PYLOS NEWS MESSINIA

Αναβολή για την μονάδα λιγνίτη που προκαλεί τριγμούς

Σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οπότε θα υπάρχει και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα συζητηθεί το ζήτημα της εξόρυξης λιγνίτη από τα κοιτάσματα σε Φαλάνθη και Χωματερό, σύμφωνα με όσα αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου τέθηκε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, χαρακτηρίστηκε από τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη ως ανοιχτής διαβούλευσης.
Όπως αποφασίστηκε, θα συζητηθεί το θέμα αφού θα υπάρχει και η αρμόδια υπηρεσιακή εισήγηση και οι προτάσεις των Δήμων και των φορέων. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και το Τμήμα Μεταλλείων του ΕΜΠ, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, ενώ, όπως είπε ο κ. Τατούλης, θα στείλει προσωπική επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων, περιμένοντας με μεγάλη αγωνία την άποψη του αυριανού πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος γνωρίζει και τα προβλήματα της περιοχής. Τέλος, πρότεινε τη σύσταση εξαμελούς επιτροπής, με πρόεδρο τη θεματική αντιπεριφερειάχρη Ντίνα Νικολάκου, που θα παρακολουθεί το θέμα.
Αρνητικοί στην επένδυση
Κατά της επένδυσης τάχθηκαν οι δήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρης και Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σημείωσαν ότι με την «επένδυση», όπως τη χαρακτήρισαν, θα θιχτεί ανεπανόρθωτα ο υδροφόρος ορίζοντας, που υδρεύει περί τους 20 οικισμούς, θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της περιοχής, που έχει στρέψει την ανάπτυξή της στον τουρισμό και τη γεωργία, ενώ έθιξαν και το ζήτημα της μεταφοράς του λιγνίτη, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη άσχημο οδικό δίκτυο.
Την ίδια άποψη εξέφρασε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημ. Δράκος. Όπως ανέφερε, η περιοχή έχει στραφεί στον τουρισμό και στη γεωργία και ταυτίστηκε με τις αιτιάσεις των δύο δημάρχων. Χαρακτήρισε τη ΜΠΕ ως χειρότερη από κάθε άλλη που έχει παρουσιαστεί και πρόσθεσε ότι οι ποσότητες του λιγνίτη δε φθάνουν για περισσότερες από 8 ημέρες για την τροφοδότηση της ΔΕΗ.
Δήλωσε αντίθετος και ζήτησε να μην ανατραπούν τα δεδομένα που υπάρχουν.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Νικ. Γόντικας, προέβλεψε ότι η Πελοπόννησος θα μεταβληθεί σε 20-30 χρόνια σε κρανίου τόπο, λόγω της ληστρικής εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην επένδυση και επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους ΟΤΑ, που στηρίζουν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Θαν. Πετράκος
Σύμφωνα με τον Θαν. Πετράκο, η σημερινή εταιρεία είναι άγνωστη, υπήρξε αντίδραση μόνο από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και όχι από τη δευτεροβάθμια, ενώ αυτή η επιδρομή συμπίπτει με την προοπτική ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας. Ανέφερε ότι είναι πρόχειρη και ιδιοτελής η άποψη του άγνωστου επενδυτή, η επένδυση δε θα προσφέρει, ενώ παρατήρησε ότι οι όποιες θέσεις εργασίας προκύψουν θα είναι πολύ λίγες σε σχέση με εκείνες που θα χαθούν στην περιοχή από το Πεταλίδι έως την Κορώνη. Αντί για οικονομικό όφελος, θα προκύψει οικονομική καταστροφή, σχολίασε.
Νωρίτερα, τις απόψεις τους είχαν εκφράσει ο πρώην δήμαρχος Κορώνης Δημ. Βεργόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Πεταλιδίου, νυν αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γ. Στραβόλαιμος, ο τέως δήμαρχος Νέστορος και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Πύλου – Νέστορος Τάσος Τσορώνης και η αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Πελαγία Λευτάκη. Την άποψή του κατέθεσε και ο κ. Γ. Γιαννούτσος, πρώην εργαζόμενος στη ΔΕΗ, ο οποίος ανέφερε ότι η αναμενόμενη ποσότητα λιγνίτη είναι ικανή να τροφοδοτήσει μια μονάδα για 8 μόλις ημέρες.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου