PYLOS NEWS MESSINIA

Πύλος: Ο εορτασμός της 195ης επετείου από την Ναυμαχία του Ναβαρίνου


 Με τη δέουσα επισημότητα η Πύλος και η Μεσσηνία τίμησαν την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827), ένα από τα πιο σημαντικά πολεμικά γεγονότα της ιστορίας της πατρίδας μας.

Στις 10.30 το πρωί, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Μισή ώρα αργότερα, στο μνημείο Τριών Ναυάρχων εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης - γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον εκπρόσωπο της Βουλής - βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, τον επικεφαλής διοίκησης της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου Γιώργο Γιάνναρη, τον επίτιμο πρόξενο της Γαλλίας Αριστείδη Μουτζούρη, τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ - διοικητή Διοίκησης Κέντρων της 4ης Μεραρχίας Πεζικού - υποστράτηγο Δημήτρη Σκουφίδη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα. Ο δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι και ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως ευγνωμονών της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Αννα Καλογεροπούλου, αντιπεριφερειάρχης σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι “η σημερινή μέρα είναι μία από τις πιο σημαντικές, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού κράτους”. Σημείωσε πως “η σημερινή μέρα γεννά χρέος, καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα ίδια ιδανικά και αξίες. Χρέος για την ελευθερία που γεννά παιδεία, πολιτισμό, τρόπο σκέψης και ζωής”.

Ακολούθησε παρέλαση της Φιλαρμονικής του Δήμου Πύλου - Νέστορος, σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων στην παραλιακή ζώνη της πόλης.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού “Σαλαμίς”, όπου και ξεναγήθηκαν από τον κυβερνήτη και το πλήρωμα. Την φρεγάτα επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν πολίτες και μαθητές σχολείων, μεταξύ των οποίων και από το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης.

Εκπρόσωποι πρεσβειών, των Ενόπλων Δυνάμεων, του δήμου και της Περιφέρειας μετέβησαν στα νησιά Χελωνήσι, Σφακτηρία και Φανάρι, όπου τελέστηκαν επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στα μνημεία των πεσόντων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμα οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Αλέξης Χαρίτσης, οι δήμαρχοι Μήλου Μανώλης Μικέλης, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος και Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.

ΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ COSTA NAVARINO

Στο γεύμα που παρέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στους επίσημους προσκεκλημένους στην Costa Navarino (ήταν προσφορά της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου), ο περιφερειάρχη Παν. Νίκας σημείωσε ότι “η Ναυμαχία του Ναβαρίνου έχει παγκόσμια σημασία. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να είναι γνωστό σε όλες τις ιστορίες των λαών. Επισφράγισε την ελευθερία της πατρίδας μας. Τιμάμε και τις 3 χώρες που αγωνίστηκαν, έδωσαν ελπίδα στο λαό μας και σφράγισαν την ελευθερία”.

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παν. Καρβέλας παρατήρησε ότι “η ναυμαχία έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι τότε μεγάλες δυνάμεις επέβαλαν τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους”. Ευχήθηκε του χρόνου να είμαστε εν ειρήνη και στα 200 χρόνια από τη ναυμαχία, το 1827, ο εορτασμός να γίνει με τη δέουσα λαμπρότητα και με το μήνυμα “όταν χρειάζεται να ηχήσουν τα όπλα, να ηχήσουν την ειρήνη”.

Ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος επεσήμανε ότι “η ναυμαχία ήταν σημαντικός σταθμός για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, με έντονο συμβολισμό. Προσέτρεξαν φίλιες και συμμαχικές δυνάμεις”. Και παρατήρησε πως σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, οι Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας εγγυώνται την ευημερία, χωρίς να ανησυχούμε από επιβουλές.

  • Click to enlarge image CN1A3466.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3470.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3478.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3488.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3489.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3491.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3492.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3496.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3498.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3501.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3503.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3504.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3507.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3509.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3510.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3513.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3518.jpg
  • Click to enlarge image CN1A3520.jpg
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου