PYLOS NEWS MESSINIA

Απροστάτευτες οι επιχειρήσεις από το κράτος

Χρήσιμη και εποικοδομητική για τους επιχειρηματίες της Μεσσηνίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή συνάντηση των υφυπουργών Οικονομικών Δημ. Κουσελά και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παν. Ρήγα με τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Συναντήθηκε με στελέχη του συνδυασμού, με επικεφαλής τους τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνη, στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος», και ακολούθως μετέβη στο Επιμελητήριο. Κατά τη συνάντηση, επισημάνθηκε ότι οι επιχειρηματίες δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ δόθηκαν απαντήσεις από τους δύο υφυπουργούς στα αιτήματα που διατυπώθηκαν.
Αναπτυξιακά Μέτρα θα ερθουν;
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γ. Καραμπάτος παρουσίασε συνοπτικά το πλαίσιο των αιτημάτων των επιχειρηματιών στον αρμόδιο υφυπουργό Παν. Ρήγα. Μεταξύ άλλων, μίλησε για ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, άμεση προώθηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων, ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, καθιέρωση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, ταχύτερη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων, όπως και για πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, επαναπροσδιορισμό του καταλόγου Φόρων Υπέρ Τρίτων, επαναπροσδιορισμό της φορολόγησης των καπνικών, αλλά και άρση της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Άφησε τελευταίο το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα του παρεμπορίου και της παραοικονομίας.
Όπως επισήμανε, «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν σε περιβάλλον αναρχίας, όπως διαμορφώνεται από το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτες από το ίδιο το κράτος και να μην καταφέρνουν πλέον να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».
Υπογράμμισε ακόμη πως «είναι ξεκάθαρο ότι, αν δεν περιοριστεί στο ελάχιστο το παρεμπόριο, δεν μπορεί να ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα βγει από την κρίση που σήμερα βιώνουμε» και σημείωσε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το χρόνιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μη εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, καθώς και στο τεράστιο έλλειμμα στη δημόσια διοίκηση, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την αρνητική θέση του πιστωτικού συστήματος της χώρας να χρηματοδοτήσει την καινοτομία, τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και την πραγματική οικονομία. Έτσι, η χώρα μας εξασφαλίζει την πρωτοκαθεδρία στο τρόπο χρηματοδότησης της οικονομίας, η οποία πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, γεγονός που διαμορφώνει το μέλλον της οικονομίας μας, μιας οικονομίας χωρίς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, χωρίς καινοτομία, χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς μέλλον».
Μέριμνα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ζήτησε ο κ. Κων. Παπαδημητρίου, ενώ να επιτραπεί το κάπνισμα και να επιλέξουν οι καταστηματάρχες αν θέλουν στα καταστήματά τους καπνιστές ή όχι, πρότεινε ο κ. Ευθ. Βασιλειάδης. Ζητήματα που αφορούν στη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας έθεσε ο κ. Τάσος Μαρκόπουλος. Να δοθεί προσοχή στις πληρωμές μετακινήσεων των μαθητών πρότεινε ο κ. Βασ. Τριγκιλίδας. Παράταση της περαίωσης ζήτησε ο πρόεδρος των λογιστών Παύλος Κρανιώτης, ενώ σχετικά θέματα έθιξε και ο Π. Γκραίκης, λέγοντας: «Σήμερα, σας στέλνουμε το τελευταίο μήνυμα αντοχής της αγοράς. Να ζήσουμε όλοι μαζί, αλλά αν είναι να πεθάνουμε μόνοι μας…».
Στα ζητήματα παρεμπορίου εστίασε την αναφορά του και ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Κ. Καστόρας, σημειώνοντας ότι καταστρατηγείται ευρέως η νομοθεσία και ενώ ζητείται συνέπεια από τους εμπόρους, κυκλοφορούν προϊόντα χωρίς παραστατικά. Τέλος, αναρωτήθηκε αν υπάρχει διάθεση της Πολιτείας να επαναφέρει τη νομιμότητα.
Οικεία τα προβλήματα
Τα προβλήματα που διατυπώθηκαν φάνηκαν οικεία στον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο οποίος εξήγησε ότι δεν έχει γίνει σωστή αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας. Αναφέρθηκε στην έναρξη της προσπάθειας απελευθέρωσης των μεταφορών, επισήμανε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ από το 0,3 στο 17,4% έως το τέλος της χρονιάς, κάτι που θα γίνει, όπως δεσμεύθηκε, και τόνισε την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας του πνεύματος που διέπει τον αναπτυξιακό νόμο. Διευκρίνισε, όσον αφορά στο τελευταίο, ότι οι ενταγμένες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν, για να προσθέσει ότι ο νέος νόμος δε θα δίνει έμφαση στην επιδότηση. Καινοτομία είναι, επίσης, το γεγονός ότι θα καθορίζεται ετήσιο πλαφόν ως προς τη χορήγηση πιστώσεων, ενώ υπογράμμισε ότι η κατανομή θα έχει περιφερειακή διάσταση.
Ακολούθως, ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως καταβάλλεται προσπάθεια να μην είναι γραφειοκρατικά αυτά τα προγράμματα, αλλά ευέλικτα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση.
Μιλώντας για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γνωστοποίησε ότι μεγάλο μέρος του έχει διατεθεί για να καλυφθούν ανάγκες που προέκυψαν από αβελτηρίες στις συμβάσεις παραχώρησης.
Για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρατήρησε ότι θα πρέπει τα αγροτικά προϊόντα να είναι τυποποιημένα και πιστοποιημένα, ενώ οι όποιες οφειλές υπάρχουν από τους σημερινούς Δήμους ή τις Νομαρχίες, θα διατεθούν στο φορέα που επί «Καλλικράτη» θα έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Για το παρεμπόριο, τόνισε ότι είναι θέμα που δεν υποβαθμίζεται, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντονισμό και συνεργασία των αρμόδιων φορέων, χωρίς να απαιτείται αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Μίλησε, επίσης, για τις προσπάθειες μείωσης της γραφειοκρατίας και της υπηρεσίας μίας στάσης, στην οποία ο επιχειρηματίας δε θα συναλλάσσεται με τον κάθε επίορκο υπάλληλο.
Περί περαίωσης
Ενδιαφέρουσες απαντήσεις έδωσε από την πλευρά του και ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς. Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως δε θα υπάρξουν άλλα μέτρα περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων, απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν άμεσες αλλαγές στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ερμηνεύοντας δε το μήνυμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής, αλλά και της δεύτερης Κυριακής, είπε πως ο λαός δείχνει τη θέλησή του να προχωρήσουν οι αλλαγές.
Στα της περαίωσης, παρατήρησε πως πρόκειται για αίτημα των επιχειρήσεων. Μίλησε για οικειοθελή διαδικασία αντιμετώπισης των φορολογικών εκκρεμοτήτων, λέγοντας ότι «όποιος θέλει προσέρχεται και όποιος δε θέλει, όχι». Ανέφερε, επίσης, ότι οι έλεγχοι θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ οι φορολογικές δηλώσεις θα θεωρούνται ειλικρινείς. Αν κάποιος επιθυμεί, εξήγησε, μπορεί να πληρώσει κάποιες από τις χρήσεις, ξεκινώντας από τις παλαιότερες, ενώ παραδέχθηκε την ύπαρξη λαθών, που δεν ήταν, όπως είπε, εσκεμμένα.
Άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της περαίωσης, ενώ ανέφερε ότι όλα τα ζητήματα που έθιξε με το υπόμνημά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μπορούν να συζητηθούν.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου