PYLOS NEWS MESSINIA

Πράσινο "φως" για εκβάθυνση στο λιμάνι Κορώνης

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έκανε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για τη διερεύνηση της ποιότητας των βυθοκορημάτων στο λιμάνι της Κορώνης γνωστοποίησε χθες ο αντινομάρχης Υποδομών Στάθης Αναστασόπουλος.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι με το ρυθμό που προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του φθινοπώρου.
Δείγματα
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, είχε ζητηθεί η συγκεκριμένη έρευνα για το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού. Τα αποτελέσματα ήδη έχουν διαβιβασθεί στο Λιμεναρχείο και ευχήθηκε γρήγορα να δοθεί η έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο για την εκβάθυνση. Ακολούθως, όπως είπε, θα έρθει πλωτός γερανός και θα μεταφέρει τους ογκόλιθους, για να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι.
Το ΕΛΚΕΘΕ ήλεγξε τρία δείγματα ιζήματος και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ποιότητα των βυθοκορημάτων κρίνεται ικανοποιητική και συμβατή με αυτή των επιφανειακών ιζημάτων του θαλάσσιου αποδέκτη. Επίσης, η περιεκτικότητά τους σε ανόργανους και οργανικούς ρύπους είναι μικρή και δεν αναμένεται να προκαλέσει επιμόλυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Αποτελέσματα
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η μηχανική εναπόθεση των υλικών εκσκαφής στο θαλάσσιο πυθμένα του σημείου απόρριψης θα επιφέρει αλλοιώσεις στις βενθικές βιοκοινωνίες, όμως αυτές θα είναι περιορισμένες και οι οργανισμοί σε σύντομο διάστημα θα επανακάμψουν. Τέλος, για να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διατάραξη του οικοσυστήματος, προτείνεται η ισομερής απόθεση των βυθοκορημάτων πάνω στον πυθμένα, ώστε το πάχος που θα σχηματίσουν να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Οι εργασίες βυθοκόρησης που θα πραγματοποιηθούν στο λιμάνι της Κορώνης είναι συνολικού όγκου 2500 μ3.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου