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση για την ενίσχυση έστω και για πέντε μήνες του ανθρώπινου δυναμικού της, όσο και στους χιλιάδες ανέργους που αγωνιούν καθημερινά για την εύρεση εργασίας έστω και για λίγους μήνες, είναι ίσως βέβαιο ότι θα καταλήξει σε αποτυχία.
Με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα ζητήσαμε την παρέμβαση της ΚΕΔΕ, αλλά και την ενεργοποίηση και τοποθέτηση των κομμάτων, προκειμένου να λυθεί το τόσο σημαντικό για την τοπική αυτοδιοίκηση ζήτημα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θέλω καταρχήν να ζητήσω προκαταβολικά ένα μεγάλο συγνώμη από τους συνδημότες μας, διότι φέτος αντιμετωπίζουμε πραγματικά πολύ μεγάλες δυσκολίες και δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όπως εμείς θα θέλαμε παρόλο που έγκαιρα κάναμε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.
Θα ήθελα λοιπόν να κάνω έκκληση σε όλες τις εθελοντικές οργανώσεις αλλά και σε όλους τους εθελοντές, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε χειριζόμενοι μηχανήματα του Δήμου είτε προσφέροντας προσωπική εργασία υπέρ των αναγκών του Δήμου, ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες μέρες που περνάει ο τόπος μας.
Παράλληλα, θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές που μέχρι τώρα προσφέρουν κάθε είδους υπηρεσίες προς τους δημότες μας.
2. ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Ολοκληρώνεται πολύ πριν το ορισμένο από τη σύμβαση χρονοδιάγραμμα το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο: «Aντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης τ.κ. Μηλιωτίου», προϋπολογισμού 544.000,00 ευρώ. Που αφορά την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του τ.κ. Μηλιωτίου της δημοτικής ενότητας Βουφράδος με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
Παράλληλά υλοποιείται και το τμήμα του έργου της ύδρευσης της πόλης της Μεσσήνης και των γύρω τοπικών κοινοτήτων , προϋπολογισμού 3.700.000,00 €, το οποίο υλοποιείται κατά ένα μέρος από τη ΔΕΥΑΜ & το υπόλοιπο από το Δήμο Μεσσήνης. Έχουν κατασκευαστεί 3 χιλιόμετρα περίπου των δικτύων, από τα 12 που προβλέπει όλο το έργο, το οποίο στο σύνολό του ξεκινά από τις πηγές του Αγίου Παύλου προς τη Μεσσήνη και τις τοπικές κοινότητες της περιοχής. Περιλαμβάνει ακόμα την κατασκευή δεξαμενής κεφαλής στη θέση «Λόφος Μάνεσι» και την κατασκευή αντλιοστασίου στο χώρο των πηγών Αγίου Παύλου.
Το έργο έρχεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα παλαιότητας και λειτουργίας των δικτύων ώστε να καλύψει τις σημερινές υδρευτικές ανάγκες.
Με την υλοποίηση της πράξης θα έχουμε βελτίωση των υδρευτικών συνθηκών των τοπικών κοινότητων Μεσσήνης, Πολυλόφου, Μάδενας, Μαυροματίου, Σπιταλίου, Καρτερολίου, Πιπερίτσας, Πιλαλίστρας και Λυκοτράφου ενώ αναμένεται ανάλογη θετική αναβάθμιση της υδροδότησης προς τις τοπικές κοινότητες Μυρτοποταμιάς, Λευκοχώρας, Αβραμιού, Δρακονερίου, Ανάληψης, Τριόδου και Μοσχοχωρίου.
Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες υπογραφής σύμβασης του ενταγμένου έργου «Βελτίωση οδού Βελίκα – Νεοχώρι», προϋπολογισμού 955.000,00 ευρώ . Αφορά τη βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων της υφιστάμενης οδού για μήκος 3 χλμ. με στόχο την αναβάθμιση της συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ Τοπικής Κοινότητας Βελίκας και Νεοχωρίου και την σύνδεση όλης της Δημοτικής Ενότητας Αριστομένους με την Εθνική Οδού Ασπροχώματος – Πύλου, βελτιώνοντας παράλληλα την πρόσβαση προς την Εθνική οδό, Μεσσήνη και παραλία.
Εκδόθηκε επίσης από τον περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη η απόφαση τροποποίησης της ένταξης του έργου «Οδικό δίκτυο Δροσιά – Κουρτάκι – Βλάση – Άγιοι Απόστολοι», Προϋπολογισμού: 3.725.000,00 €, προκειμένου να συμπεριλάβει το επιπλέον ποσό της επικαιροποίησης της μελέτης σε σχέση με την εφαρμογή των νέων οδηγιών ασφαλείας των οδών. Το έργο αφορά τη βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων της υφιστάμενης οδού για μήκος 7 χλμ. με στόχο την αναβάθμιση της συγκοινωνιακής σύνδεσης μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων.
Για τα δύο ανωτέρω οδικά έργα ήδη έχουν ληφθεί οι αποφάσεις απαλλοτρίωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες .
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου