“Σταθείτε δίπλα μας γιατί σας έχουμε ανάγκη”. Αυτό το κάλεσμα έκανε το βράδυ της Κυριακής, από την Καλαμάτα ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, ο οποίος έχασε την 55χρονη μητέρα του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. “Δεν θα σωπάσουμε, δεν θα τους αφήσουμε”, τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπουρνάζης, ο οποίος έχασε στο ίδιο δυστύχημα τον πατέρα του και τον 15χρονο αδελφό του. Το ίδιο ή ακόμη ειδεχθέστερο, από το έγκλημα των Τεμπών, λόγω του απροκάλυπτα ρατσιστικού χαρακτήρα του, είναι το έγκλημα της Πύλου, για το οποίο μίλησαν χθες στην Καλαμάτα ο Ιάσονας Αποστολόπουλος και η Έφη Δούση…
Αυτά έγιναν στην εκδήλωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, με πολύ κόσμο για άλλη μια φορά, με θέμα «Τέμπη – Πύλος. Κρατικά Εγκλήματα Ορόσημα. Να πάρουμε πίσω το οξυγόνο».
Εκείνο που τόνισαν όλοι οι ομιλητές είναι ότι τα δύο αυτά εγκλήματα έχουν πολλά κοινά σημεία. Δείχνουν ότι για το κράτος δεν έχουν όλες οι ανθρώπινες ζωές την ίδια αξία. Έτσι, ο μεν σιδηρόδρομος, παρά τις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες των εργαζομένων, λειτουργούσε χωρίς συστήματα ασφαλείας με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο θάνατο 57 άνθρωποι. Στο δε ναυάγιο της Πύλου, οι περίπου 700 πρόσφυγες αφέθηκαν αβοήθητοι για πολλές ώρες μέχρι που βυθίστηκαν, ενώ αν στη θέση τους ήταν τίποτα τουρίστες θα είχαν σπεύσει για βοήθεια κρατικές δυνάμεις από το πρώτο λεπτό. Υπογραμμίστηκε λοιπόν ότι τα δύο αυτά εγκλήματα αφορούν όλους μας, την ηθική του καθένα μας για την ίση αξία που έχει κάθε ανθρώπινη ζωή και γι’ αυτό ο αγώνας που πρέπει να δοθεί είναι τα εγκλήματα να μην ξεχαστούν, να μη συγκαληθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι.
Την εκδήλωση συντόνισε η δικηγόρος, μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης, δικηγόρος στην υπόθεση του Ναυαγίου της Πύλου, Χρύσα Καούνη και πρώτη μίλησε η δημοσιογράφος Μαρία Κεφαλά, που αναφέρθηκε στο έγκλημα των Τεμπών και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το έγκλημα αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ένα απολύτως δυσλειτουργικό κράτος, το οποίο για να επιτύχει τους στόχους του δεν υπολογίζει καν το αν θα προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες. Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την “ομάδα αλήθειας” στο τελευταίο τους αφήγημα λένε ότι πολύ γρήγορα θα έχουν φτιάξει έναν ασφαλή σιδηρόδρομο, όμως αυτό που επιδιώκουν όλο αυτό το καιρό είναι να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει, “εμείς όμως είμαστε εδώ να τους θυμίζουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε”.
Ο Δημήτρης Μπουρνάζης μίλησε στην εκδήλωση διαδικτυακά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι κυβερνώντες μετά το δυστύχημα έτρεξαν να σώσουν πολιτικές καριέρες αντί για την αξιοπρέπεια των νεκρών και των ανθρώπων τους.
Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό από το δυστύχημα στα Τέμπη μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι το έγκλημα είναι διπλό και συγκεκριμένα το ένα είναι το τρακάρισμα των τρένων και το δεύτερο είναι η προσπάθεια συγκάλυψης, που μέχρι τώρα έχει εκδηλωθεί με τρία κύματα, ένα το μπάζωμα στο χώρο του εγκλήματος, δύο την προανακριτική στη Βουλή και τρία τα εμπόδια και τις τεχνικές δυσκολίες στο επίπεδο της δικαιοσύνης.
Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, συντονιστής του διασωστικού σκάφους "Μάρε Ιόνιο", σημείωσε ότι το ναυάγιο στην Πύλο είναι το μεγαλύτερο φασιστικό/ρατσιστικό έγκλημα στη μεταπολεμική Ευρώπη. Είπε ότι οι 650 άνθρωποι πνίγηκαν αβοήθητοι χωρίς να έχουν κάνει τίποτα, δεν είχαν μπει καν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μετά τον πνιγμό τους, συνέχισε, ξεκίνησε η προσπάθεια συγκάλυψης καθώς από το Λιμενικό Σώμα δεν υπάρχουν κρίσιμα στοιχεία, όπως δεν υπάρχει βίντεο από το σκάφος του λιμενικού, παρότι αυτό ήταν υπερσύγχρονο, δεν υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ του σκάφους του λιμενικού, του σκάφους που ναυάγησε και του κέντρου συντονισμού στον Πειραιά, δεν υπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα ούτε των προσφύγων ούτε των λιμενικών κ.ά. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος ανέφερε ότι είναι η πολιτική της Ευρώπης αυτή που έχει κάνει τη Μεσόγειο τη φονικότερη θάλασσα στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, με περίπου 30.000 ανθρώπους να έχουν πνιγεί στα νερά της. Τόνισε ότι αυτό που συνέβη δεν αφορά μόνο τα θύματα και τους συγγενείς του, αφορά όλους μας γιατί δείχνει τις διαστάσεις που παίρνει η απανθρωποποίηση, επισημαίνοντας ότι μετά το έγκλημα της Πύλου ναυτικοί πέταξαν στη θάλασσα στον Πειραιά τον Αντώνη Καρυώτη και αυτός πνίγηκε, επειδή, όπως είπαν στο δικαστήριο, τον πέρασαν για Πακιστανό.
Η Έφη Δούση επίσης υπογράμμισε ότι το έγκλημα της Πύλου είναι μια υπόθεση για την ηθική της ζωής που πρέπει να κινητοποιήσει όλους στη διεκδίκηση για την απόδοση δικαιοσύνης. Ως δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων παρουσίασε το πως έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα η υπόθεση περιγράφοντας την προσπάθεια συγκάλυψης που γίνεται.
Στ.Μ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου