PYLOS NEWS MESSINIA

Αυτό το Σουκού φτιάξε βαλίτσες για Πύλο και τις κρυφές της ομορφιές


 
Το μέρος στο οποίο μεγάλωσε ο καθένας από εμάς, στις περισσότερες περιπτώσεις, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας γιατί είναι συνδεδεμένο με ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις, σημαντικά βιώματα κι αγαπημένα πρόσωπα. Ακόμα κι αν, μεγαλώνοντας, αποφασίσουμε να ζήσουμε κάπου αλλού, η πατρίδα μας πάντα μάς μαγνητίζει κι επιστρέφουμε σ’ αυτήν, με κάθε ευκαιρία. Προσωπικά, συγκαταλέγομαι σε εκείνους τους τυχερούς που μεγάλωσαν σ’ ένα μέρος που, πέρα από τον συναισθηματικό μου δεσμό μαζί του, κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική ιστορία και το φυσικό κάλος της χώρας, την Πύλο.

275 χλμ από την Αθήνα μέσω του εθνικού δρόμου που ενώνει την Αθήνα με την Τρίπολη, η Πύλος μπορεί να μην είναι σε όλους γνωστή, αλλά σίγουρα όλοι γνωρίζουν τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου από την οποία κρίθηκε η απελευθέρωση της Ελλάδος το 1827 κι η οποία πραγματοποιήθηκε στον κόλπο της Πύλου. Το σημαντικό αυτό γεγονός είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια, στην επέτειο της Ναυμαχίας στις 20 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται αναπαράσταση του γεγονότος το οποίο αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός και συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος κόσμου. Το εντυπωσιακό σκηνικό, συνοδεία επιβλητικής μουσικής κι αφήγησης μεταφέρει τον θεατή στο παρελθόν, σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την ιστορία της Ελλάδος.

Πύλος: Η παραθαλάσσια κωμόπολη σαγηνεύει με την ομορφιά της!

Από την Πύλο κατάγονταν εξέχουσες μορφές της Ελλάδος, όπως ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης κι ο Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας το σπίτι του οποίου διασώζεται μέχρι και σήμερα και χρησιμοποιείται ως πολιτιστικός χώρος. Στο κτίριο αυτό, υπάρχει έκθεση της συλλογής πινάκων κι αντικειμένων που είχε συγκεντρώσει ο Γάλλος Φιλέλληνας René Puaux τα οποία αναφέρονται στην Ελληνική Επανάσταση και στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Επίσης, στο μουσείο που φιλοξενείται στο κάστρο της Πύλου υπάρχουν ευρήματα κι ημερολόγια από εξερευνήσεις του διάσημου ωκεανογράφου Jacques-Yves Cousteau στα νερά της Πύλου. Στο κάστρο της Πύλου, ακόμα, διασώζεται κι ο ιερός ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον οποίο διενεργείται περιορισμένος αριθμός γάμων ετησίως, μέσα σ’ ένα μαγευτικό σκηνικό από πεύκα και πέτρα.

Κάστρο Πύλου - Νιόκαστρο - Greek Travel Pages

Στα ανοιχτά του λιμανιού της Πύλου βρίσκεται το λεγόμενο φρέαρ των Οινουσσών που αποτελεί το μεγαλύτερο σε βάθος μέρος της μεσογειακής θάλασσας. Για τον λόγο αυτό, η περιοχή επελέγη πριν χρόνια ως ερευνητικό κέντρο για τη μελέτη των σωματιδίων νετρίνο, που θεωρείται ότι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τη δημιουργία του σύμπαντος. Στα πλαίσια του προγράμματος Νεστωρ, τοποθετήθηκε στα βάθη της θάλασσας ένα τεράστιο τηλεσκόπιο 12 επιπέδων, με διάμετρο 32 μέτρα και συνολικό ύψος 330 μέτρα, μέγεθος που ξεπερνά το ύψους του Πύργου του Άιφελ. Το τηλεσκόπιο αυτό χρησιμοποιήθηκε για να «φωτογραφήσει» τα νετρίνο, σε μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της καταγωγής του σύμπαντος.

Το Φρέαρ των Οινουσσών: Το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου είναι στην Μεσσηνία

Φυσικά, η Πύλος κι η ευρύτερη περιοχή διαθέτει και φυσικό κάλλος. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πύλο, βρίσκεται η δημοφιλής πλέον αμμώδης παραλία, η Βοϊδοκοιλιά, με το χαρακτηριστικό ημικυκλικό της σχήμα και τα καταγάλανα νερά της. Επίσης, εδώ βρίσκεται κι η λιμνοθάλασσα Διβάρι ή Ντιβάρι όπου, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, βρίσκουν καταφύγιο διάφορα είδη σπάνιων αποδημητικών πουλιών, όπως και φλαμίνγκο. Κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας δίπλα στη λιμνοθάλασσα είναι πολύ πιθανό να δείτε δίπλα σας πουλιά να ξεκουράζονται ή να αναζητούν τροφή με τα χρώματά τους να αναμειγνύονται με αυτά της φύσης δημιουργώντας ένα μοναδικό καμβά. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται κι ο λεγόμενος αφρικανικός χαμαιλέοντας ο οποίος φαίνεται ότι έχει βρει το ιδανικό περιβάλλον να αναπτύσσεται, παρά το γεγονός ότι θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση. Χάρη στη μοναδικότητα της χλωρίδας και της πανίδας στη Βοϊδοκοιλιά και στο Ντιβάρι, οι περιοχές αυτές έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 που περιλαμβάνει τόπους όπου αναπτύσσονται σπάνια είδη και για τον λόγο αυτό πρέπει να προστατεύονται και να περιορίζεται η ανθρώπινη παρέμβαση για τη διαφύλαξή τους.

Βοϊδοκοιλιά: Γιατί η παραλία-σύμβολο της Μεσσηνίας κάνει παγκοσμίως τη  διαφορά | travel.gr

Η Πύλος είναι ένας τόπος μοναδικός, με μακρά ιστορία που αποτυπώνεται στα κτίρια, στα μνημεία, στις παραδόσεις. Μπορεί να ικανοποιήσει επισκέπτες με διάφορα γούστα που ξεπερνούν την αναζήτηση της τοπικής γαστρονομίας. Είναι ένας εύφορος τόπος, με ελαιώνες, ενώ γειτνιάζει και με άλλες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η Μεθώνη με το μοναδικό κάστρο της. Όποιες κι αν είναι οι απαιτήσεις των επισκεπτών, σίγουρα μια επίσκεψη στην περιοχή θα τους αφήσει με μοναδικές εντυπώσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες.

 

Πηγή φωτογραφίας 

Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου