PYLOS NEWS MESSINIA

Πυρόπληκτοι επενδυτές και γραφειοκρατία..

Αρκετές και σημαντικές τουριστικές επενδύσεις για τη Μεσσηνία ξεμπλοκάρουν μετά από δύο χρόνια. Αν και είχαν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο ως πυρόπληκτες, την υλοποίηση τους μπλόκαρε το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού.
Με ειδική ρύθμιση σε πρόσφατο νόμο, όμως, οι συγκεκριμένες επενδύσεις εξαιρούνται πλέον και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την υλοποίησή τους.
Ανά την Ελλάδα το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετώπιζαν περισσότεροι από 750 επενδυτές, ενώ στη Μεσσηνία είχε συγκροτηθεί ομάδα επενδυτών, η οποία με επαφές και πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ζητούσε τη «διευθέτηση της κρατικής ασυνέπειας».

Κρατική ασυνέπεια
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, ο Αναπτυξιακός Νόμος έδωσε τη δυνατότητα να κατατεθούν προτάσεις επενδύσεων με ευνοϊκές ρυθμίσεις και ποσοστό επιδότησης. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να καταθέσουν τις προτάσεις με ελάχιστα δικαιολογητικά, τα οποία είχαν την υποχρέωση να προσκομίσουν μετά την έγκριση της επένδυσής τους.
Τότε, η ισχύουσα νομοθεσία προέβλεπε αρτιότητα στα 4 στρέμματα. Ακολούθως, εγκρίθηκαν από τις ειδικές επιτροπές του Αναπτυξιακού Νόμου οι επενδύσεις που πληρούσαν τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων.
Στη συνέχεια, όμως, εγκρίθηκε το νέο Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού, το οποίο έθεσε ως ελάχιστο όριο για την ανέγερση τουριστικής μονάδας τα 8 στρέμματα, με συνέπεια καμία από τις επενδύσεις που είχαν εγκριθεί να μην μπορεί να υλοποιηθεί. Οι επενδυτές, λοιπόν, βρέθηκαν, από τη μια πλευρά, να έχουν έγκριση από το κράτος ότι τους επιδοτεί για ανέγερση τουριστικής μονάδας στα 4 στρέμματα και, από την άλλη, να τους το απαγορεύει γιατί δεν είχαν τα 8!
Ρύθμιση
Μόλις στα τέλη Αυγούστου ψηφίσθηκε ο νόμος 4002/2011 με τίτλο «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου. Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Θέματα αρμοδιότητας υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης». Το άρθρο 14 του συγκεκριμένου νόμου αναφέρεται σε «Ζητήματα εφαρμογής του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και άλλες ρυθμίσεις για την προώθηση των τουριστικών επενδσεων».
Σε αυτό σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις της απόφασης «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό» δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις αιτήσεων επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2008 (πυρόπληκτες επενδύσεις). Προϋπόθεση για την εξαίρεση αποτελεί η ολοκλήρωση των εγκρίσεων από τον ΕΟΤ εντός διετίας και η έκδοση οικοδομικής άδειας εντός τριετίας από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Μεσσηνία, στο πλαίσιο των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για τις πυρόπληκτες περιοχές, κατατέθηκαν 237 επενδυτικά σχέδια. Εξ αυτών, τα 155 αφορούν προτάσεις στον τομέα της μεταποίησης, 75 στον τουρισμό, 3 στον πρωτογενή τομέα και 4 στον τριτογενή τομέα (παροχή υπηρεσιών).
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου