PYLOS NEWS MESSINIA

Δωρεάν τρόφιμα σε περισσότερους από 800.000 Ελληνες

Στη δωρεάν διανομή τροφίμων σε περισσότερους από 800.000 πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το πρόγραμμα για το 2013, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ προέβλεπε διαγωνισμό για τα προϊόντα που θα διατεθούν στον κόσμο με το υπουργείο να δηλώνει ότι όλες οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσχώρησαν στο χωρισμό της χώρας σε τρεις Γεωγραφικές Ζώνες για κάθε προϊόν δωρεάν διανομής, ώστε να ευνοηθεί η συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερομένων, να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ποσότητα διανομής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν τόσες υποψήφιες εταιρείες, συνολικά 25 και δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής και σε εταιρείες μικρότερου οικονομικού μεγέθους, σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τελικώς κατακυρώθηκαν προϊόντα σε 16 διαφορετικές εταιρείες.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και περιλαμβάνει τρόφιμα βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων (ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυροκομικά, όπως φέτα, κασέρι, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα). Πρόκειται δε για πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε, αλλά και από εθνικούς πόρους. Θα διατεθούν 194.700 κιλά κασέρι ΠΟΠ, 589.615 κιλά φέτα ΠΟΠ, 182.850 κιλά γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, 3.892 τόνοι ζυμαρικών, 1.602.981 λίτρα ελαιόλαδου, 256.546 κιλά κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ και 5.672 τόνοι ρύζι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 800.000, ενώ εμπλέκονται περισσότεροι από 1.000 φορείς (κοινωνικοί εταίροι του ΥπΑΑΤ) για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως μητροπόλεις, δήμοι, σύλλογοι πολυτέκνων και παλιννοστούντων και πλήθος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που συμβάλλουν τόσο στην επιλογή των τελικών δικαιούχων, όσο και στην υλοποίηση της διανομής σε όλη την χώρα. Παράλληλα, λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η διανομή των τροφίμων από τους αναδόχους να ολοκληρωθεί εντός του έτους, δηλαδή έως το τέλος Δεκεμβρίου 2013.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου